Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Περί Ελληνικών επενδύσεων στη Ρωσία!

Το άρθρο έχει τίτλο "ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ" και είναι παλιό. Είναι του φίλου, συμφοιτητή Βασίλη Κωστίμπα.
Ο Βασίλης Κωστίμπας, είναι οικονομολόγος, επιχειρηματίας. Ζει και εργάζεται στη Χαλκίδα την Αθήνα και τη Μόσχα. Από τους πρώτους που έκαναν εξαγωγές φρούτων στη ρωσία. Από τους ελάχιστους που συνεχίζουν.
Το δημοσιεύουμε εν όψει της επίσκεψης Πούτιν μια, που δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα πράγματα


του Βασίλη Κωστίμπα




ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Χρειάζεται η άμεση, ποιοτική κυρίως, ενίσχυση τον προσωπικού των δημοσίων φορέων και οργανισμών που ασχολούνται με την Ρωσία. Ας δημιουργήσουμε και ας υποστηρίξουμε «πρεσβευτές». 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια εντονότατη κινητικότητα στις ελληνορωσικές σχέσεις και σε πολιτικό (επισκέψεις σε ανώτατο κυβερνητικό και πολιτικό επίπεδο) και σε οικονομικό επίπεδο (ανάπτυξη ελληνικών επενδύσεων και εξαγωγών, αγωγοί αερίου, επιχειρηματικές κινήσεις, συμφωνίες συνεργασίας, αύξηση Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα). 

Δεκαέξι χρόνια μετά την δημιουργία του «νέου» ρωσικού κράτους βλέπουμε μια «επίθεση» φιλίας από πλευράς του, γεγονός που πρέπει να εκμεταλλευθούμε ως όφελος της Ελλάδας στο πλαίσιο των νέων γεωπολιτικών και οικονομικών δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή. 

Η Ρωσία είναι μια χώρα χριστιανική και με γλώσσα που, κυρίως στη γραφή της, έχει σαν βάση την Ελληνική. Ο λαός της είναι «Ελληνολάτρης», είναι δε μια τεράστια αγορά. Η «μικρή» Ελλάδα σε αυτά τα «περίεργα» για την Ρωσία 16 χρόνια προσπάθησε, κυρίως σε προσωπικό και ατομικό επίπεδο επιχειρήσεων, επιχειρηματιών, διπλωματών και πολιτικών να «διεισδύσει» στην αγορά με πολύ κόστος, προσωπικό και οικονομικό, και ελάχιστο κέρδος.

 Όταν Έλληνες επιχειρηματίες πήγαιναν «κατά μόνας» να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία, αντιμετώπιζαν την Ιταλία, η οποία είχε ένα ολόκληρο επιτελείο πολιτικών και οικονομικών στελεχών στη Μόσχα. Για να μη θυμηθούμε δε την ειδική επιδοτούμενη οικονομική πολιτική που εφάρμοσε το τουρκικό κράτος, με αποτέλεσμα να «τουρκοκρατείται» π Ρωσία (από τα αγροτικά προϊόντα μέχρι τις κατασκευές).

Όταν ήρθαν πρώτοι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα (γιατί στην Ελλάδα ήρθαν στο πρώτο ταξίδι τους στο εξωτερικό), η Ελλάδα τους «έστειλε» στην Κύπρο (με τα γνωστά οικονομικά οφέλη). 

Η ΡΩΣΙΚΗ αγορά «χωράει» πολλούς. Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα και, κατά την άποψή μας, απαιτείται n ύπαρξη ενός φορέα που με ευέλικτες διαδικασίες θα προωθεί πολύπλευρα τις ελληνικές επενδυτικές και εξαγωγικές κινήσεις στη Ρωσία. Χρειάζεται η άμεση, ποιοτική κυρίως, ενίσχυση του προσωπικού των δημοσίων φορέων και Οργανισμών που ασχολούνται με την Ρωσία. Ας δημιουργήσουμε και ας υποστηρίξουμε «πρεσβευτές».

Πρέπει να  αξιοποιηθεί ο ποντιακός ελληνισμός με άμεσα και κατανοητά μέσα βοήθειας (για παράδειγμα ένα απλοποιημένο «ποντιακό ΕΣΟΑΒ») ώστε να παραμείνει στη Ρωσία – και τις άλλες χώρες- δημιουργώντας πυρήνες ελληνορωσικών σχέσεων.

Συντονισμός των αρμόδιων φορέων για υποδοχή και ενίσχυση ρώσικων επενδύσεων στην Ελλάδα. 'Έντονη και μόνιμη προβολή της Ελλάδας στην Ρωσία: ιστορία - πολιτισμός - θρησκεία.

Από την «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου 2006

bsgreeks.blogspot.gr