Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, κατά την κοπή της Βασιλόπιτας του Υπουργείου Εξωτερικών

Αθήνα, 02 Φεβρουαρίου 2017

Το δόγμα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής περιέγραψε με σαφήνεια κατά τον χαιρετισμό του στην κοπή της Βασιλόπιτας του ΥΠΕΞ, ο Υπουργός κ. Νίκος Κοτζιά.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας ευχηθώ καλή χρονιά. Καλά πήγε ο πρώτος μήνας και χωρίς τις ευχές μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη δουλειά σας και τη συνεργασία μας και για το ότι κρατάμε το Υπουργείο ψηλά. Εγώ είμαι περήφανος για το Υπουργείο μας και παρά τις όποιες αδυναμίες, πιστεύω ότι είμαστε το καλύτερο Υπουργείο της χώρας και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

Το προσωπικό μας έχει υψηλή ειδίκευση, εργατικότητα και σύμπνοια. Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους εργαζόμενους, από όλους τους κλάδους στο Υπουργείο μας, που μένουν παρέα μου μέχρι αργά το βράδυ - ή και πρωινές ώρες όταν χρειάζεται- για την αυτοθυσία τους και την πίστη ότι η χώρα πρέπει να έχει ενεργή, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να είμαστε ένα βήμα μπροστά από εκεί που βρίσκεται κάθε φορά η χώρα.

Θέλω να ευχαριστήσω, επίσης γιατί όλες και όλοι μας υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό δίκαιο, την αντίληψη ότι τα όπλα της χώρας μας στο διεθνές σκηνικό είναι η νομιμότητα.
Και θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που σκληρά εργαζόμενοι αποκαλύπτουν τις εξαιρέσεις που παραβιάζουν τη νομιμότητα, είτε στη χώρα μας -και εννοώ ακόμα και στο Υπουργείο μας- είτε από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου, δηλαδή τη διεθνή νομιμότητα.

Είμαστε μια χώρα που πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη, στη συνεργασία με τους γείτονές μας, διεθνώς και παγκοσμίως. Είμαστε μια χώρα που δεν θέλει τριβές χωρίς λόγο με κανέναν, αλλά και ούτε θα υποχωρήσει στις πιέσεις οποιουδήποτε.
Θέλω για άλλη μια φορά να επαναλάβω ότι είμαστε μια χώρα που πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο, στους διεθνείς θεσμούς, στις διεθνείς διαδικασίες, τις οποίες υπερασπιζόμαστε μαζί με τα ανθρώπινα δικαιώματα για τον καθένα και για την καθεμία. Είμαστε μια χώρα που προάγει τις καλές σχέσεις με τους γείτονές της.

Αναπτύξαμε τις δυο τριμερείς σχέσεις που είχαμε Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος, Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, σε σχέσεις που δεν είναι μόνο σε επίπεδο του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά όλων των υπουργείων και σε όλες τις βαθμίδες και επεκτείναμε τις τριμερείς μας σχέσεις και με το Λίβανο και με την Παλαιστίνη και με την Ιορδανία.

Συγκροτήσαμε και την πρώτη εβδομάδα του Ιούνη θα επαναλάβουμε τη νέα δομή, αυτό που οι Άραβες φίλοι μας λένε το πνεύμα της Ρόδου, δηλαδή τη δομή ασφάλειας και σταθερότητας της Ρόδου, που το κύριο χαρακτηριστικό της -και νομίζω ότι πρέπει να ισχύει για όλους τους τομείς της εξωτερικής μας πολιτικής- είναι η θετική ατζέντα. Πρέπει να έχουμε θετικές προτάσεις, ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή, ή σε συγκρούσεις, να προβάλουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν δίκτυα, συνεργασίες, σε όλα τα πεδία από την οικονομία, μέχρι τον πολιτισμό και την έρευνα.

