Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Η Παγκόσμια Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας στη Βουλή.

ΑΘΗΝΑ, 18 Ιουλίου 


Στη Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς συμμετείχε σήμερα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης κ. Αλέκου Τριανταφυλίδη, αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συυντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Άλκη Αναστασιάδη. 


Συγκεκριμένα στην Επιτροπή κλήθηκαν για να παρουσιάσουν την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής γλώσσας: οι κ.κ. Περικλής Μήτκας, Πρύτανης του Α.Π.Θ., Μαρίνα Ματθαιουδάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Πρόεδρος του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών και της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ. και οι κ.κ. Άλκης Αναστασιάδης, Πρόεδρος της ΠΑΣΕΠΟΝ και Υπεύθυνος Νεολαίας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ελληνοποντιακών Συλλόγων, Βικτωρία Κραβτσένκο, Γραμματέας της ΠΑΣΕΠΟΝ και Συντονίστρια Νεολαίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Άννα Ηλιάδου, μέλος της ΠΑΣΕΠΟΝ και Συντονίστρια Νεολαίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ και Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, μέλος της ΠΑΣΕΠΟΝ και εκπρόσωπος  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΠΟΝ, έγινε δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη και αγάπη, τόσο από τον Πρόεδρο, όσο και από τα μέλη της Επιτροπής. 

Το λόγο έλαβε πρώτος ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περικλής Μήτκας που παρούσιασε εν συντομία το έργο του Πανεπιστημίου κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και αναφορά στην συνεργασία με το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη και στην Έδρα Ποντιακών Μελετών του ΑΠΘ.

Ακολούθησε η κα Μαρίνα Ματθαιουδάκη, αναπλ. Καθηγήτρια του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ που παρουσίασε τα τεχνικά στοιχεία της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας.

Αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΠΟΝ κ. Άλκης Αναστασιάδης. 


Η Ομιλία του Προέδρου της ΠΑΣΕΠΟΝ κ. Άλκη Αναστασιάδη.

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής

Αξιότιμοι Κυριές και Κύριοι Βουλευτές μέλη της Επιτροπής

Αξιότιμε Κύριε Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Επιτρέψτε μου καταρχήν να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σας που μας δίνει τη δυνατότητα σήμερα να βρισκόμαστε εδώ ενώπιόν σας. Για εμένα προσωπικά αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι σήμερα στο Κοινοβούλιο της Ιστορικής μου Πατρίδα, χώρο και θεσμό με ιδιαίτερο συμβολισμό για όλους τους Έλληνες του κόσμου, για ολόκληρη την ελληνική διασπορά. Ναό και λίκνο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος, γιατί βρισκόμαστε σήμερα εδώ να παρουσιάσουμε ένα κομμάτι της παγκόσμιας δραστηριότητας μας, για τον Ελληνισμό και την Ελλάδα, για την ελληνική νεολαία της διασποράς. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι στο σύντομο διάστημα της λειτουργίας της, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή της Ποντιακής Νεολαίας, έχει ήδη επιτελέσει και συνεχίζει να επιτελεί έργο που προκαλεί την προσοχή σας – και ελπίζω θετικά.

Θα μου επιτρέψετε, πριν αναφερθώ στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας να σας παρουσιάσω εν συντομία την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή της Ποντιακής Νεολαίας, τις κύριες δράσεις και τις κατευθύνσεις του πολυσχιδούς έργου που αναπτύσσουμε.

Κυρίες και Κύριοι,

Στη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα του Οικουμενικού Ελληνισμού, από 2 έως 4 Οκτωβρίου του 2015, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου Κ.Κ. Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και με την ευγενική χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη, πραγματοποιήθηκε η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας.

