Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΑΛΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ. Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας μιλάει για όλα στο Θράσο Ευτυχίδη.



Του Θράσου Ευτυχίδη

Οικογένεια Αναστασιάδη
Τον Άλκη Αναστασιάδη είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω επτά χρόνια πριν σε κάποιο ταξίδι στον Πόντο. Ένα παιδί που σου προξενούσε καλή εντύπωση από την πρώτη στιγμή, αν και γνήσιος Κύπριος «κουμπάρος» με τη χαρακτηριστική προφορά και τις ιδιαιτερότητες στην ομιλία και όχι μόνο.  Νέος που έχει το χάρισμα να γίνεται αποδεκτός, γιατί δεν είναι κάλπικος. Ο Άλκης έχει το καλό να είναι ειλικρινής και να κερδίζει εύκολα τους γύρω του.

 Η οικογένειά του, κατάγεται από το Καρς. Με το μεγάλο διωγμό, βρέθηκε στην Γεωργία. Εκεί το 1988 γεννήθηκε ο Άλκης, πέμπτο μικρότερο παιδί της οικογένειας. Σε ηλικία 2 ετών η οικογένεια αναγκάσθηκε να φύγει και να εγκατασταθεί στη Λάρνακα της Κύπρου. Ο πατέρας του Αβραάμ οδηγός λεωφορείου, η μητέρα του Χριστίνα να έχει τη φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας.

Ο Άλκης από μικρός έδειξε να έχει κλίση στα γράμματα. Άριστος μαθητής και αργότερα φοιτητής. Σπούδασε Κοινωνικός Λειτουργός – Ψυχολόγος αποφοιτώντας με άριστα και υποτροφία για να συνεχίσει με ένα Μεταπτυχιακό στο Διεθνές Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο επίσης με άριστα !

Με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη
Στον κοινωνικό χώρο, δραστηριοποιείται από φοιτητής. Σήμερα είναι, Υπεύθυνος Νεολαίας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ελληνοποντιακών Συλλόγων Κύπρου "ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ", Μελος του ΔΣ του Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας. 

Ο Άλκης δραστηριοποιείται από φοιτητής ακόμη έντονα στην πολιτική ζωή της Κύπρου με το Δημοκρατικό Συναγερμό. Είναι γνωστή σε όλους η αγάπη που του έχει ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Είναι Γραμματεάς της Κοινωνίας των Πολιτών του ΔΗ.ΣΥ. Αμμοχώστου.

Σήμερα ζει στη Λάρνακα και εργάζεται ως Κοινωνικός Λειτουργός – Ψυχολόγος στο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και φίλων Λάρνακας / Αμμοχώστου.

Από τον Οκτώβριο του 2015 είναι ο κοινής αποδοχής Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, ρόλο στον οποίο, ανταποκρίνεται με ιδιαίτερη επιτυχία.
Στο βήμα της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας που τον εξέλεξε Πρόεδρο.
 Το ραντεβού μας ήταν στις 19 Μαΐου μετά τις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία.

Από το βιογραφικό σου και με βάση τα κοινά σημεία, βλέπω ότι θα μπορούσες κάλλιστα να είσαι Δήμαρχος Λονδίνου..
-       
     - (γέλιο) είναι νωρίς ακόμη να βάζω τέτοιους στόχους.. Προς το παρόν προσπαθώ να ανταποκριθώ με συνέπεια σε ότι έχω αναλάβει, είτε αυτό λέγεται δουλειά, είτε Παγκόσμια Ποντιακή Νεολαία. Πίστεψε με, δεν είναι καθόλου εύκολο.

Πώς τα καταφέρνεις. Εννοώ να είσαι τυπικός στη δουλειά αλλά παράλληλα να βρίσκεσαι και παντού, όπου το απαιτεί η θέση σου;
-       
     - Όλα έχουν ένα κόστος. Και σίγουρα απαιτείται και η καλή διάθεση των άλλων προς εσένα. Για παράδειγμα, η κανονική μου άδεια, βρίσκεται στα όρια της εξάντλησής της. Κάπου εκεί έρχεται και η στήριξη των γύρω σου, είτε στο εργασιακό περιβάλλον είτε και στο σπίτι. Αισθάνομαι υποχρεωμένος και θέλω να τους ευχαριστήσω, γιατί έχω αυτή τη στήριξη. Προσωπικά αισθάνομαι την ευθύνη για ότι έχω αναλάβει. Αισθάνομαι ότι αν δεν ανταποκριθώ ως Πρόεδρος της Ποντιακής Νεολαίας, θα προδώσω όλους αυτούς που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Το ελάχιστο που πρέπει να κάνω, είναι να βρίσκομαι εκεί που πρέπει και είμαι χρήσιμος.

