Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Ερντογάν κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν και ο αρχισυντάκτης της Τζουμχουριέτ Καν Ντουντάρ
ΑΓΚΥΡΑ 11.03.2016
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε τους τόνους της κριτικής εναντίον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας,  λέγοντας ότι η ετυμηγορία του ανώτατου δικαστηρίου που προκάλεσε η απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων από τη φυλακή ήταν "εναντίον του έθνους."

"Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να είναι ένα από τα ιδρύματα που θα πρέπει να είναι πιο ευαίσθητο για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του κράτους και του λαού. Αλλά αυτό το όργανο και ο πρόεδρος του [Ζουχτού Αρσλάν] δεν έχουν διστάσει να αποφανθούν κατά της χώρας και του λαού της σε ένα από τα πιο απτά παραδείγματα μαζικής επίθεση προς την Τουρκία τα τελευταία χρόνια ", δήλωσε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση στην Burdur, μια δυτική πόλη , στις 11 Μαρτίου.

Δύο εξέχοντες δημοσιογράφοι της ημερήσιας Τζουμχουριέτ (Δημοκρατία), ο αρχισυντάκτης Καν Ντουντάρ και ο επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, Ερντέμ Γκιούλ, αφέθηκαν ελέυθεροι μετά από 92 ημέρες κράτησης, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου που αναγνώρισε την παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Ο Ντουντάρ και ο Γκιούλ, είχαν συλληφθεί με απόφαση κατώτερου δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης με κατηγορίες για κατασκοπία και τρομοκρατία, όταν δημοσίευσαν κατηγορίες εναντίον των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), ότι μεταφέρουν όπλα για τους αντάρτες στη Συρία.

Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να στέκεται απέναντι στην ετυμηγορία του ανώτατου δικαστηρίου σύμφωνα και με το προεδρικό του καθήκον, να προστατεύει το σύνταγμα, λέγοντας: "Είμαι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της ομαλής και αρμονικής έργο των κρατικών φορέων, για  την εφαρμογή του συντάγματος και την αντιπροσώπευση της ενότητας του κράτους και του λαού της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Εκείνοι που θα υπερβούν τα όρια της εξουσίας τους, θα πρέπει να με αντιμετωπίσουν. Ποτέ δεν θα διστάσω να εκφράσω τις αντιρρήσεις μου στο όνομα του λαού μου, αν το Συνταγματικό Δικαστήριο επιλέγει να σταθεί απέναντι σε κάτι τέτοιο. "

"Ήταν ο ίδιος ο κ. Πρόεδρος (Αρσλάν) που μου είπε, "δε θα εκδόσουμε ποτέ μια απόφαση αν δεν είναι πλήρως τεμηριωμένη". Αλλά δυστυχώς, ήμουν τόσο δυστυχισμένος και αγανακτισμένος μετά απ' αυτό. Γιατί; Επειδή, η θέση του προαπαιτεί ειλικρίνεια", είπε.

‘Το κατώτερο δικαστήριο έπρεπε να αντισταθεί’
Το κατώτερο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, που δέχθηκε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και απελευθέρωσε τους Ντουντάρ και Γκιούλ, δέχθηκε και αυτό την κριτική του Ερντογάν. "Το κατώτερο δικαστήριο έπρεπε να αντισταθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο", είπε ο Ερντογάν, αν και οι αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου είναι υποχρεωτικές για όλα τα δικαστικά ιδρύματα. “Θα δούμε τι θα κάνει το Συνταγματικό Δικαστήριο στη συνέχεια. Αν το δικαστήριο επιμείνει στην απόφασή του, πιστεύω τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν σε μια διαφορετική κατεύθυνση".

Υπενθύμισε ότι το κατώτερο δικαστήριο, συνέλλαβε τους δύο δημοσιογράφους με κατηγορίες για καρασκοπία, και επανέλαβε τη θέση του, ότι η υπόθεση δεν έχει να κάνει με την ελευθερία του τύπου.

Από μόνη της αυτή η υπόθεση, δείχνει την ανάγκη για ένα νέο Σύνταγμα που ενισχύει το Πρεδρικό Σύστημα, δήλωσε ο Ερντογάν κατηγορώντας την αντιπολίτευσης για παρεμπόδιση της διαδικασίας.

Πηγή: hurriyetdailynews.com 

bsgreeks.blogspot.com