Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Ισημερινός: Νεότερος απολογισμός από το φονικό σεισμό

Στους 272 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ισχυρού σεισμού 7,8 βαθμών, ενώ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η χώρα. Ο αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τις 2.500 χιλιάδες, ενώ τρομοκρατημένοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Κίτο, εν μέσω προειδοποιήσεων για σεισμικά κύματα ή τσουνάμι.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη χώρα ο αντιπρόεδρος Χόρχε Γκλας «για να διαφυλαχθεί η δημόσια τάξη». Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, κάλεσε τους τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία και ενότητα και εξέφρασε την αλληλεγγύη του και την απεριόριστη αγάπη του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη τραγωδία», σημείωσε ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι αποδέσμευσε ένα πακέτο από τον προϋπολογισμό ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Εικόνες που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η κυβέρνηση απεικονίζουν μια γέφυρα να έχει καταρρεύσει στην παραθαλάσσια πόλη Γκουαγιακίλ και έναν πύργο να έχει καταρρεύσει στο αεροδρόμιο της πόλης Μάντα.

Τμήματα της πρωτεύουσας δεν έχουν ηλεκτροδότηση ούτε τηλεφωνία, και πολλοί επικοινωνούν μόνο μέσω της εφαρμογής Whatsapp.

Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώνεται στη χώρα εδώ και δεκαετίες και αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί κι άλλο όταν φτάσουν τα σωστικά συνεργεία στις χειρότερα πληγείσες περιοχές.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο νότιο τμήμα της Κολομβίας, όπως και στο Περού, χωρίς να προκληθούν απώλειες ή ζημιές στις δύο αυτές χώρες. Η Κολομβία στέλνει σωστικά συνεργεία στον Ισημερινό.

Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανέφερε πως σεισμικά κύματα ύψους από 30 εκατοστά ως 1 μέτρο είναι πιθανό να πλήξουν τμήματα των ακτών του Ισημερινού. Οι αρχές του γειτονικού Περού εξέδωσαν προειδοποίηση για το βόρειο τμήμα της χώρας μετά τον σεισμό.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο μια περιοχή λίγο έξω από τις ακτές και το εστιακό βάθος ήταν 19 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το USGS.

Οι αρχές διέκοψαν την λειτουργία του διυλιστηρίου Εσμεράλδας για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petroecuador.

Η ενέργεια αυτή στο διυλιστήριο, δυνατότητας παραγωγής 110.000 βαρελιών την ημέρα, δεν έχει επηρεάσει την παραγωγή αργού στο μικρότερο αυτό μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), σύμφωνα με άλλους κρατικούς αξιωματούχους του πετρελαϊκού τομέα.

Δείτε το βίντεο του πρακτορείου REUTERS:


Πηγή:  efsyn.gr