 Μίλησες για εμπιστοσύνη. Τι σημαίνει για σένα να έχεις την αποδοχή όλων; Στον οργανωμένο ποντιακό χώρο, αυτό είναι λίγο περίεργο, ως ύποπτο…
-       
     - Να σου πω. Δεν κάνω κάτι ιδιαίτερο. Απλά είμαι αυτός που είμαι. Είναι γεγονός ότι στην αρχή κάποιοι με αντιμετώπισαν με δυσπιστία. Μετά απλά βρεθήκαμε μαζί, μιλήσαμε, γνωριστήκαμε, βγήκαμε έξω, διασκεδάσαμε. Είδαν ότι δεν διαφέρω σε κάτι από οποιονδήποτε άλλο νέο. Να σου θυμίσω ότι είμαι μόλις … ετών. Ζω, όπως κάθε άλλος νέος της ηλικίας μου. Έχω τα ίδια προβλήματα και τις αγωνίες. Η νεολαία έχει πιο καθαρούς ορίζοντες και μια άλλη αντίληψη για πρόσωπα και πράγματα. Δέχεται το αυθεντικό και απορρίπτει το ψεύτικο. Εγώ παραμένω αυθεντικός και δε σκοπεύω ν αλλάξω.

 Η μεγάλη πλειοψηφία των Ποντίων ζει στην Ελλάδα. Πόσο φυσιολογικό θεωρείς ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής της Ποντιακής Νεολαίας, να είναι ένας Πόντιος της Κύπρου;
-       
Με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο
     - Ίσως και να φαίνεται περίεργο. Στην πράξη λειτουργεί όμως θετικά. Γνωρίζεις τα προβλήματα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο εδώ στην Ελλάδα. Είναι κάτι, που εμείς οι εκτός Ελλάδας πόντιοι δεν το έχουμε και δε θέλουμε και να το γνωρίσουμε. Η Κύπρος, έχει το καλό στη συγκεκριμένη περίπτωση, να είναι μια εκτός Ελλάδας, Ελλάδα. Είναι κοντά όσον αφορά την απόσταση, αλλά μακριά όσον αφορά τις διαμάχες. Από την άλλη ένας Πόντιος της Κύπρου, παντρεύει τη νοοτροπία του απόδημου Έλληνα με αυτήν του ντόπιου. Είναι ένα μείγμα που λειτουργεί θετικά. Προσωπικά πιστεύω στην Ενότητα. Ενότητα δε σημαίνει να σκεφτόμαστε όλοι το ίδιο. Ενότητα σημαίνει να μπορούμε να συνθέσουμε τη διαφορετικότητά μας και να λειτουργήσουμε ενιαία, σαν μια γροθιά. Αυτό πιστεύω το καταφέραμε σήμερα (19 Μαΐου). 

 Μίλησε μου λιγάκι για αυτή την παγκόσμια δράση. Πως ξεκίνησε; Πως γεννήθηκε η ιδέα;
-       
     - Η ιδέα γεννήθηκε στο ταξίδι στην Αμερική. Δεχθήκαμε την ιδέα μιας αμερικάνικης εταιρείας με έλληνα – πόντιο ιδιοκτήτη που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε ότι σύγχρονο μέσο ή τρόπο διαθέτουμε για να αναδείξουμε και να γνωστοποιήσουμε τη διεκδίκηση μας για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας. Να υπάρξει μια κοινή δράση μια κοινή ενέργεια σε όλο τον κόσμο που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον ώστε να μάθουν οι πολίτες του κόσμου, τι είναι αυτό που διεκδικούμε; Έτσι γεννήθηκε το σποτάκι «αισθανθείτε τον πόνο μας» αλλά και τα κίτρινα πλακάτ και πανό με το «Δεν ξεχνώ» ..

