Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Σαββίδης: Έλληνας στη Ρωσία, Ρώσος στην Ελλάδα…

Του Σταύρου Σουντουλίδη*

Τι είναι τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; Ελληνας ή Ρώσος; Πόντιος ή απλά ομογενής επιχειρηματίας; Το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος δεν αισθάνεται «φιλοξενούμενος» στην πατρίδα του…


Η κουβέντα (ξανά) άνοιξε από το απόγευμα της Παρασκευής. Έντονα ενοχλημένοι οι στενοί συνεργάτες του Ιβάν Σαββίδη, απορούσαν για τον χαρακτηρισμό «φιλοξενούμενος», που χρησιμοποίησε η ΠΑΕ Ολυμπιακός στην ανακοίνωσή της.
Ο Ιβάν Σαββίδης, βλέπετε, έχει το… προνόμιο να τον αποκαλούν, πολλές φορές να τον κατηγορούν, στην Ρωσία για Έλληνα και στην Ελλάδα για Ρώσο.

Το απέδειξε πρόσφατα όταν αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή στις επερχόμενες εκλογές στη Ρωσία, καθώς θα έπρεπε να απωλέσει την ελληνική ιθαγένεια, που απέκτησε με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και Προεδρικό Διάταγμα στις 31ης Δεκεμβρίου του 2012.

Ο ίδιος είναι και αισθάνεται Έλληνας από την πρώτη μέρα που είδε το φως της ζωής στην Σάντα της Τραπεζούντας. Για τον 57χρονο επιχειρηματία αποτέλεσε «τιμή και παράσημο» το δημόσιο κατηγορώ του Βλαντίμιρ Πούτιν, επειδή εδώ και τέσσερα χρόνια μεταφέρει χρήματα, επενδύει και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας εκτός Ρωσίας σε μια χώρα, όπου η οικονομία της «νεκρώνει», αναφερόμενος στις επενδύσεις εκατομμυρίων του Σαββίδη στην Ελλάδα.
Οι πολιτικοί, επιχειρηματικοί, εσχάτως και αθλητικοί, αντίπαλοι του επιμένουν να υποστηρίζουν ότι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν είναι Έλληνας, ότι «είναι Ρώσος που μιλάει λίγα ποντιακά», αφήνοντας αιχμές ακόμη και για την ποντιακή καταγωγή του. Το λένε γιατί, προφανώς, «δεν έχουν βρεθεί σε κάποιο τραπέζι με τον Σαββίδη, ο οποίος μιλάει άπταιστα ποντιακά, καταλαβαίνει τα ελληνικά, απλά δεν μπορεί να μεταφέρει στους συνομιλητές του τις σκέψεις του μιλώντας ελληνικά, γι’ αυτό επιλέγει τα ρωσικά», απαντούν οι συνεργάτες του.

Κι έτσι είναι. Στο «θερμό» τετ α τετ που είχε με οπαδούς του ΠΑΟΚ, μετά τον αγώνα με τον Ηρακλή, δίχως μετάφραση κατάλαβε ακριβώς αυτά που του έλεγε ο κόσμος. Κάποιες απαντήσεις του, μάλιστα, ήταν στα ελληνικά.

Ο Σαββίδης όταν πρωτοεμφανίστηκε στα κοινά του ΠΑΟΚ, είχε πει ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος που δεν μιλάει ελληνικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν φρόντισε για την ελληνική παιδεία των Ελλήνων της Ρωσίας.

«Η αγάπη του Ιβάν είναι δεδομένη και εκφρασμένη με πράξεις πολύ πριν γίνει ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ. Οι Πόντιοι τον ήξεραν καλά για όλα όσα είχε κάνει, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στο Πρόχωμα της Θεσσαλονίκης», λένε αυτοί που τον γνωρίζουν πριν την εμπλοκή του στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ, τον Αύγουστο του 2012, στο «Μακεδονία Παλλάς» και στη ΣΕΚΑΠ.

«Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ», τονίζουν στενοί συνεργάτες του, «είναι το καλύτερο παράδειγμα για να αντιληφθούν την αγάπη και την υποχρέωση που νιώθει ο Σαββίδης για την Ελλάδα», κι αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι απέναντι του θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε την απόφαση να επενδύσει σε μια εταιρία, «με ελάχιστο επιχειρηματικό ενδιαφέρον» όπως έλεγε, όταν πιέστηκε να το κάνει για να μην «πέσει» η θρακιώτικη καπνοβιομηχανία σε χέρια Τούρκων επιχειρηματιών.

Υπάρχουν κι άλλα πολλά παραδείγματα για τον Σαββίδη, ο οποίος αποφάσισε, εδώ και τέσσερα χρόνια, παράλληλα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες εκατομμυρίων ευρώ στη Ρωσία να στρέψει την προσοχή του και στην Ελλάδα της κρίσης.

Τι είναι, λοιπόν, ο Ιβάν Σαββίδης. Ελληνας ή Ρώσος ή απλά ένας Πόντιος επιχειρηματίας;


Πηγή: gazzetta.gr
 
* O Σταύρος Σουντουλίδης απολύθηκε από το Γραφείο Τύπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ το 2013 !!!