Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Η Τουρκία ζητά χερσαία επιχείρηση στη Συρία.

ΑΓΚΥΡΑ, 30.05.2016

Η Τουρκία έχει προτείνει κοινή χερσαία επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών στο έδαφος της Συρίας, με τους Αμερικανούς και άλλους συμμάχους, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου.
Από την άλλη πλευρά αμερικανικές πηγές λένε ότι η πρόταση αφορά την ενίσχυση μη κουρδικών δυνάμεων, ενώ δεν έχει υποβληθεί κανένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Ο Τσαβούσογλου μίλησε για επιχείρηση των τουρκικών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, αναφλερει το γαλλικό Agence France-Presse εχθές 30 Μαίου.

“Το θέμα το οποίο συζητάμε με τους Αμερικανούς είναι το κλείσιμο του θύλακα του Manbij, όσο το δυνατόν το γρηγορότερο.... και το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου" είπε, αναφερόμενος σε μια εναλλακτική συνοριακή διαδρομή που χρησιμοποιείται για λαθρεμπόριο από το Ισλαμικό κράτος. Είπε ακόμη ότι οι ειδικές δυνάμεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ, θα ενισχυθούν αργότερα από δυνάμεις των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, της Γαλλίας, της Βρεταννίας και της Γερμανίας.

Τουρκία και ΗΠΑ διαφωνούν εδώ και καιρό για το ρόλο των κούρδων της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στη μάχη εναντίον του ισλαμικού κράτους. Σε αντίθεση με της ΗΠΑ και άλλες χώρες της ΕΕ, η Τουρκία θεωρεί ότι το PYD, είναι ένα παρακλάδι του PKK, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την ΕΕ.

Οι αμερικανικές πηγές
Από την πλευρά τους, αμερικανικές πηγές δήλωσαν στην  Hürriyet Daily News ότι η Τουρκία δεν έχει δώσει ένα λεπτομερές σχέδιο που να δικαιολογεί μιας μεγάλης κλίμακας επιχείρηση με την εμπλοκή σημαντικών δυνάμεων στο μέτωπο που περιέγραψε ο Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με την πηγή, που δεν κατανομάζεται “Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει λεπτομερές σχέδιο σχετικά με όσα ο Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου περιέγραψε. Κάποιες βασικές γραμμές, ναι - αλλά όχι κάτι που θα πλησίαζε το επίπεδο ενός σχεδίου που θα μπορούσε πρακτικά και δυνητικά να εφαρμοσθεί άμεσα” είπε η πηγή.

Οι βασικές γραμμές που προτάθηκαν από την Τουρκία αφορούν στην "από κοινού εργασία για ενίσχυση τοπικών δυνάμεων, άλλων από το” τόνισε η πηγή, συμπληρώνοντας ότι σε καμία περίπτωση οι τουρκικές προτάσεις δεν αφορούν μεγάλης κλίμακας επιχείρηση.

 "Την ίδια στιγμή, είμαστε αρκετά ευαίσθητοι στις ανησυχίες της Τουρκίας για την παρουσία του YPG κατά μήκος των συνόρων. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε επενδύσει τόσο πολύ προσπάθεια και πόρους για αποωθήσουμε το ISIS έξω από την περιοχή, μέσω επιθέσεων από το διάδρομο Marea-Azaz. Αυτές οι προσπάθειες δεν ήταν τόσο επιτυχείς όσο επιθυμούσαμε  Έτσι τώρα πρέπει να εξετάσουμε άλλες επιλογές. Όχι από προτίμηση, αλλά από ανάγκη", είπε ο αξιωματούχος.
Από επίσκεψη του Ερντογαν σε στρατόπεδο ειδικών δυνάμεων
 Η καθυστέρηση των HIMARS
Ένα άλλο σημείο τριβής της Τουρκίας με τους αμερικανούς, αποτελεί η καθυστέρηση σε σοβαρές ενιχύσεις, θέμα που έχει θέσει και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει αφεθεί να αντιμετωπίσει μόνη της, τις επιθέσεις του ISIS.


 
O Τσαβούσογλου επέκρινε επίσης της ΗΠΑ για την καθυστέρηση της ανάπτυξης του υψηλής κινητικότητας Συστήματος Πυροβολικού  Ρουκετών (High Mobility Artillery Rocket System HIMARS) κατά μήκος των συνόρων, λέγοντας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δυστυχώς, δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Είμαστε απολύτως έτοιμοι. Όχι εμείς, αλλά οι ΗΠΑ ευθύνεται για την καθυστέρηση." Το σύστημα θα είναι έτοιμο τον Αύγουστο, αντί του Μαΐου, πρόσθεσε.
 
Τρόπος λειτουργίας του HIMARS

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί δικαιολογούν την καθυστέρηση για λόγους ασφαλείας στην περιοχή τοποθέτησης των συστημάτων.

bsgreeks.blogspot.gr
με πληροφορίες από hurriyetdailynews.com