Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία για την έγκριση του ψήφισματος στη Bundestag



ΑΓΚΥΡΑ, 03.06.2016

Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτήρισε την έγκριση του ψηφίσματος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας τον Αρμενίων από τη Γερμανική Βουλή Bundestag ως «μηδενικό και άκυρο».

«Το γεγονός ότι το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε απαιτήσεις στηριγμένες στη διαστρέβλωση και σε αβάσιμους ισχυρισμούς ως γενοκτονία, είναι ένα ιστορικό λάθος. Η έγκριση αυτού του ψηφίσματος από  το Γερμανικό Κοινοβούλιο δεν είναι μια απόφαση που να συνάδει με τις φιλικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας. Αυτή η απόφαση είναι άκυρη για την Τουρκία », δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Numan Kurtulmuş.

«Αυτό είναι ένα θέμα, για το οποίο οι επιστήμονες και ιστορικοί πρέπει να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα, όχι οι πολιτικοί ή τα κοινοβούλια. Όπως η Τουρκία, θα δώσει σίγουρα την απαραίτητη απάντηση σε αυτή την απόφαση σε όλα τα επίπεδα», προσέθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Hüseyin Avni Karslıoğlu έχει ανακληθεί στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις σχετικά με την απόφαση.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η απόφαση θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι το πρώτο βήμα της Άγκυρας θα ήταν να ανακαλέσουμε τον πρεσβευτή μας για διαβουλεύσεις.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία θα συζητήσει το θέμα και θα λάβει μια τελική απόφαση μετά από αυτές τις διαβουλεύσεις.

«Η απόφαση που έλαβε το γερμανικό Κοινοβούλιο είναι στην πραγματικότητα μια απόφαση που θα επηρεάσει σοβαρά τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας. Θα αξιολογήσουμε  μετά την επιστροφή του [στην Τουρκία] ποια θα πρέπει να είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Στη συνέχεια θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κένυα όπου βρίσκετε.

Ο πρωθυπουργός Binali Yildirim δήλωσε ότι η Άγκυρα «δεν μπορεί να αποδεχθεί» μια τέτοια απόφαση.

«Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στη Γερμανία είναι λανθασμένο. Δεν υπάρχουν περιστατικά στο ιστορικό παρελθόν μας για τα οποία πρέπει να ντρεπόμαστε. Αυτό δεν είναι μια απόφαση ότι η Τουρκία θα μπορούσε ποτέ να εγκρίνει ", είπε ο Yıldırım.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu δημοσίευσε στο Twitter επικρίνοντας  την ψηφοφορία.

«Ο τρόπος για να κλείσει κάποιος σκοτεινές σελίδες στη δική του ιστορία δεν είναι να δυσφημίζεις την ιστορία άλλων χωρών με τις ανεύθυνες και αβάσιμες αποφάσεις του κοινοβουλίου» έγραψε ο  Çavuşoğlu.

Το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) χαρακτήρισε επίσης το ψήφισμα «άκυρο».
«Είμαστε βαθύτατα θλιμμένοι από την έγκριση του ψηφίσματος που καθορίζει τα περιστατικά του 1915 ως γενοκτονία, από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Το καταδικάζουμε έντονα αυτό. Η απόφαση είναι άκυρη για εμάς », δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του CHP Öztürk Yılmaz.

Το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP), επίσης, καταδίκασε την έγκριση του ψηφίσματος.

«Παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να το αποδεχθεί, το τουρκικό έθνος έχει αμόλυντη, ένδοξη και ευγενή ιστορία. Το Εθνικιστικό Κίνημα καταδικάζει τη διαστρεβλωμένη απόφαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και περιμένει  την άμεση διόρθωση αυτού του σοβαρού λάθους»", δήλωσε ο αρχηγός του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Αναδημοσίευση από HURRIYET
bsgreeks.blogspot.gr