Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Η αναγέννηση της 1ης Ρωσικής Τεθωρακισμένης Στρατιάς της Φρουράς υπενθύμιση προς τη Δύση της τύχης του Χίτλερ.

71 χρόνια μετά τη συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας ανασυστήνεται η διάσημη τεθωρακισμένη μονάδα που συμμετείχε σε εκείνο τον πόλεμο. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Μάικλ Πεκ του αμερικανικού National Interest η Ρωσία δημιουργεί ξανά την τεθωρακισμένη 1η Στρατιά της φρουράς - μία από τις έξι τεθωρακισμένες στρατιές που δημιουργήθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και απετελεσε την κύρια δύναμη κρούσης, τη σιδερένια γροθιά της επίθεσης στη Γερμανία. 

Η μονάδα είχε διαλυθεί το 1998 κατά τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων, μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου. Στη σύνθεση της νέας 1ης τεθωρακισμένης στρατιάς, μπήκαν η Τεθωρακισμένη Μεραρχία Καντεμίροφ της Φρουράς, η Μηχανοκίνητη Μεραρχία του Ταμάν, η 6η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και η 27η Μυχανοκίνητη Ταξιαρχία της Σεβαστούπολης. Η Στρατιά θα εγκατασταθεί στο δυτικό Στρατιωτικό τομέα, απ' όπου σύμφωνα με τον Πεκ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση σύγκρουσης στις χώρες της Βαλτικής, στην Ουκρανία ή στην Πολωνία.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η ανασύσταση της Στρατιάς, τη στιγμή που ενισχύεται η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα που υπενθυμίζει στον κόσμο, τι συναίβη την τελευταία φορά, που κράτος της Δύσης επιχείρησε να καταλάβει τη Ρωσία.
 
Ο αμερικανός δημοσιογράφος, ζήτησε να του μιλήσει για την 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά και ο ιστορικός ερευνητής Νταίβιντ Γκλάντς, ειδικός σε θέματα σοβιετικών ενόπλων δυνάμεων της περιόδου του 2ου Παγκοσμίου πολέμου με πρόσβαση στα ρωσικά στρατιωτικά αρχεία.
 
«Μάλλον, η 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά της Φρουράς, ήταν η πιο φημισμένη από τις έξι τεθωρακισμένες στρατιές που δημιούργησαν τα Σοβιέτ την περίοδο του πολέμου με τη Γερμανία. Οι επιτυχίες της, ήταν τόσο εντυπωσιακές, ώστε αυτή η στρατιά να αποτελέσει τη βαση της ομάδας των σοβιετικών στρατευμάτων στη Γερμανία, από το 1946 έως και το τέλος του ψυχρού πολέμου και τη διάλυση του συμφώνου της Βαρσοβίας. Οι Ρώσοι καταλαβαίνουν τη σημασία της. Την καταλαβαίνουν επίσης Λευκορώσοι και Ουκρανοί», – σχολίασε ο ιστορικός.

bsgreeks.blogspot.gr
με πληροφορίες από National Interest