 Να σε διακόψω λιγάκι. Είδα το διαφημιστικό σποτάκι. Θεωρώ ότι τα γεγονότα που αναφέρει δεν μπορούν να συγκριθούν σε καμία περίπτωση με τη γενοκτονία. Είδα για παράδειγμα τον Πόντιο της Αμερικής να μιλάει για τους δίδυμους πύργους … τον πόντιο της Ουκρανίας να μιλάει για το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ…. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη Γενοκτονία;
-     
            -  Κοίταξε ίσως και να έχεις δίκιο ως προς τη σύγκριση. Ευτυχώς δεν υπάρχουν πολλοί λαοί στον κόσμο που να έχουν υποστεί γενοκτονία. Μόνο οι Εβραίοι και οι Αρμένιοι πρακτικά μπορούν να αντιληφθούν τη σημαίνει γενοκτονία. Μόνο αυτοί μπορούν να καταλάβουν πως νιώθουν οι απόγονοι ενός λαού που έχει υποστεί γενοκτονία. Μόνο αυτοί μπορούν να αισθανθούν τον ίδιο πόνο με μας. Προσπαθήσαμε να συνδέσουμε τον πόνο της γενοκτονίας, με σύγχρονα τραγικά γεγονότα στην ιστορία των χωρών του κόσμου που να έχουν προκαλέσει πραγματικά αφόρητο πόνο στους πολίτες τους. Πιστεύω όλα τα γεγονότα για τα οποία μιλάμε στο σποτάκι, είναι τέτοια γεγονότα. 

      Πες μου, πιστεύεις ότι γενικά είχε επιτυχία η δράση;
-       
     - Ναι ήταν ένα πρώτο μεγάλο βήμα. Νομίζω, προκαλέσαμε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Εδώ στην Ελλάδα ίσως και να μην έγινε αντιληπτό. Αλλά στο εξωτερικό προκάλεσε το ενδιαφέρον. Κάποια εκατομμύρια ξένων πολιτών έδειξαν περιέργεια και έμαθαν τι είναι αυτό που δεν ξεχνάμε. Κάποια εκατομμύρια ξένων πολιτών άκουσαν για πρώτη φορά ότι διεκδικούμε την αναγνώριση της γενοκτονίας. Είναι νομίζω πολύ σημαντικό αυτό που πετύχαμε. Και το ακόμη πιο σημαντικό ότι το πετύχαμε εμείς η Νεολαία, όλοι μαζί.
 
Στην Αγίας Σοφίας

 Σήμερα 19 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη. Που διάλεξε να πάει ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, στην Αγίας Σοφίας ή στο Λευκό Πύργο;
-        
     - Και στις δύο. Και στην Αγίας Σοφίας και στο Λευκό Πύργο. Ήταν δύο μεγάλες συγκεντρώσεις που θα μπορούσαν να είναι μία τεράστια. Τα κίτρινα πλακάτ της νεολαίας, ήταν και στις δύο συγκεντρώσεις και αυτό είναι ένα μήνυμα και προς τους μεγάλους. Εμείς οι νέοι μπορούμε να έχουμε ενιαία δράση, εσείς γιατί όχι; Πιστεύω ότι έτσι νοιώθει και η πλειοψηφία του κόσμου που συμμετείχε στις δύο συγκεντρώσεις.  Στο τέλος, τέλος, κανένας δεν περισσεύει, ούτε έχουμε την πολυτέλεια να τραβάει ο καθένας το δικό του δρόμο. Και το σημαντικότερο δεν μπορεί να αμφισβητείται ο πατριωτισμός κανενός!


Νουθεσίες από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαριολομαίο
 Πιστεύω ότι τουλάχιστον τέτοιο ζήτημα δεν μπαίνει για κανέναν.., Τι σημαίνει για σένα πατρίδα και τι είναι πατριωτισμός; Η ερώτηση ίσως σου φαίνεται απλή, αλλά για μας τους Πόντιους είναι ιδιαίτερα σύνθετη.
-       
     - Όχι, φυσικά και δεν είναι απλή ερώτηση. Και αν είναι δύσκολη για σένα, που οι δικοί σου έφυγαν από τον Πόντο και ήρθαν Ελλάδα, φαντάσου για μένα που είμαι Πόντιος από το Καρς, γεννήθηκα στη Γεωργία και ζω στην Κύπρο. Θα σου απαντήσω ως εξής, πατρίδα της ψυχής μου είναι το Καρς, ο Πόντος, πατρίδα όπου γεννήθηκα η Γεωργία, πατρίδα όπου ζω και αισθάνομαι πολίτης της είναι η Κύπρος. Μεγάλη μου πατρίδα είναι η Ελλάδα. Είμαι 100% Έλληνας και στο να το κατανοήσω αυτό, έχουν συμβάλλει και οι τρείς γεωγραφικές πατρίδες που φιλοξένησαν την οικογένεια μου. Πατριωτισμός είναι η καθημερινή μας πράξη. Η αγάπη και η προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα μας. Ο αγώνας για την ιστορική δικαίωση που θα έρθει με τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας. Και οι τρεις πατρίδες βοήθησαν να καταλάβω τι είμαι, αλλά πίστεψε με, εμείς εκεί κάτω στην Κύπρο γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο Έλληνα τι είναι πατρίδα και τι πατριωτισμός. Για μας που βλέπουμε απέναντι τα κατεχόμενα, πατριωτισμός είναι η καθημερινότητά μας.

