Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Κινητικότητα για επιστροφή της Σάβτσενκο στην Ουκρανία

KIEBO 19.04.2016

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας έλαβε  αίτημα από τη Ναντέζντα Σάβτσενκο, στο οποίο παρακαλεί όπως ξεκινήσει η διαδικασία για επιστροφή της στην Ουκρανία. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε τη διαδικασία, ανακοίνωση ο βουλευτής Μαξίμ Μπούρμπακ. "Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Πάβελ Πετρένκο ξεκίνησε τη διαδικασία" είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της Σάβτσενκο τέθηκε από τον Πρόεδρο της Ουκρανιας Πέτρο Παρασένκο, στον ομόλοό του της Ρωσίας Βλαντιμήρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν εχθες.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ναντέζντα Σάβτσενκο καταδικάσθηκε σε 22 χρόνια φυλάκισης για την υπόθεση της δολοφονίας ρώσων δημοσιογράφων στο Ντονμπάς. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στις 17 Ιουλίου 2014 παρακολουθούσε, έδινε τις συντεταγμένες και κατηύθυνε τα χτυπήματα του Ουκρανικού Πυροβολικού σε φυλάκιο της πολιτοφυλακής του Λουγκάνσκ όπου βρίσκονταν πολίτες, μεταξύ των οποίων και τρεις ρώσοι δημοσιογράφοι. Δύο απ' αυτούς, οι Ίγκορ Κορνελιούκ και Αντόν Βολόσιν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού. 
 
Από την άλλη πλευρά στις ουκρανικές φυλακές, βρίσκονται καταδικασμένοι για τρομοκρατία οι ρώσοι Εβγένιι Εροφέεφ και Αλεξάντερ Αλεξαντρόφ που συνελλήφθησαν στο Ντονμπάς το Μάιο του 2015 και καταδικάσθηκαν στις 18 Απριλίου 2016 σε 14 χρόνια φυλάκισης.
 
Αρχικά γινόταν λόγος για ανταλλαγή της Σάβτσενκο με τους δύο ρώσους. Σύμφωνα με ενδείξεις και πληροφορίες, φαίνεται ότι τελικά επιλέγεται μια διαδικασία έκδοσης στη χώρα τους μια που η ανταλλαγή είναι μια διαδικασία που παραπέμπει σε εμπόλεμη κατάσταση που επίσημα δεν υφίσταται. Με τη διαδικασία έκδοσης διαφυλάσσετε παράλληλα και το "κύρος" των ρωσικών και ουκρανικών δικαστηρίων που εξέδωσαν τις αποφάσεις.
 
bsgreeks.blogspot.com