Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Η Βουλή της Κύπρου ψήφισε υπέρ της άρσης των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 07 Ιουλίου

Το Κοινοβούλιο της Κύπρου ενέκρινε Ψήφισμα για άρση των κυρώσεων προς την Ρωσία.


Το σχέδιο του ψηφίσματος κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου από το ΑΚΕΛ.

Υπέρ ψήφισαν 33 Βουλευτές από τους 59, ενώ απείχαν της ψηφοφορίας 17 βουλευτές. Δεν υπήρξαν ψήφοι κατά της απόφασης, ενώ οι 17 βουλευτές που απείχαν είναι του κόμματος του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη - Δημοκρατικός Συναγερμός.

Στο ψήφισμα εκφράζεται η ανησυχία για τη διατήρηση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ουκρανική κρίση.
" Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, εναντίον της Ρωσίας, απέδειξαν την αντιπαραγωγικότητά τους και με κανένα τρόπο δε βοήθησαν στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία", - αναφέρεται στην απόφαση.


Οι συγγραφείς του ψηφίσματος σημειώνουν, ότι οι κυρώσεις παρεμποδίζουν την πολιτική συνεργασία, η οποία θα πρέπει να καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και κρατών - μελών της ΕΕ, και επιδρούν αρνητικά στην κατλασταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι κυρώσεις επέδρασαν αρνητικά στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία, και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, αναφέρεται στο ψήφισμα.

Η στήριξη από την κυβέρνηση της Κύπρου της επέκτασης των κυρώσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν βοηθάει στην ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία, η οποία αποτελεί "παλαιό υποστηρικτή των δικαιωμάτων του λαού μας" και υποστήριξε την Κύπρο σε κρίσιμες ιστορικά στιγμές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλους Διεθνείς οργανισμούς, σημειώνεται στο ψήφισμα.


Η Βουλή κάλεσε την ελτελεστική εξουσία της Κύπρου να εργαστεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την άρση των κυρώσεων, καταδεικνύοντας την ανάγκη ειρηνικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Το ψήφισμα καλεί επίσης την κυβέρνηση να λάβει όλες τις πρωτοβουλίες και ενέργειες για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την άρση από τη ρωσική πλευρά των απαγορεύσεων εισαγωγής κυπριακών προϊόντων. Το ψήφισμα καλεί να ληφθούν πρωτοβουλίες στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την αποκατάσταση των επαφών και της συνεργασίας σε όλους τους τομείς μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

Ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμα της Ρωσίας, υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις Αλαξάντερ Ρομανόβιτς δήλωσε, ότι, ανεξάρτητα με το συμβουλευτικό χαρακτήρα του ψηφίσματος, η ηγεσία της Κύπρου, θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψιν.


"Η άρνηση από την εκτέλεσή του, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου δεν προτίθεται να υπακούσει στη, άποψη του λαού της, αλλά βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των Βρυξελλών", - σημείωσε ο Ρομανόβιτς.

bsgreeks.blogspot.gr