Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

11 Μαρτίου 2010. 6 χρόνια από την Αναγνώριση της Γενοκτονίας από το Σουηδικό Κοινοβούλιο.

Του Νίκου Σιδηρόπουλου

Η 11η Μαρτίου είναι μια ιστορική ημέρα.

6 χρόνια πριν, στις 11 Μαρτίου του 2010, το Σουηδικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την απόφαση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ασσηρίων και Ελλήνων στην Οθωμανική αυτοκρατορία την περίοδο 1915 - 1922. Αυτό ήταν ένα τεράστιο κατόρθωμα του Σουηδικού Κοινοβουλευτισμού, όπου νίκησε η ιστορική δικαιοσύνη και όχι κάποια γεωπολιτικά συμφέροντα.

Στις 11 Μαρτίου του 2010 στο Κοινοβούλιο της Σουηδίας, μετά από μια δραματική - διάρκειας άνω των 5 ωρών - διαδικασία συζητήσεων και ψηφοφορίας, με την ελάχιστη διαφορά της μίας ψήφου (υπέρ 131, κατά 130), λήφθηκε η απόφαση για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ασσηρίων και των Ελλήνων του Πόντου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, την περίοδο 1915 - 1922. Αυτό ήταν πραγματικά ένα ιστορικό κατόρθωμα του Σουηδικού Κοινοβουλευτισμού.


Οι θυελώδεις συζητήσεις κρατούσαν πάνω από 5 ώρες. Οι Σουηδοί Βουλευτές, είχαν απέναντί τους όλη τη δύναμη της κρατικής και διοικητικής δομής, πιέσεις, ευθείες παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπίλντ, τοποθετήθηκε σκληρά ενάντια στην Αναγνώριση της Γενοκτονίας, μια που αυτή, σύμφωνα με την άποψή του "θα χαλάσει τις σχέσεις με την Τουρκία".

Επισημαίνουμε, ότι σε αυτή τη μάχη για το θρίαμβο της ιστορικής δικαιοσύνης, τεράστια ήταν η συνεισφορά της Ελληνικής Κοινότητας της Σουηδίας, η θέση της στο κοινωνικό-πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, καθώς και ο ρόλος του Σουηδού Βουλευτή Νίκου Παπαδόπουλου.

Θα πρέπει να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους Απόστολους του "Ποντιακού ζητήματος", τους έλληνες ιστορικούς και τα δημόσια πρόσωπα που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ιερή υπόθεση της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου στην Τουρκία από το 1915 - 1923.

Το δικό του φιλοσοφικό και ιστορικό συμβολισμό έχει το γεγονός, ότι η αποφασιστική ψήφος σε αυτή τη δραματική ψηφοφορία στο Σουηδικό Κοινοβούλιο στις 11 Μαρτίου του 2010, ανήκε στη βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος, κούρδη Γκουλάν Αβντζίν, που ψήφισε "υπέρ" ενάντια στη γραμμή του κόμματός της. Σύμβολο της ιστορικής μετάνοιας των Κούρδων, για τη συμμετοχή τους στη Γενοκτονία.

bsgreeks.blogspot.com