Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Άρση του καθεστώτος βίζας για Ουκρανούς πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REUTERS, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει εντός του Απριλίου την κατάργηση της βίζας για τους Ουκρανούς πολίτες.

Αυτό θα συμβεί, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ολλανδία για την κύρωση της συμφωνίας Ε.Ε. - Ουκρανίας.

Σύμφωνα με υψηλά υστάμενη πηγή του πρακτορείου στην Ε.Ε. "Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν αγνόηση της άποψης των πολιτών της Ολλανδίας, αλλά εμείς (η ΕΕ) είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις δοθείσες στο Κίεβο υποσχέσεις"

Βέβαια με σκοπό την προστασία της Ε.Ε. από ένα ακόμη κύμα μεταναστών, αυτή τη φορά από την Ουκρανία, η ίδια πηγή δήλωσε στο REUTERS, ότι στη συμφωνία για την κατάργηση της βίζας, θα υπάρχει προστατευτικός όρος που θα προβλέπει ανάκληση της συμφωνίας και προσωρινή επιβολή καθεστώτος βίζας, σε περίπτωση που προκληθεί μαζικό κύμα μετανάστευσης προς την Ε.Ε.

Το Μάρτιο ο Προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ, υποσχέθηκε στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Παρασένκο, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει εντός του Απριλίου διάταξη για τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος βίζας προς την Ουκρανία. Η πρόταση θα κατατεθεί ταυτόχρονα προς συζήτηση τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στο Συμβούλιο της Ε.Ε., όπου εκπροσωπούνται όλα τα κράτη μέλη.

Πρακτικά, η κατάργηση του καθεστώτος βίζας για την Ουκρανία, αναμένεται να προκαλέσει μαζικό κύμα μετανάστευσης που θα πλήξει κύρια τις χώρες που συνορεύουν με αυτήν (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία), αλλά και τη Γερμανία.

bsgreeks.blogspot.com