Η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με απόφαση 13 Ομοσπονδιών Ποντιακών Σωματείων και ήρθε ως η καθυστερημένη συνέχεια της 1ης που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη το 2005. Αποτελεί στην ουσία μια προσπάθεια ενότητας, κοινής δράσης και συντονισμού των νέων ελλήνων ποντιακής καταγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συμμετείχαν σε αυτήν 500 νέες και νέοι Έλληνες ποντιακής καταγωγής από 23 χώρες του κόσμου. Με το τέλος της συνδιάσκεψης εγκρίθηκε ψήφισμα στο οποίο καθορίζονται οι κύριες κατευθύνσεις του έργου που θα πρέπει να φέρουμε σε πέρας μέχρι την επόμενη παγκόσμια συνδιάσκεψη, αλλά και επιμέρους βήματα – δράσεις. Εκλέχθηκε Συντονιστική Επιτροπή, ο Πρόεδρος της οποίας βρίσκεται ενώπιόν σας  με κύριο καθήκον το συντονισμό της ποντιακής νεολαίας, σε Παγκόσμιο Επίπεδο για την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνδιάσκεψης, μέχρι την επόμενη.

Νέοι και νέες από ολόκληρο τον κόσμο πιστοί στις αρχές και αξίες των προγόνων μας, συνεχίζοντας την παράδοση και τον τρισχιλιετή πολιτισμό που άνθισε στη μαρτυρική γη του Πόντου με πηγές έμπνευσης αλλά και ύπαρξης τον ελληνικό πολιτισμό και την Ορθοδοξία, αποφασίσαμε ενωμένοι:
-       
    Να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Προγόνων μας σε Παγκόσμιο Επίπεδο.
Να αξιοποιήσουμε γι αυτό το σκοπό κάθε δυνατό σύγχρονο μέσο γνωστοποιώντας τη γενοκτονία σε κάθε γωνιά της γης. Η αναγνώριση της γενοκτονίας αποτελεί για εμάς καθήκον προς τους προγόνους μας αλλά και όρο επιβίωσης για το μέλλον.
-       
      Να απαιτήσουμε από το Υπουργείο Παιδείας, την ένταξη της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, στα σχολικά βιβλία.

Το πρόβλημα είναι αγαπητοί Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, ότι εμείς οι Πόντιοι αν και παρόντες στο σήμερα, παρόντες σε όλους τους αγώνες του λαού μας, συνεχίζουμε να απουσιάζουμε από την εκπαίδευση στην Ιστορία της ίδιας μας της Πατρίδας.
-       
        Αποφασίσαμε να στηρίξουμε και να προβάλλουμε την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση και την εκμάθηση της Ποντιακής Διαλέκτου. Να στηρίξουμε και να προβάλλουμε την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα που περνώντας από γενιά σε γενιά μας βοήθησαν να είμαστε σήμερα Έλληνες.
-       
        Να συμβάλλουμε στην καταγραφή και διάσωση των μνημείων μας στη γη του Πόντου.
-     
           Να στηρίξουμε το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και τις επιμέρους δράσεις του για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αποφασίσαμε να ζητήσουμε από εσάς, τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού μας να ενεργοποιηθείτε και να στηρίξετε δια της ψήφου σας,
-       

  •       Την απόδοση της Ιθαγένειας στους ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, 
  •       Να στηρίξετε το αίτημα για την εισαγωγή της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού ως αναπόσπαστου κομματιού της ελληνικής ιστορίας στα σχολικά βιβλία, 
  •      Να στηρίξετε τη διατήρηση της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία μας. Η Ορθόδοξη πίστη μας είναι συστατικό στοιχείο ύπαρξης για εμάς τους Έλληνες. 
  •      Να στηρίξετε την ενεργοποίηση του άρθρου 108Β του Συντάγματος για την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.
Τέλος χαιρετίσαμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει το ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη και άλλοι φορείς:

  •  Για την ίδρυση έδρας Ποντιακών Μελετών – όπως γνωρίζετε αυτό είναι ήδη πραγματικότητα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης 
  •  Για τη διάσωση του χαρακτήρα των θρησκευτικών μας μνημείων στον Πόντο. Αναφέρομαι συγκεκριμένα, και ζητώ και από εσάς να αντιδράσετε με κάθε μέσο στην  μετατροπή σε τζαμί του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, αλλά και την επιχειρούμενη μετατροπή σε μουσουλμανικό τέμενος του κορυφαίου Μνημείου της Ορθοδοξίας αλλά και Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς – του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Η υλοποίηση των αποφάσεων της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης αποτελεί τον οδηγό στις δράσεις της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής. Η αναφορά σήμερα εδώ στην Επιτροπή αποτελεί την απόδειξη ότι κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουμε να επιδείξουμε δραστηριότητες.

