Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Ανακοίνωση της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας για την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας

Πριν από λίγο η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Οι ακατανόητες εμμονές της Τουρκίας με την ανάγνωση του Κορανίου από το Ναό της Του Θεού Σοφίας, που αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και η μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας, αποτελούν ενέργειες, αναχρονιστικές, προκλητικές και άλογες απέναντι σε μια κοινωνία κατανόησης και πολιτισμού. 

Η σύγχρονη Τουρκία, σε μια εποχή που διεκδικεί την κατάργηση της βίζας για την ΕΕ, αποστρέφεται το ευρωπαϊκό της πρόσωπο και διολισθαίνει σε πρακτικές χαρακτηριστικές του παρελθόντος της. Για εμάς τους Πόντιους, είναι κινήσεις που μας μεταφέρουν χρόνια πίσω και προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη και την πίστη μας. Δυστυχώς με κανέναν άλλον τρόπο δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τέτοιες ενέργειες. 

Πραγματικά δεν υπάρχει ούτε μία δικαιολογία. Δεν υπάρχει καν ιστορικά αντίστροφο παράδειγμα – μετατροπής μουσουλμανικού χώρου λατρείας σε χριστιανική εκκλησία. Δεν υπάρχει έλλειψη λατρευτικών μουσουλμανικών χώρων στην Τουρκία, που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο. 

Είναι μια ξεκάθαρη πρόκληση όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα και τους Έλληνες, όχι μόνο απέναντι σε εμάς τους Πόντιους. Είναι πρόκληση απέναντι στην παγκόσμια ιστορία και την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Αποτελεί πρόκληση απέναντι στον ίδιο τον κοσμικό χαρακτήρα του πολιτεύματός της. 

Η Παγκόσμια Ποντιακή Νεολαία καταγγέλλει και καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες και πρακτικές προαγωγής της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και καλεί την Τουρκία να σκεφθεί και να αναθεωρήσει τις προσβλητικές για τον παγκόσμιο πολιτισμό, πράξεις της."

bsgreeks.blogspot.gr