Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

H Βερχόβνα Ράντα (Βουλή) της Ουκρανίας ζητά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΚΙΕΒΟ, 16 Ιουνίου

Με ψήφους 245 υπέρ (απαιτούνται 226), η Βερχόβνα Ράντα (Βουλή) της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα απόφαση σύμφωνα με την οποία αιτείται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο την αναγνώριση του Αυτοκέφαλου για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (Μητρόπολη του Κιέβου)

Η απόφαση τείθεται σε ισχύ από την ψήφισή της, δηλαδή σήμερα.

"Σκοπός του σχεδίου απόφασης αποτελεί, η Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας, να απευθυνθεί στον Παναγιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης, Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για να δωθεί το Αυτοκέφαλο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Το σχέδιο απόφασης έχει σκοπό να επιταχύνει την αλλαγή καθεστώτος της Ουκρανικής Εκκλησίας και την επικύρωση της ανεξαρτησίας της από το κράτος - επιτιθέμενο" - αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Σύμφωνα με τη λογική της απόφασης, σε σχέση με το ότι "η πλειοψηφία του πληθυσμού της Ουκρανίας δεν αποδέχεται την ιδέα της εκκλησιαστικής ένωσης" με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο, οι βουλευτές αποφάσισαν να απευθυνθούν και να ζητήσουν τη βοήθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στην Ουκρανία σήμερα λειτουργούν η Κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας, η οποία είναι αυτοδιοικούμενη Εκκλησία στη σύνθεση του Πατριαρχείου Μόσχας, καθώς και η μη αναγνωρισμένες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο - Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας - Πατριαρχείο Κιέβου καθώς και η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.


Άμεση ήταν η αντίδραση από την πλευρά της Κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Π.Μ.
Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο τύπου Βασίλη Ανισήμοφ η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης (αποφευγεται επιμελώς ο όρος Οικουμενικός όπως και από τη ρωσική Εκκλησία), δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα των βουλευτών της Βερχόβνα Ράντα και να ακυρώσει την πράξη του 1686, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία περιήλθε στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας, καθώς η Μητρόπολη του Κιέβου εκείνης της εποχής, δεν βρισκόταν στο έδαφος της σημερινής Ουκρανίας, αλλά στα σημερινά εδάφη της Λευκορωσίας και της Πολωνίας.

Ο Ανισήμοφ κατηγόρησε τους Βουλευτές που ψήφισαν την απόφαση για ανάμειξη στα εσωτερικά της Εκκλησίας.

Επισημαίνουμε ότι άλλη μια απόπειρα αναγνώρισης είχε πραγματοποιηθεί το 2007, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το 2008 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε συλλειτουργήσει με τον Πατριάρχη Μόσχας  Αλέξιο στο Κίεβο, αρνούμενος να αποδεχθεί σχετικές πιέσεις για συνάντηση με τον Πατριάρχη του Κιέβου Φιλάρρετο.

bsgreeks.blogspot.gr