Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Δήλωση – Κάλεσμα της Προέδρου της Π.Ο.Π.Σ. κας Χριστίνας Σαχινίδου για τις εκδηλώσεις της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.



Φίλες και Φίλοι,

Η 19η Μαίου αποτελεί μια ιδιαίτερη ημέρα για εμάς τους Πόντιους, μια που σηματοδοτεί μια σειρά τραγικών για τον ελληνισμό του Πόντου γεγονότων, μια σειρά τραγικών γεγονότων της ελληνικής ιστορίας.

«ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ – ΤΙΜΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ», είναι το τρίπτυχο που έχουμε επιλέξει και φέτος.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ μαζικά στην αυριανή εκδήλωση της Επίσημης Τελετής Υποστολής της Σημαίας στο Λευκό Πύργο, που γίνεται για πρώτη φορά και με ιδιαίτερο σημειολογικό χαρακτήρα. 

ΤΙΜΟΥΜΕ τη Μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων – ελλήνων του Πόντου.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ την αναγνώριση της Γενοκτονίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στο συλλογικό επίπεδο μνήμης του Έλληνα.

Οι εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για τα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου, αλλά και όλης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δε στοχεύουν στην καλλιέργεια κλίματος ρεβανσισμού και μισαλλοδοξίας απέναντι στη σύγχρονη Τουρκία. Αποτελούν απότιση του οφειλόμενου φόρου τιμής στα θύματα. Εντάσσονται στον ατομικό και συλλογικό αυτοπροσδιορισμό των σύγχρονων Ποντίων, ιδιαίτερα της νέας γενιάς ως Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών, που έλκουν την καταγωγή τους από το χώρο του γεωγραφικού Πόντου. Αφορά στην αποκατάσταση μιας μεγάλης ιστορικής αδικίας και έχει να κάνει με την ακριβή αποτύπωση των γεγονότων στην Ανατολή, στις αρχές του 20ου αιώνα. Τέλος, αναδεικνύοντας τους μηχανισμούς και τις πολιτικές της Γενοκτονίας επιδιώκουμε την αποτροπή αναπαραγωγής τέτοιων γεγονότων στο μέλλον.

Είναι εκδηλώσεις που δεν αφορούν μόνο τους Πόντιους. Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης απευθύνονται και αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και της συλλογικής της μνήμης.

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων και με τη συνδρομή του Γ΄ Σώματος Στρατού διοργανώνουν αύριο στις 20:30, για πρώτη φορά, Επίσημη Τελετή Υποστολής της Σημαίας στο Λευκό Πύργο από Στρατιωτικό Άγημα και Άγημα Ποντίων.
Θα προηγηθεί προσυγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους στις 19:30.

Σας καλώ όλους. Η παρουσία του καθένα και καθεμιάς από εσάς  είναι, κερί μνήμης, γροθιά διεκδίκησης, έκφραση της θέλησης για αντίσταση και αποτροπή νέων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας,  απόδειξη σεβασμού στην ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Σας καλώ όλους για την αξιοπρέπεια, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!