Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Αλβανίδα Υπουργός Πολιτισμού: Θα κρατήσουμε τις ορθόδοξες εκκλησίες για συναυλίες

Εξηγήσεις αναφορικά με την αμφιλεγόμενη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να παραχωρήσει σε ιδιώτες τη χρήση πολιτιστικών μνημείων συμπεριλαμβανομένων μοναστηριών και εκκλησιών, έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας, Μιρέλα Κουμπάρο, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφο της αλβανικής εφημερίδας Gazeta Shqiptare και δημοσιεύτηκε στις 6 Απριλίου.

Η κ. Κουμπάρο ισχυρίστηκε πως ο λόγος της παραχώρησης των πολιτιστικών μνημείων σε ιδιώτες είναι η αδυναμία του αλβανικού κράτους να τα διαχειριστεί καθώς οι οικονομικοί πόροι του Υπουργείου Πολιτισμού δεν επαρκούν για την κάλυψη των εξόδων φύλαξης, αναστήλωσης και διαχείρισης των μνημείων.

Προς το τέλος της συνέντευξης η δημοσιογράφος ρώτησε την Υπουργό για την τύχη των εκκλησιών που διαχειρίζεται το κράτος:
"Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή μοναστηριών και εκκλησιών στην Εκκλησία; Ιδιαίτερα στην Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία έχει ζητήσει τη διαχείριση μοναστηριών και εκκλησιών που έχουν κηρυχθεί πολιτιστικά μνημεία και τα διαχειρίζεται το κράτος; Ειδικά τώρα που το κράτος κηρύσσει οικονομική αδυναμία να διατηρεί τη διαχείρισή τους;"

Η Υπουργός απάντησε:
"...Η μόνη δυνατή συνεργασία για τις εκκλησίες θα ήταν η ένωση των οικονομικών πόρων για την αναστήλωσή τους. Για το λόγο αυτό καλώ τις θρησκευτικές κοινότητες να συμβάλλουν σε αυτό για το κοινό καλό. Από την άλλη μεριά εγώ νομίζω πως οι εκκλησίες είναι πολύ καλός τόπος για τη διοργάνωση κοινωνικών και πολιτισμικών εκδηλώσεων όπως συναυλιών, εκθέσεων, φόρουμ κλπ."


Μετά την πασαρέλα μόδας που διοργανώθηκε πρόσφατα στις Ορθόδοξες εκκλησίες του Μπεράτι και του Ελμπασάνι φαίνεται πως είναι καιρός να δούμε και συναυλίες στους ιερούς ναούς και στους τόπους λατρείας της χριστιανοσύνης.

Ο Εκσκαφέας
Πηγή: himara.gr