Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Η Ελληνική Σημαία με αλεξίπτωτο στους Λάκους της Κριμαίας.

Του Θράσου Ευτυχίδη

Ήταν 23 Μαρτίου του 1942 όταν ο χρόνος σταμάτησε να κυλάει για το χωριό Λάκοι στα βουνά της Κριμαίας. Οι Γερμανοί μαζί με Τάταρους συνεργάτες τους, κύκλωσαν το μικρό ελληνικό χωριό ξεσπώντας όλη την εκδικητική τους μανία για τα χτυπήματα που δέχονταν από τους αντάρτες. 30 άνδρες του χωριού εκτελέστηκαν και το χωριό έσβησε από το χάρτη. Όλα τα σπίτια του χωριού πυρπολήθηκαν.

Προχθές ο χώρος της θυσίας γέμισε για άλλη μια φορά με ήχους και φωνές ελληνικές. Οι 300 και πλέον έλληνες νέοι της Ρωσίας που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού "Φάρος της Κριμαίας" επισκέφθηκαν ο χωριό και το μνημείο που έχει στηθεί για τους πεσόντες. Λειτουργήθηκαν στην εκκλησία του χωριού, Άγιο Λουκά και αμέσως μετά πραγματοποίησαν μνημόσυνο στο λιτό μνημείο και συμβολική δενδροφύτευση μιας αλέας με κυπαρίσσια.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια επίδειξη αλεξιπτωτιστών. Στην αρχή κατέβηκε αλεξιπτωτιστής με τη ρωσική σημαία, ακολούθησε αλεξιπτωτιστής με τη σημαία της Κριμαίας. Αμέσως μετά ήρθε η πολυαναμενόμενη στιγμή. Ο τρίτος Αλεξιπτωτιστής προσγειώθηκε με την Ελληνική σημαία και υπό τους ήχους του εθνικού μας ύμνου σε μια γη χιλιόμετρα μακριά, αλλά γή ελληνική.

Ήταν μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Θαρρείς και οι αδικοχαμένες ψυχές να έστελναν από εκεί ψηλά που βρίσκονται την ελληνική σημαία να ξαναριζώσει στον τόπο αλλά και στις ψυχές των ανθρώπων.
Συγχαρητήρια στην Ελληνική Νεολαία της Ρωσίας για την αγάπη, τον πατριωτισμό αλλά και το σεβασμό στην ιστορική μνήμη. Άλλωστε λαός που ξεχνάει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να ξεχαστεί και να σβήσει. Ο Ελληνισμός της Ρωσίας και θυμάται και προχωράει μπροστά. O Ελληνισμός έχει μέλλον.

Το Βίντεο μπορείτε να το παρακολουθήσετε στη διέυθυνση:
https://www.facebook.com/groups/rnka.tavrida/permalink/1735097516702388/

Διαβάστε επίσης:
 23 Μαρτίου 1942. Το Ολοκάυτωμα του Ελληνικού χωριού Λάκοι στην Κριμαία.
  
* Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο είναι του φίλου έλληνα δημοσιογράφου από τη Μόσχα, Νίκου Σιδηρόπουλου. 

bsgreeks.blogspot.com