Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για την Ελληνική Λεγεώνα στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας. (ΦΩΤΟ - BINTEO)

ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ, 10 Ιουλίου

Παρά τη βροχή περίπου δύο χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην Ιστορική Λεωφόρο της Σεβαστούπολης για την τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου για την Ελληνική Λεγεώνα, τους Έλληνες εθελοντές που πολέμησαν στο πλευρό των ρώσων στον Κριμαϊκό Πόλεμο 1853 -1856.
 Από το πρωί, οι δρόμοι της Σεβαστούπολης γέμισαν ελληνικές σημαίες καθώς Έλληνες από κάθε γωνιά της Κριμαίας, της Ρωσίας και από ολόκληρο τον κόσμο βρέθηκαν εκεί για να ζήσουν από κοντά την ιστορική στιγμή.

Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της τελετής ξέσπασε καλοκαιρινή μπόρα, που δεν κατάφερε να πτοήσει τους παρευρισκόμενους..
Η επίσημη τελετή ξεκίνησε στις 12:00 με Λειτουργία και Αγιασμό του Μνημείου από τον Μητροπολίτη Συμφερούπολης και Κριμαίας Λάζαρο. 

"Με εντολή του προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω την Ευλογία της Παναγιότητάς του Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου σε όλους τους συμμετέχοντες στη σημερινή τελετή" είπε ο Μητροπολίτης Λάζαρος μεταφέροντας το χαιρετισμό του Πατριάρχη Μόσχας και Ρωσίας Κυίλλου.

Στην τελετή επίσης συμμετείχαν:
- Ο Αναπληρωτής Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Δημοκρατίας της Κριμαίας, Μόνιμος αντιρπόσωπος στην Κριμαία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων φιλίας με τους λαούς της Ελλάδας και της Κύπρου, Γκεόργκι Μουράντοφ,
- Το μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Πρόεδρος της επιτροπής για τη συνεργασία του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου με το Κοινοβούλιο της Ελλάδος, Γερουσιαστής Κριμαίας, Όλγα Κοβιτίδη,
- Το μέλος του Συμβουλίου Διεθνικών Σχέσεων υπό τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Πρόεδρος της 
Εθνικό - Πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης,
- ο Γενικός Διευθυντής του Στρατιωτικού Ιστορικού ιδρύματος της Ρωσίας, Βλαντισλάβ Κανόνοφ, 
- Εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, ο ελληνικής καταγωγής αντινάυαρχος Ευγένιος Χαλάϊτσεφ (Χαλαϊτσίδης).  
 "Σε αυτό το σημαντικό έτος, έτος φιλίας μεταξύ αδελφών λαών, μεταξύ αδελφών χωρών, της Ρωσίας και της Ελλάδας αποκαλύπτεται αυτό το υπέροχο μνημείο. Πραγματικά, ακόμη και οι ουρανοί δάκρυσαν σήμερα αποτίωντας φόρο τιμής στους ήρωες, που έδωσαν τη ζωή τους για τη Σεβαστούπολη, την Κριμαία, τη Ρωσία" - είπε ο Γκεόργκι Μουράντοφ.

"Εγκαινιάζετε σήμερα ένα υπέροχο Μνημείο. Εμείς και εσείς γνωρίζετε ποσο μακρά και σύνθετη είναι η φιλία μεταξύ των λαών μας. Στα χρόνια της δομικασίας και της μάχης, δίπλα σε εμάς τους ρώσους, ήταν πάντα οι Έλληνες", - υπογράμμισε η Όλγα Κοβιτίδη.

"Σήμερα θριαμβεύει η ιστορική δικαιοσύνη. Βλέπουμε το ακριβές αντίγραφο του Μνημείου, που ευλόγησε και ενέκρινε ο Αυτοκράτωρ. Πέρασαν 150 χρόνια από τότε, και σίμερα είμαι ευτυχής, γιατί μαζί με εσάς συναντήσαμε την ηρωϊκή ιστορία των Ελλήνων Εθελοντών"- τόνισε ο Ιβάν Σαββίδης στο χαιρετισμό του λίγο πριν αποκαλύψει το Μνημείο.
 Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Από τον Ελληνικό Λαό έγραφε το στεφάνι της Ελλάδας που δεν συμμετείχε επίσημα στην τελετή λόγω των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία.
Η Ορχήστρα του Ρωσικού Πολεμικού Στόλου της Ρωσίας απένειμε τιμές και ανάκρουσε τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Με το πέρας της τελετής ακολούθησε καλλιτεχνικό κονσέρτο.

Δείτε το βίντεο από τη ρωσική τηλεόραση:

bsgreeks.blogspot.gr
μέρος των φωτογραφιών είναι του φίλου Sandro Kiriak από το προφίλ του στο Fb