Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Ο Ελληνισμός της Ρωσίας τίμησε τη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας ζητώντας την ιστορική δικαίωση.

Με ιδιαίτερο σεβασμό ο Ελληνισμός της Ρωσίας τίμησε στις 19 Μαίου του 2016, τη Μνήμη των 353.000 αθών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στη Μόσχα

Στις 19 Μαίου, στον Οίκο των Εθνοτήτων διοργανώθηκε βραδιά μνήμης. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Μόσχα κ. Ανδρέας Φρυγανάς, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Γεώργιος Κασουλίδης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Μόσχα κα Ελένη Μιχαλοπούλου, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Εθνικο-πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας κ. Κώστας Ατματζίδης, η Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου θεοδώρα Γιαννίτση. εκπρόωποι της Λέσχης "Ρωμιοσύνη" της ελληνικής και της αρμενικής Κοινότητας της Μόσχας. Πλήθος ελλήνων ποντίων της Ρωσίας, αλλά και ρώσων φιλελλήνων.

Σήμερα 21.05.2016, αυτή την ώρα παρουσία πλήθους Ελλήνων, ολοκληρώνεται το Μνημόσυνο στη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας που πραγματοποιείται στον Ι.Ν. Αγίων Πάντων στη Σλαβική Πλατεία στο Κουλισκί. 

Στο Ροστόφ

Στις 19 Μαίου, οι Έλληνες του Ροστόφ συμμετείχαν στην παγκόσμια δράση "Δεν ξεχνώ".

Μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και εμέσως μετά δόθηκε συνέντευξη τύπου για τον αγώνα ττων Ποντίων για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας αλλά και τις μορφές αγώνα ενάντια στην αποτροπή νέων. Στους εκπροσώπους των ΜΜΕ μοιράστηκαν στοιχεία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, ο ελληνικής καταγωγής Πρωθιερέας Νοβοσερκασκ, Αλεξανδρος Ντομπρίνσκι Γρηγοριάδης, εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας ο κ. Σεργκέι Σαγιάντοφ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Εθνικο - πολιτιστικής Αυτονομίας των Ασσηρίων, κ. Βασίλη Χνόεφ, εκπρόσωπος της Εβραϊκής Εθνικο-πολιτιστικής Αυτονομίας, η κα Λιουμπόφ Ιόβινα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αρμενικής Νεολαίας στον Ντον κ. Ασατριάν Αρταβάζντοβιτς, εκπρόωποι των επιστημονικών φορέων και των αρχών της πόλης.  

Πριν την έναρξη της συνέντευξης η Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου του Ροστόφ κα Μιλένα Λεόνοβα (Λεωνίδου) διάβασε το μήνυμα του ηγέτη των Ελλήνων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδη.

Παρών στις εκδηλώσεις και ο γιός του Ιβάν Σαββίδη, Γιώργος με τη μέλλουσα σύζυγό του.


Στο Βλαδικαυκάζ

Στις 19 Μαϊου στο Βλαδικαυκάζ έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τη Γενοκτονία στο χώρο του Ελληνικού Συλλόγου "Προμηθέας".

Προηγήθηκε επιμνημόσυνος δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας. Αμέσως μετά με ομιλία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Βλαδικαυκάζ Γιούρι Ασλανίδης αναφέρθηκε στα γεγονότα της Γενοκτονίας.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες, ο Υφυπουργός, αρμόδιος επί θεμάτων εθνικοτήτων Αλάν Μπαγκίεφ, εκπρόωποι της κυβέρνησης και των αρχών της πόλης. Εκπρόσωποι της Αρμενικής και Ασσηριακής Κοινότητας.

Στο Κρασνονταρ

Στον Ιερό Ναό που βρίσκεται στην πηγή της "Ιεράς Λαβής", τόπο συνάντησης των ελλήνων ποντίων της περιοχής σε όλες τις εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκε Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας.

Παρόντες στην τελετή εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της περιφέρειας Κριμσκ, γνωστής και ως "Ελληνικής" περιφέρειας μέχρι τις διώξεις του 1937 - 38.

Ομιλητές στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος των Ελληνικών Κοινωνικών Οργανώσεων της περιφέρειας Κριμσκ, Αλέξανδρος Μασιγιάδης και ο Αντιπρόεδρος της Εθνικο-πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας Ηλίας Κανακίδης.

"Είναι ύψιστο καθήκον, χρέος απέναντι στους προγόνους μας, να κάνουμε ότι μπορούμε για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία", τόνισε ο Ηλίας Κανακίδης.

Στην περιοχή γύρω από το Ναό είχαν από νωρίς συρρεύσει εκατοντάδες ποντίων από τη γύρω περιοχή. Επισημαίνουμε ότι οι Έλληνες της περιοχής είναι στην πλειοψηφία τους Πόντιοι που διέφυγαν της Γενοκτονίας.

Συμπληρώνεται ...

bsgreeks.blogspot.gr