Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Κλίντον ... Πιθανότητα πρότασης για Αντιπροεδρία των ΗΠΑ στο Ναύαρχο Τζαίημς Σταυρίδη.


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 13 Ιουλίου

Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εξετάζει το ενδεχόμενο να επιλέξει τον ναύαρχο εν αποστρατεία Τζέιμς Σταυρίδη ως υποψήφιο αντιπρόεδρο, είπε στο Reuters χθες μια πηγή που γνωρίζει τη διαδικασία.

Ο Σταυρίδης είναι πρύτανης της νομικής και διπλωματικής σχολής (Fletcher School of Law and Diplomacy) στο Πανεπιστήμιο Tufts, κοντά στη Βοστόνη, και πρώην ανώτατος διοικητής συμμαχικών δυνάμεων στο ΝΑΤΟ.

"Ο ναύαρχος Σταυρίδης είναι ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς ενόπλων δυνάμεων της γενιάς του", είπε η Μισέλ Φλούρνοϊ, πρώην υφυπουργός Άμυνας, στο Reuters, σε δήλωσή της.

"Είναι άτομο μεγάλης ικανότητας και ακεραιότητας, και εξαιρετικός ηγέτης. Έχει τα ταλέντα, την εμπειρία, την κριτική ικανότητα και τον χαρακτήρα να υπηρετήσει τους πολίτες της Αμερικής στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησής μας", πρόσθεσε.

Ούτε το προεκλογικό γραφείο της Κλίντον, ούτε ο Σταυρίδης δέχθηκαν να κάνουν δηλώσεις για τη διαδικασία επιλογής αντιπροέδρου.

Η Φλούρνοϊ, η οποία διευθύνει ένα ίδρυμα μελετών (think tank) και συμβουλεύει την προεκλογική ομάδα της Κλίντον σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, επίσης δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία. Η ίδια θεωρείται πιθανή υποψήφια για την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας εάν η Κλίντον κερδίσει τις εκλογές στις 8 Νοεμβρίου.

Σε εισαγωγή που έκανε για την Κλίντον σε επίσημο γεύμα το 2013, ο Σταυρίδης την χαρακτήρισε ως άτομο "που κάνει τη δουλειά δύο, είκοσι, διακοσίων ατόμων με την ενέργειά της, τον ενθουσιασμό της και την απέραντη επιμονή της να βελτιώσει τον κόσμο μας".

Σε μια ομιλία της οργάνωσης διαλέξεων TED το 2012 αφιερωμένες στην παγκόσμια ασφάλεια ο Σταυρίδης είχε ξεκινήσει τον λόγο του με την εξής πρόταση: "Η θέση μου για εμάς σήμερα είναι ότι, αντί να χτίζουμε τοίχους για να δημιουργήσουμε ασφάλεια, χρειάζεται να χτίσουμε γέφυρες". Η Κλίντον έχει χρησιμοποιήσει παρόμοιες δηλώσεις για τον ρόλο της διεθνούς διπλωματίας, στις προεκλογικές της εμφανίσεις.

Ο Σταυρίδης ήταν ανώτατο στρατιωτικό στέλεχος στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεότερου, με υπουργό Άμυνας τον Ντόναλντ Ράμσφελντ, στα πρώτα χρόνια της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ. Αυτό θα μπορούσε να δώσει στον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ έδαφος για πολιτική επίθεση εναντίον της Κλίντον, καθώς της έχει ασκήσει κριτική γιατί ως γερουαστής είχε ψηφίσει υπέρ της εισβολής στο Ιράκ το 2003, την οποία ο Τραμπ κατέκρινε μεταξύ άλλων και για το οικονομικό κόστος της.

Ένα ενδεχόμενο άνοιγμα για κριτική εναντίον του ίδιου του Σταυρίδη αποτελεί μια έκθεση του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Άμυνας το 2012 σύμφωνα με την οποία ο ναύαρχος δεν είχε λάβει εκ των προτέρων έγκριση για να χρησιμοποιήσει ένα αεροπλάνο των ενόπλων δυνάμεων για μια ανεπίσημη επίσκεψη, και υπέβαλλε μη κανονικά παραστατικά εξόδων. Οι αρχές τον απάλλαξαν από τις κατηγορίες.

Ως υποψήφιος αντιπρόεδρος, ο Σταυρίδης θα προσθέσει ειδικό βάρος στην προεδρική υποψηφιότητα της Κλίντον. Ο Τραμπ εξετάζει μεταξύ άλλων την υποψηφιότητα για αντιπρόεδρο του Μάικλ Φλιν, αντιστράτηγου ε.α. και πρώην διευθυντή της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA).

Ο Φλιν, Δημοκρατικός που είναι ωστόσο σφοδρός επικριτής της εξωτερικής πολιτικής του Ομπάμα, θα ήταν ασυνήθιστη επιλογή για τον Τραμπ. Ο πλούσιος νεοϋορκέζος επιχειρηματίας εξετάζει επίσημα τις υποψηφιότητες του πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νουτ Γκίνγκριτς, του νυν κυβερνήτη του Νιού Τζέρσεϋ Κρις Κρίστι και του νυν κυβερνήτη της Ιντιάντα Μάικ Πένς, όλοι τους Ρεπουμπλικανοί.

Για την Κλίντον, άλλες πιθανές επιλογές για αντιπρόεδρος είναι οι γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Ουόρεν (Μασαχουσέτη) και Τιμ Κέιν (Βιρτζίνια), σύμφωνα με αναφορές στα ΜΜΕ. Η Κλίντον εμφανίστηκε με την Ουόρεν στο Οχάιο τον περασμένο μήνα και θα εμφανιστεί με τον Κέιν στην Βιρτζίνια αύριο, στις προεκλογικές εκστρατείες των δύο γερουσιαστών. Η προεκλογική της ομάδα δεν έχει επιβεβαιώσει ότι οι γερουσιαστές διερευνούνται επίσημα ως υποψήφιοι για την αντιπροεδρί
Ο Σταυρίδης και η Κλίντον εργάστηκαν μαζί στενά όταν κατείχαν τις θέσεις διοικητή του ΝΑΤΟ και υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, αντίστοιχα, κατά την πρώτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