Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

H ακλόνητη δημοτικότητα του Πούτιν

07.02.2016
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να προστατεύεται καλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κανονικές ηγέτες. Πριν από τέσσερα χρόνια, οι εκκλήσεις για "Ρωσία χωρίς τον Πούτιν!" ακούγονταν σε όλη τη Μόσχα, όταν χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, αντιδρώντας στην επιστροφή του στην Προεδρία, καθώς και στην προσπάθεια νόθευσης των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών Το επίπεδο της δημοτικότητάς του έπεσε τότε έως και 63%, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο δημοτικότητας της δεκαετίας. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας όμως το 2014, το ποσοστό αποδοχής του αυξήθηκε σε σχεδόν 90%, και από τότε δεν έχει επιστρέψει στο έδαφος. Ακόμη και η ύφεση, η πτώση των πραγματικών μισθών και ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός είχαν μικρή επίδραση στην βαθμολογία της δημοτικότητας Πούτιν.

Για τους φανατικούς του κ. Πούτιν, η ανθεκτική σε κραδασμούς δημοτικότητα αποτελεί απόδειξη του ότι έχει δίκηο. Για κάποιους ρώσους φιλελεύθερους και δυτικούς παρατηρητές, είναι απόδειξη ύπαρξης προβλημάτων στον τρόπο διεξαγωγής των δημοσκοπήσεων. Η δραστηριότητα των υποστηρικτών του κράτους δημοσκόπων μπαίνει υπό αμφισβήτηση. Ο φόβος να κοινοποιηθεί η άποψη για την πολιτική, που αποτελεί κληρονομιά του ολοκληρωτικού παρελθόντος της Ρωσίας, πιθανά, να επιδρά στα αποτελέσματα. Ωστόσο τα δημοσκοπικά στοιχεία για τη δημοτικότητα του κ. Πούτιν που παραθέτει το ανεξάρτητο κέντρο Λεβάντα, δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτά που παραθέτουν οι κρατικοί ερευνητές της κοινής γνώμης, και οι ίδιοι αριθμοί δίνονται και από την εσωτερική κοινωνιολογική υπηρεσία του Αλεξέυ Ναβάλνι, του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Παρ' όλα αυτά, η δυσαρέσκεια και η διαφωνία έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στους ρώσους. Το καινούριο μουσικό βίντεο διαμαρτυρίας του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, στο οποίο κατηγορείται για διαφθορά ο γενικός Εισαγγελέας της χώρας, αναρτήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στο διαδίκτυο και ήδη το είδαν εκκατομμύρια άνθρωποι. Τον προηγούμενο μήνα οι διαμαρτυρίες, υποχρέωσαν την ηγεσία της Περιφλερειας Κρασνονλαρ να επαωεξετάσει την απόφασή της για κατάργηση των προνομίων των συνταξιούχων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στη Μόσχα άνθρωποι που είχαν λάβει δάνεια σε συνάλλαγμα προσπάθησαν να εισβάλουν σε υποκατάστημα μιας τράπεζας και απαίτησαν την επιστροφή των δανείων τους σε ρούβλια.

Ωστόσο, οι ρώσοι είναι περισσότερο διατεθειμένοι να κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεβ και τοπικούς αξιωματούχους και όχι τον κ. Πούτιν, κάτι που ανταποκρίσνεται στον παλιό ρωσικό πολιτικό μύθο του καλού Τσάρου που τον πρόδωσαν οι Βογιάροι του. Εκτός αυτού, καθώς πλησιάζουν οι καθορισμένες για το φθινόπωρο βουλευτικές εκλογές, ο κ. Πούτιν, χωρίς περιττό θόρυβο, άρχεσε να απομακρύνεται από το κόμμα του, ""Ενωμένη Ρωσία", το οποίο απολαμβάνει πολύ μικρότερη υποστήριξη απ' ότι ο ίδιος. Αλλά, σε τελική ανάλυση, η δυσαρέσκεια μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει και τον κ. Πούτιν.

bsgreeks.blogspot.com
αναδημοσίευση άρθρου από The Economist