Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Σχόλιο ... για τα επεισόδια στο EURO 2016

Σχόλιο του Θράσου Ευτυχίδη

Πάρα πολλοί φίλοι και μη, (αρκετοί από την Ουκρανία!) με ρωτούν γιατί δε δημοσιέυω κάτι σχετικά με τα επεισόδια που έχουν προκαλέσει ρώσοι "φίλαθλοι" στη Γαλλία, συγκρουόμενοι κατά κύριο λόγο με άγγλους φιλάθλους.

Θεωρώ ότι συμβαίνει τραγικό. Τραγικό σε πολλά επίπεδα. Και εξηγώ:

1. Θεωρώ τραγική την αντιμετώπιση από τα ρωσικά ΜΜΕ. Θα περίμενα να υπάρχει μια ξεκάθαρη καταδίκη των επεισοδίων, αλλά και επικρότηση των μέτρων των Γαλλικών αρχών. Αντί γι αυτό παρατηρούμε μια στάση - προσπάθεια αν όχι να δικαιολογήσει, τουλάχιστον να απενεχοποιήσει τους ρώσους οπαδούς.

2. Θεωρώ τραγικότερη την αντιμετώπιση από τα ελληνικά ΜΜΕ που αντιμετωπίζουν και μεταδίδουν το θέμα ως ένα ιδιότυπο διαγωνισμό βίας. Την στιγμή που άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του, δεκάδες είναι οι τραυματίες και εκτίθεται ο πολιτισμός μας, τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσιάζουν το θέμα ως πρωτάθλημα βίας μεταξύ των οργανωμένων οπαδών, όπου οι Ρώσοι ήρθαν να αμφισβητήσουν τα πρωτεία των Άγγλων. Ούτε λίγο, ούτε πολύ η βία διαφημίζεται.

3.  Θεωρώ ακόμη τραγικότερη τη στάση της επίσημης Ρωσίας, αλλά και της Αγγλίας. Η επίσημη Ρωσία, ίσως θα έπρεπε να είναι αυτή που θα έπρεπε να ζητήσει από τους Γάλλους την απέλαση των κατ' ευφημισμό φιλάθλων της. Αντί γι αυτό έχουμε και επίσημα διαβήματα από το ΥΠΕΞ της Ρωσίας προς το Γάλλο Πρέσβη. Το ίδιο να πράξει και η Αγγλία ή όποια άλλη χώρα, οι οπαδοί της οποίας έχουν προκαλέσει επεισόδια.

4. Θεωρώ επίσης τραγικά υποκριτική και τη στάση των "φίλων" από την Ουκρανία που ξαφνικά άρχισε να τους ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο... Ποιο ποδόσφαιρο;

Αγαπητοί φίλες και φίλοι. Η βία στον αθλητισμό, είναι καταδικαστέα. Είναι ένα φαινόμενο που δημιουργείται από συγκεκριμένες πολιτικο - οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διαφέρουν και ποικίλουν ανά χώρα. Δυστυχώς υπάρχει σε όλες τις χώρες σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό. Δυστυχώς, όπως και η βλακεία και η ηλιθιότητα, δεν έχει σύνορα.

bsgreeks.blogspot.gr