Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

"Ο Νορβηγός", μια σύντομη κριτική στη δεύτερη ταινία του φεστιβάλ ρωσικού κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη.

Του Θράσου Ευτυχίδη.

Μια που σχολιάσαμε την ταινία της πρώτης μέρας, πρέπει νομίζω να κάνουμε και μια κριτική στη δεύτερη ταινία που είδαμε στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ρωσικού Κινηματογράφου, πάντα με την επισήμανση ότι το σχόλιο αφορά ένα θεατή και όχι ένα κινοκριτικό..

Ο Μοσχοβίτης Κυρίλλοφ (Ευγένι Μιρόνοφ) βρίσκεται ξαφνικά υπεύθυνος της εταιρείας καθαρισμού "Νάστενκα", στην οποία εργάζονται παράνομες μετανάστριες από χώρες της Κεντρικής Ασίας. Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι ο ήρωας περιμένει τη μέλλουσα σύζυγο από Νορβηγία, με την οποία έχει γνωριστεί δια αλληλογραφίας στο διαδίκτυο. Η Νορβηγίδα νύφη, (Σεβέρια Γιανουσαουσκάιτε) είναι ο τύπος της παγωμένης Ευρωπαίας, που έχοντας λύσει τα προβλήματα διαβίωσης μπορεί να είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα μεταναστών και μειονοτήτων... Η κατάσταση περιπλέκεται με μια σειρά γεγονότων στην προσπάθεια του ήρωα να κρύψει τις "γυναίκες' του, από τη μέλλουσα σύζυγο ... όπου ιδιαίτερο ρόλο έχει ο αστυνόμος του αλλοδαπών (Ντιμίτρι Μαριάνοφ), αλλά και η πρώην σύζυγος του Κυρίλλοφ (Ξένια Ραποπόρτ).

Βρήκα την ταινία σύγχρονη, έξυπνη, ευρηματική, ανατρεπτική, ανθρώπινη. Μια ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη Ρωσία. Μια ταινία για μια άλλη καθημερινότητα της πραγματικής ρωσίας.

Η παρακολούθησή της, προϋποθέτει ίσως μια ελάχιστη γνώση της σύγχρονης Μόσχας με τους χιλιάδες μετανάστες από τις κεντροασιατικές πρώην δημοκρατίες της ΕΣΣΔ.

Εξαιρετική η σκηνοθεσία και το σενάριο της Αλιόνα Ζβαντσόβα. Να σημειώσουμε τις εξαιρετικές ερμηνείες στους κεντρικούς ρόλους του Ευγένι Μιρόνοφ - Κυρίλλοφ και του Ντιμίτρι Μαριάνοφ - αστυνομικός του αλλοδαπών.
   
Ταινία του 2015, σύγχρονος ρωσικός κινηματογράφος, που αξίζει της προσοχής μας. Στη ρωσία η ταινία δεν κινήθηκε ψηλά.

bsgreeks.blogspot.com