Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Συνέντευξη της Προέδρου της Ελληνικής Νεολαίας της Ρωσίας Ευγενίας Ποπόβα.



 
Με την Ευγενία γνωριζόμαστε τουλάχιστον δέκα χρόνια, όπως και με την οικογένειά της, τη μητέρα της Ελένη και τον πατέρα Αλέξανδρο, που είναι από τα δραστήρια μέλη της Ελληνικής Κοινότητας στο Ροστόβ.

Η πρώτη μας γνωριμία οφείλεται στα Προγράμματα Φιλοξενίας που διοργάνωνε το Κέντρο Μελέτης & Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας πριν το κλείσει η κρίση και η ανικανότητα του πολιτικού μας συστήματος.

 Έκτοτε συναντηθήκαμε αρκετές φορές, σε εκδηλώσεις, συνέδρια, στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο και τελευταία στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Ποντιακής Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη.

Η Ευγενία είναι 28 χρονών. Το 2009 τελείωσε την Οικονομική Σχολή του Νότιου Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου. Το 2011 υπερασπίστηκε με επιτυχία τη μεταπτυχιακή της εργασία. Υποψήφια διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών.

Άτομο με ιδιαίτερη συγκρότηση και αναπτυγμένη εθνική συνείδηση εργάσθηκε για την ανάπτυξη του κινήματος της ελληνικής νεολαίας στη Ρωσία.

Από τον Ιούνιο του 2015, εκλέχθηκε και ασκεί τα καθήκοντα της Προέδρου της Νεολαίας της Ομοσπονδιακής  Εθνικο –πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας.

Γνωρίζοντας, τον τρόπο που σκέπτονται και λειτουργούν οι Έλληνες της Ρωσίας, θεώρησα ότι μια συνέντευξη - συζήτηση μαζί της, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σας την παραθέτω. 

Στον Θράσο Ευτυχίδη 


 Μίλησε μας για την καταγωγή σου. Πως βρέθηκε η οικογένεια σου στο Ροστόβ στον Ντόν;

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- Γεννήθηκα το 1987 στο Βοροσίλοβγκραντ (σημερινό Λουγκάνσκ). Στα 11 μου χρόνια, μετακομίσαμε στο Ροστόβ στο Ντον.

Οι Ελληνικές μου ρίζες έρχονται από την Περιφέρεια του Ντονιέτσκ, το Ντονμπάς, απ όπου οι πρόγονοί μου, το 1931 ήρθαν στο Ροστόβ για να σωθούν από την πείνα. Και ακόμη νωρίτερα την εποχή της Αικατερίνης της Β’, όταν το 1878 μεταφέρθηκαν από την Κριμαία (περιοχή Μπαλακλάβας) στις στέπες του Ντονιέτσκ.

Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο, η γιαγιά με τον παππού μου, στάλθηκαν να εργαστούν στο Λουγκάνσκ, όπου έζησαν και ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους. Το 1998 με τα παιδιά ήδη και τα εγγόνια τους επέστρεψαν στο Ροστοβ. Και αυτή η πόλη, έγινε για μένα η δεύτερη γενέτειρα… Εδώ τελείωσα το σχολείο, μετά το πανεπιστήμιο, το μεταπτυχιακό μου ….

Τι σημαίνει για σένα Πόντος;
 
- Ξέρετε, για κάθε άνθρωπο υπάρχουν τόποι, που είναι γι αυτόν ιεροί, που συμπληρώνουν το νόημα της ζωής του. Είμαι πεπεισμένη, ότι για κάθε Έλληνα, ο Πόντος, η γη η ποτισμένη με το αίμα χιλιάδων ανθρώπων, αποτελεί έναν τέτοιο τόπο. Γι αυτό και είναι ιδιαίτερα οδυνηρό να ακούς άσχημες, και το κυριότερο αβάσιμες, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα,  δηλώσεις κάποιων ελλήνων πολιτικών για το θέμα της γενοκτονίας.
Στην Παναγία Σουμελά

Δεν κάνει να ξαναγράψουμε την Ιστορία, διαφορετικά ο λαός χάνει τον προσανατολισμό του, χάνεται το σύστημα των αξιών που μας επέτρεψε ν αντέξουμε σε μια σειρά δοκιμασίες και πολέμους. 

Και το 2016, τη χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο πόνος του Πόντου επανέρχεται με νέα δύναμη στον καθένα από μας.


 
Τι σημαίνει Πατριωτισμός για σένα, και πως αυτός εκφράζεται σε σχέση με την ιστορική Πατρίδα;

- Υπάρχει ένας αρκετά διαδεδομένος ορισμός του Πατριωτισμού – η αγάπη προς την Πατρίδα σου. Κατά την άποψή μου, Πατριωτισμός είναι ακόμη και η κατάθεση όλων σου των δυνάμεων, η χρήση όλων σου των δυνατοτήτων, για την ευημερία της Πατρίδας.