Έχουμε αναπτύξει καλές σχέσεις γειτονίας και στα Βαλκάνια. Έχουμε δυο νέες συνεργασίες: την συνεργασία των τεσσάρων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία και έχουμε την διασυνοριακή με τους τρεις βόρειους γείτονές μας.

Έχουμε, επίσης, καθιερώσει τη διεθνή Διάσκεψη για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή και φέτος, την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη, θα την συνδιοργανώσουμε μαζί με την Αυστρία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Διότι η σκέψη και ο στόχος μας είναι σε αυτές τις πρωτοβουλίες που πήραμε και είναι 16 συνολικά νέες μορφοποιήσεις και δομές, να συμπεριλαμβάνουμε στην πορεία, όσο ωριμάζει αυτή η δομή και τρίτες χώρες για να εδραιώνουμε αυτές τις συνεργασίες.

Προχωρούμε, επίσης, στην ανασύσταση, όπως ξέρετε, του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού -σήμερα είναι η δεύτερη συζήτηση του μικρού νομοσχεδίου στη Βουλή- και του Επιστημονικού Συμβουλίου, ενώ ετοιμάζεται και ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου που ελπίζω σε 3 με 4 μήνες να είναι έτοιμος.

Επίσης, ανοίγουμε, όπως ξέρετε, Πρεσβεία στη Σιγκαπούρη, σε μια πόλη-κράτος, η οποία συμπυκνώνει όλες τις νέες δραστηριότητες της αναδυόμενης Ασίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας. Και επίσης, ανοίγουμε Γενικό Προξενείο στο Ερμπίλ. Ξέρετε το γεωστρατηγικό ρόλο που παίζει η περιοχή του Βόρειου Ιράκ, ή αλλιώς Κουρδιστάν.

Έχουμε την πρόθεση να επαναδραστηριοποιηθούμε διπλωματικά στη Λιβύη, όπου πήγαμε πρόσφατα και είδαμε την Πρεσβεία μας, η οποία βρίσκεται σε καλή κατάσταση, όπως και στη Συρία.

Η ελληνική διπλωματία, η ελληνική εξωτερική πολιτική ακούγεται με πολύ μεγαλύτερη προσοχή σήμερα από ότι πριν από μερικά χρόνια. Αυτό το έχουμε κατακτήσει, χάρη στη δική σας εργασία, όλων των υπαλλήλων του Υπουργείου μας, αλλά και χάρη στη συνδρομή και των Υπουργών μας και χαίρομαι που σήμερα έχουμε μαζί μας τον Υφυπουργό, κ. Τέρενς Κουίκ -οι άλλοι είναι στο εξωτερικό- και χάρη στους Γενικούς μας Γραμματείς, τον κ. Δημήτριο Παρασκευόπουλο και τον κ. Γιώργο Τσίπρα.

Να κόψουμε ένα κομμάτι για το Υπουργείο μας, για την κυβέρνησή μας, να ευχαριστήσω και τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, που με μεγάλη δραστηριότητα υποστηρίζει και στηρίζει την εξωτερική μας πολιτική.

Να ευχαριστήσω και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που μέσα από τις κριτικές τους παρατηρήσεις συχνά μας δίνουν έναυσμα για να αναστοχαστούμε και για να σκεφτούμε.

Και να ευχαριστήσω κάθε εργαζόμενο στο Υπουργείο που είτε προφορικά, είτε γραπτά, μας δίνουν τη δυνατότητα σε συσκέψεις, σε συναντήσεις και σε διάλογο, να ανοίγει ο τρόπος σκέψης μας, να εμπλουτίζεται και με την δική τους σκέψη. Θέλουμε ένα Υπουργείο σκεπτόμενο που να τολμά, να θέλει και να ονειρεύεται να προωθήσει, ο καθένας μας, τη μία ή την άλλη σκέψη και όχι να ανησυχεί μόνο για το ένα ή το άλλο επιμέρους ζήτημα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

BSGREEKS.BLOGSPOT.GR
από mfa.gr