 Σοφή απάντηση από ένα νέο άνθρωπο. Μίλησε μου για την προοπτική του εγχειρήματος Παγκόσμια Ποντιακή νεολαία. Θέλω τη δική σου άποψη.
-       
     - Δεν είναι κάτι που ξεκίνησε χθες η Ποντιακή νεολαία, υπάρχει όπου υπάρχουν πόντιοι. Απλά αυτό που δίνει προοπτική είναι η σύνθεση και η κοινή μας δράση. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι σήμερα, τα καταφέρνουμε αρκετά καλά. Ακριβώς αυτό πρέπει και να ενισχύσουμε. Υπάρχει πλέον ένα δίκτυο που μπορεί και λειτουργεί ενιαία με κοινούς στόχους. Θα πρέπει στο αμέσως επόμενο διάστημα το δέσιμο αυτό που δημιουργήσαμε, να το κάνουμε ακόμη μεγαλύτερο και ισχυρότερο. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία των μεγάλων, να αποφύγουμε τα λάθη τους και να μεγαλώσουμε το δίκτυο παρέμβασής μας. Θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε μια δυνατή φωνή σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ενότητα μας είναι η δύναμή μας. Θεωρώ ότι είμαστε το μέλλον. Και το μέλλον του Ποντιακού Ελληνισμού θα είναι καλύτερο από το σήμερα.


 Ιβάν Σαββίδης
-      
             - Εσύ τον ξέρεις καλύτερα .. Είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για τον Ποντιακό Ελληνισμό και την Ελλάδα γενικότερα. Ένας Μεγάλος Πατριώτης. Χωρίς την ηθική και οικονομική του στήριξη, κάποια πράγματα θα ήταν αδύνατο να γίνουν. Αν και πολυάσχολος, βρίσκεται δίπλα στις προσπάθειές μας. Χωρίς την οικονομική του στήριξη δεν θα υπήρχε ούτε η Συνάντηση της Νεολαίας στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, ούτε η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη, ούτε η συνάντηση στην Αμερική, ούτε η παγκόσμια δράση ενημέρωσης για τη Γενοκτονία. Εμείς του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.


 Για να κάνω και λίγο το δικηγόρο του διαβόλου, αν και δύσκολα στη συγκεκριμένη περίπτωση … το αντάλλαγμα; Δεν ζητάει κάτι για όλα αυτά;
-       
     - Όχι. Ζητάει να είμαστε ενωμένοι. Θεωρεί ότι τα ζητήματα μπορούν να βρουν λύσεις μόνο αν είμαστε όλοι μαζί. Μας δείχνει εμπιστοσύνη και στηρίζει. Δεν μας υποχρεώνει να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε, ούτε μας δεσμεύει σε κάτι. Μας έχει πει, «πάτε εσείς μπροστά, εσείς είστε το μέλλον» και εμείς θα σας στηρίζουμε. Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι αυτό που λέει σε όλους τους παλαιότερους, είναι να κάνουν στην άκρη για να αναλάβουν οι νέοι. Είναι περήφανος για την ελληνική ποντιακή του καταγωγή και θεωρεί καθήκον προς τους προγόνους του, αυτό που κάνει, αφού μάλιστα έχει και τη δυνατότητα…


 Και μια τελευταία ερώτηση; Τι ομάδα είσαι;
-      
             - Όχι .. δε θα σου πω αυτό που θες ν’ ακούσεις. Η ΑΝΟΡΘΩΣΗ Αμμοχώστου είναι η ομάδα της καρδιάς μου …

Δεν μπορεί κανείς να είναι τέλειος σε όλα… σ ευχαριστώ.

bsgreeks.blogspot.com