Στο Ντονιέτσκ
Είμαι πεπεισμένη ότι, είναι αδύνατον να είσαι Πατριώτης της Ιστορικής σου Πατρίδας, αν δεν αγαπάς, δεν σέβεσαι πέρα απ αυτό και τη χώρα στην οποία γεννήθηκες και ζεις.

Για εμάς αυτή η χώρα – είναι η Ρωσία, που αποτελεί το πραγματικό σπίτι πάνω από 190 λαών, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες που κατέχουν μια ιδιαίτερα αξιοπρεπή – αξιοσέβαστη θέση.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά είναι ειδικά η Ρωσία που μας οδήγησε στην αγάπη προς την ιστορική μας πατρίδα – την Ελλάδα. Εδώ στη Ρωσία γεννήθηκε και έλαβε σάρκα και οστά μέσα από τη Φιλική Εταιρεία, η ιδέα της Ελεύθερης Ελλάδας. Εδώ στη Ρωσία, μεγαλούργησαν και αναδείχθηκαν μεγάλοι Έλληνες, όπως οι Υψηλάντηδες, ο Καποδίστριας, ο Μπερναδάκης, ο Μαρασλής και πολλοί άλλοι.

Επιστρέφοντας στην ερώτηση που μου θέσατε, θέλω να πω, ότι ο Πατριωτισμός μας προς την ιστορική μας Πατρίδα – την Ελλάδα, θα πρέπει να εμφανίζεται και μέσα από τις μέγιστα δυνατές προσπάθειές μας, για την ενίσχυση των αδιάρρηκτων δεσμών των χωρών μας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας, πάντα ήμασταν μαζί. Κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ήμασταν μαζί στον σκληρό πόλεμο ενάντια στον φασισμό. Αν δεν υπήρχε το σκληρό «ΟΧΙ» της μικρής Ελλάδας, η Σοβιετική Ένωση, δεν θα είχε το χρόνο να επιστρατεύσει τις δυνάμεις της για τον επερχόμενο πόλεμο – και αυτό δεν είναι μυστικό για κανένα.
 
Στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας
Ελληνική Διασπορά της Ρωσίας. Ο ρόλος της χθες, σήμερα. Ποιος κατά την άποψή σου θα πρέπει να είναι ο ρόλος της στο μέλλον;

- Η Ελληνικής Διασπορά της Ρωσίας είναι αυτή η γέφυρα, είναι ο αγωγός, αν θέλετε, που ενώνει τους δύο λαούς. Η πιο αποτελεσματική διπλωματία – είναι η λαϊκή διπλωματία, οι ανθρώπινες – προσωπικές επαφές. Επικοινωνώντας με ξεχωριστούς εκπροσώπους κάθε εθνικότητας, υποσυνείδητα βγάζουμε συμπεράσματα για ολόκληρο το λαό.

Γι αυτό,  
κάθε Έλληνας της Ρωσίας, θα πρέπει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως «λαϊκό Πρέσβη» της ιστορικής του Πατρίδας, μια που στο πρόσωπο του καθένα από εμάς κρίνουν μια ολόκληρη χώρα κι έναν ολόκληρο λαό.

Να σας δώσω κάποιους αριθμούς: Στη Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης απογραφής του 2010, ζουν 85640 Έλληνες. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, οι Έλληνες της Ρωσίας ανέρχονται σε πάνω από 100000. Θα πρέπει να συμφωνήσετε, είναι ένα τεράστιο δυναμικό, που επιτρέπει να φέρουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα νέο επίπεδο.

Ελληνική Νεολαία της Ρωσίας. Ποιά τα κύρια ζητήματα σε αυτό το στάδιο;

- Η Νεολαία αποτελεί το βασικό κινητήριο στοιχείο ανάπτυξης οποιουδήποτε λαού, αποτελεί μια επένδυση στο μέλλον. Η ελληνική νεολαία της Ρωσίας, είναι νέοι δραστήριοι που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και δεν φοβούνται να αναλάβουν τις ευθύνες των αποφάσεών τους.

Φυσικά ΠΑΟΚ!!! Τι άλλο;
Στο σύγχρονο κόσμο είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε διαφορετικών ειδών προκλήσεις. Αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα και τη δυσκολία των ζητημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά αισθανόμαστε επίσης, ότι έχουμε τη δύναμη να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις μας.

Είναι ευχάριστο, ότι αισθανόμαστε την ενότητα, ανεξάρτητα από τις γεωγραφικές αποστάσεις του ενός από τον άλλο, από το Καλίνινγκραντ ως το Τομσκ, από την Καρέλια ως την Κριμαία.

Μια από τις κύριες κατευθύνσεις της δουλειάς μας, είναι η ενημέρωση των κατοίκων της Ρωσίας, για το γεγονός της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Δεν είναι μυστικό, ότι γι αυτήν γνωρίζουν πολύ λιγότεροι άνθρωποι απ’ ότι για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Για το σκοπό αυτό αξιοποιούμε όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.


