Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Η Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες.

ΑΓΚΥΡΑ, 20 Ιουλίου

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε αργά το βράδυ  την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
"Ο σκοπός της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι να ληφθούν πιο αποτελεσματικά και γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη της απειλής για τη δημοκρατία στη χώρα μας, το κράτος δικαίου, καθώς και τα δικαιώματα και την ελευθερία των πολιτών μας", δήλωσε ο Ερντογάν.
Μετά τις διαδοχικές συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και του Υπουργικού Συμβουλίου - η πρώτη μετά το πραξικόπημα - ο Ερντογάν έκανε δήλωση σύμφωνα με την οποία κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση τριών μηνών έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το άρθρο 120 του τουρκικού συντάγματος.
Σύμφωνα με το άρθρο 120, σε περίπτωση σοβαρών ενδείξεων, ευρέων πράξεων βίας με στόχο την καταστροφή της ελεύθερης δημοκρατικής τάξης, κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να κηρυχθεί σε μία ή περισσότερες περιοχές ή σε όλη τη χώρα για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες.
Η κατάσταση των τριών μηνών έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε ισχύ στις 21 Ιουλίου, στις 01:00 μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο Ερντογάν τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας "Ποτέ δεν πρέπει να ανησυχούμε. Δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχούμε,", δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο ίδιος είπε ότι "δεν υπάρχει ζήτημα" για τις ένοπλες δυνάμεις να καταλάβουν την εξουσία.
"Το αντίθετο μάλιστα, το κύρος και η βούληση των [πολιτικών] ηγετών θα αυξηθεί περισσότερο σε αυτή τη διαδικασία", δήλωσε ο Ερντογάν.
"Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε ποτέ για τη δημοκρατία, και δεν θα τη θέσουμε σε σε κίνδυνο", πρόσθεσε.


Την απόφαση επικρότησαν με δηλώσεις τους Υπουργοί της κυβέρνησης ως διαδικασία εξάλειψης της απειλής, εμπέδωσης της δημοκρατίας, ενδυνάμωσης των πολιτικών θεσμών"

Πρακτικά, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει έκτακτες υπερεξουσίες στον Ερντογάν που  μπορεί να νομοθετεί με Προεδρικά Διατάγματα. περιορίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες, απαγορεύει συγκεντρώσεις, ελέγχει τον τύπο και τα ΜΜΕ. 

bsgreeks.blogspot.gr
με πληροφορίες από HURRIYET