Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Εχθρός μας είναι μονάχα το ISIS

Του Μιχάλη Αλεξανδρίδη
 Διευθυντή των εφημερίδων ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Μετά τα συγκλονιστικά και τραγικά των τελευταίων ημερών, πέντε διαπιστώσεις και τρία συμπεράσματα, κατά τη γνώμη μου ορθολογικά και αδιαμφισβήτητα.

Διαπίστωση πρώτη: Φυσικά και το Ισλάμ δεν είναι ταυτόσημο με την τρομοκρατία, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες οι τρομοκράτες στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι μουσουλμάνοι και οι ενέργειές τους γίνονται στο όνομα της τζιχάντ.

Διαπίστωση δεύτερη: Όσο κι αν υπάρχουν οι κοινωνικές-ταξικές αντιθέσεις, ο ιμπεριαλισμός -παλιότερα η αποικιοκρατία, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αποτελέσουν το άλλοθι -πόσο μάλλον τη δικαιολόγηση της τυφλής τρομοκρατίας (η Τυνησία, το Μαλί, η Νιγηρία, η Ακτή Ελεφαντοστού ούτε Ιμπεριαλιστές είναι ούτε αποικιοκράτες, ούτε εκμεταλλευτές).

Διαπίστωση τρίτη: Η ύπαρξη του ISIS ως κρατική οντότητα βοηθά τα μέγιστα την τρομοκρατία. Εξοπλισμός, εκπαίδευση, υποστήριξη, προστασία, δίκτυο συνεργατών, πληροφορίες.

Διαπίστωση τέταρτη: Τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες αντικειμενικά ενισχύουν τις δυνάμεις της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Εκείνους που θέλουν λιγότερη δημοκρατία, κλειστές κοινωνίες, σφραγισμένα σύνορα, ξενοφοβία και ρατσισμό. Τη νύφη δηλαδή, εκτός από αυτά καθαυτά τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων, καλούνται να την πληρώσουν εκείνοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, διωγμένοι και κυνηγημένοι από τους ίδιους τρομοκράτες.

Διαπίστωση πέμπτη: Όπως οι εγκληματίες, έτσι και οι τρομοκράτες βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τις δυνάμεις ασφαλείας. Με το που θωρακίστηκαν τα αεροπλάνα από την είσοδο σε αυτά επιβατών με εφόδια για αεροπειρατεία, οι τρομοκράτες ανατινάζουν τα αεροδρόμια πριν από τον έλεγχο των αποσκευών. 

Συμπέρασμα πρώτον: Θεωρώ τελείως απαράδεκτη και καταδικαστέα την προσπάθεια κάποιων να “απενοχοποιήσουν” ή να “δικαιολογήσουν” τις τυφλές δολοφονικές επιθέσεις, αποδίδοντάς τις στην κακιά Ευρώπη και υπερβαίνοντας ότι αυτές στρέφονται εις βάρος ανυπεράσπιστων ανθρώπων που ξύπνησαν ένα πρωί να πάνε στη δουλειά τους και δεν επέστρεψαν ποτέ. Στο κάτω κάτω σ’ όσους δεν αρέσει η Ευρώπη μπορούν αυτοβούλως να πάνε στα μέρη που τους αρέσουν, και να απολαύσουν ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες.

Συμπέρασμα δεύτερο: Η Ευρώπη που νίκησε το φασισμό και το ναζισμό θα νικήσει και το φονταμενταλισμό. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε την πιο ανοιχτή, την πιο δημοκρατική, την πιο ελεύθερη κοινωνία, που μέχρι σήμερα κατέκτησε με αγώνες η ανθρωπότητα.

Συμπέρασμα τρίτο: Εχθρός μας δεν είναι ο Μωάμεθ και το ισλάμ, αλλά το ISIS. Όσο πιο γρήγορα τσακιστεί και χαθεί η κρατική υπόσταση, την οποία με τρόμο και αίμα προσπαθεί να επιβάλλει, τόσο το καλύτερο για τον άνθρωπο και τη δημοκρατία. Ιδού η Ρόδος!

Πηγή: makthes.gr