Μια άλλη σημαντική κατεύθυνση, είναι η δραστήρια δουλειά στον τομέα της επιμόρφωσης και της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Στα πλαίσια της πνευματικής – θρησκευτικής κατεύθυνσης – χωρίς την οποία, είναι αδύνατη η πνευματική αναγέννηση – οργανώνουμε προσκυνηματικές επισκέψεις, επιμορφωτικά σεμινάρια και διαλέξεις. Με λίγα λόγια, προσπαθούμε να είμαστε δραστήριοι σε όλους τους τομείς.

Ιβάν Σαββίδης. Ηγέτης ή απλά ένας πλούσιος επιχειρηματίας; Ποιος κατά την άποψη ο ρόλος του στην ανάπτυξη του ελληνικού κινήματος στη Ρωσία, αλλά και σ ολόκληρο τον κόσμο;

- Αδιαμφισβήτητα ηγέτης. Το ελληνικό κίνημα της Ρωσίας θα ήταν αδύνατο χωρίς τον ηγέτη μας Ιβαν Σαββίδη, ο οποίος αποτελεί για όλους εμάς, πέρα από σοφός μέντορας και δάσκαλος, παράδειγμα αληθινού πατριωτισμού. Ειδικότερα χάρις στον Ιβάν Σαββίδη το ελληνικό κίνημα της Ρωσίας ανέβηκε σε ένα νέο επίπεδο ανάπτυξης, θα έλεγα ότι «εμφύσησε σε αυτό ζωή».

Ο Ιβάν Σαββίδης, δεν είναι απλά ηγέτης των Ελλήνων της Ρωσίας, είναι η ψυχή και η καρδιά του Παγκόσμιου Ελληνισμού. 
Είμαστε περήφανοι γιατί ένας τέτοιος άνθρωπος, είναι επικεφαλής του κινήματός μας.

Πολύ δε περισσότερο, αντιδρούμε με οξύτητα στις επιθέσεις, που κάποιοι στην Ελλάδα επιτρέπουν στους εαυτούς τους, σε σχέση με αυτόν, επειδή απλά αυτές οδηγούν στον κατακερματισμό του ελληνικού κινήματος στον κόσμο. Γιατί; Ποιος χρειάζεται κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι απλή – σίγουρα όχι ο ελληνικός λαός και η ίδια η Ελλάδα.
 
Στη Βίβλο γράφει: «κρίνετε από τις πράξεις αυτών». Και αν ακολουθήσουμε αυτά τα μεγάλα, αλλά απλά λόγια, τότε θα δούμε όλα αυτά που ο Ιβάν Σαββίδης έχει κάνει για τον ελληνικό, αλλά και το ρωσικό λαό.  Προσωπικά πιστεύω, ότι η ιστορία θα εκτιμήσει δίκαια την συνεισφορά αυτού του μεγάλου ανθρώπου στην υπόθεση της αναγέννησης του Ελληνισμού.

Και μια τελευταία ερώτηση, Φέτος έχουμε το αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας. Ποιές δραστηριότητες προγραμματίζεται;

- Στα πλαίσια της φετινής χρονιάς η Ομοσπονδιακή εθνικο – πολιτιστική αυτονομία των Ελλήνων της Ρωσίας, προγραμματίζει την πραγματοποίηση μιας σειράς από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες άκρες της Ρωσίας. Θέλουμε, όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι της Ρωσίας να γνωρίσουν από κοντά, τον γνωστό ακόμη από τα σχολεία, αλλά και άγνωστο σε πολλά πολιτισμό της Ελλάδας και η χρονιά αυτή, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως αφορμή γι αυτό.

Όσον αφορά τις εκδηλώσεις της νεολαίας, η πιο κοντινή και βασική που προγραμματίζουμε, είναι το Πανρωσικό Φεστιβάλ Ελληνικού πολιτισμού, που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2016 στην Κριμαία. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται, συναντήσεις της νεολαίας με επίσημα πρόσωπα, φυσικά Φεστιβάλ χορών και τραγουδιών στην παραλία της Γιάλτας, εκδρομή στο χωριό Λάκοι – Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Λουκά, συμβολική δενδροφύτευση, εκδρομή στη Χερσόνησο, επίσκεψη στη Σεβαστούπολη, συμμετοχή στην Παρέλαση της Νίκης και στην πορεία του διεθνούς Αθάνατου Συντάγματος.

Όπως βλέπετε, το πρόγραμμα είναι γεμάτο.

Εκτός αυτού η νεολαία σχεδιάζει την πραγματοποίηση Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, εκθέσεων φωτογραφίας, συνεδρίων.

Λένε, «το δρόμο τον στρώνεις περπατώντας», και μια που εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει να περπατάμε, θα πρέπει να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας, για την ενίσχυση των σχέσεων των χωρών μας αλλά και την ενδυνάμωση του ελληνικού κινήματος παγκόσμια.

Σε ευχαριστώ. Χάρηκα που τα είπαμε.

                                                                                            bsgreeks.blogspot.com