Θα σταθώ σε δύο:

Η πρώτη αφορά στην Παγκόσμια Δράση «ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ – WE REMEMBER» για την ενημέρωση της Παγκόσμιας Κοινής Γνώμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αλλά και το αίτημά μας για Διεθνή Αναγνώριση.

Για πρώτη φορά χιλιάδες νέοι Ποντιακής καταγωγής στην Ελλάδα αλλά και σε δεκάδες πόλεις όλου του κόσμου εμφανίσθηκαν συντονισμένα την 19η Μαΐου – Ημέρα Μνήμης κρατώντας τα ίδια πλακάτ, φορώντας τα ίδια μπλουζάκια και μοιράζοντας τα ίδια φυλλάδια σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Για πρώτη φορά καταφέραμε συντονισμένα να προσελκύσουμε την προσοχή της κοινής γνώμης των χωρών όπου πραγματοποιήθηκε η δράση. Ήταν μια σημαντική κίνηση ενότητας που έφερε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Μια δράση που θα έχει συνέχεια.

Η δεύτερη δράση που αποτελεί και το θέμα της σημερινής μας παρουσίας εδώ, είναι η διοργάνωση της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη από την UNESCO.

Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Τελεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, ενώ γενικός χορηγός είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

Είναι μια σημαντική δραστηριότητα που έχει καταφέρει να κινητοποιήσει τη νεολαία της διασποράς, να ανανεώσει το ενδιαφέρον και την αγάπη για την ελληνική γλώσσα, να δώσει κίνητρα για μια ανανέωση της διαδικασίας εκμάθησης. Μια δράση που απευθύνεται σε ολόκληρη την νεολαία της διασποράς, αλλά και σε φιλέλληνες.
Αναλυτικά στοιχεία σας έδωσαν τόσο ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Μήτκας όσο και η κα Ματθαιουδάκη.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, μέλη της Επιτροπής

Η ιστορική μας πατρίδα βρίσκεται στη δύνη μιας πολύ δύσκολης οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης που δυστυχώς αφήνει τα ίχνη της σε κάθε τομέα της ζωής μας. Ιδιαίτερα για εμάς τους νέους που αντιμετωπίζουμε το φάσμα της ανεργίας, ως συνέπειά της.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, θέλουμε να εκφράσουμε τη διάθεσή μας να στηρίξουμε την Πατρίδα, να αγωνισθούμε, να λειτουργήσουμε ενωτικά, κινητοποιώντας τη νεολαία σε παγκόσμιο επίπεδο. Να αντισταθούμε στην σύγχρονη άλωση του πολιτισμού, των αξιών και των αρχών μας. Να προβάλλουμε την Ελλάδα, του γλωσσικού πλούτου, του πολιτισμού και της παράδοσης, την Ελλάδα της Ορθοδοξίας.

Κατανοούμε απόλυτα τις συνθήκες. Σας ενημερώνουμε σήμερα για τις δραστηριότητές μας και σας ζητάμε να τις στηρίξετε απλά ΗΘΙΚΑ.

Πιστεύουμε ότι η προσπάθειά μας το αξίζει.
Σας ευχαριστώ.  "

Με το τέλος της ομιλίας ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΠΟΝ, κ. Άλκης Αναστασιάδης δέχθηκε το χειροκρότημα των παριστάμενων βουλευτών αλλά και εγκωμιαστικά σχόλια για το έργο της ΠΑΣΕΠΟΝ.

Είναι ένα χειροκρότημα που ανήκει σε όλους τους νέους και τις νέες της Παγκόσμιας Ποντιακής Νεολαίας, δήλωσε στο Black Sea News ο Πρόεδρος της κ. Άλκης Αναστασιάδης.

 bsgreeks.blogspot.gr