Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

H Μαίρη Βιδάλη μιλά για την παράσταση «Λέλα Καραγιάννη- Η μάνα της Αντίστασης»

Τον Ιούλιο του 1944, η Λέλα Καραγιάννη συνελήφθη από την Γκεστάπο μαζί με πέντε από τα παιδιά της, βασανίστηκε στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου και ύστερα από λίγο διάστημα εκτελέστηκε, ένα μήνα μόλις πριν την Απελευθέρωση. Έχοντας ιδρύσει την οργάνωση Μπουμπουλίνα, η μεγάλη αγωνίστρια Λέλα Καραγιάννη δίκαια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η «μάνα της Αντίσταστης».

 Η Μαίρη Βιδάλη μίλησε στο zougla.gr και εξήγησε τις ιδιαιτερότητες του ρόλου της καθώς και τις ομοιότητες της με την ηρωίδα που υποδύεται. Η καταξιωμένη ηθοποιός σχολίασε την θετική ανταπόκριση των θεατών και αποκάλυψε τι την συγκινεί στον ρόλο της και ποιά είναι τα μελλοντικά της σχέδια.

Zougla.gr: Τι σας ώθησε να επιλέξετε το συγκεκριμένο έργο;

Μαίρη Βιδάλη: Μου το πρότεινε ο συγγραφέας και φυσικά το όνομα της ηρωίδας ήταν αρκετό, πόσο μάλλον όταν διάβασα το δωρικό κείμενο του Γιώργου Α. Χριστοδούλου.

Έχετε κοινά στοιχεία με τη «Λέλα Καραγιάννη» την ηρωίδα που υποδύεστε;

Αν εννοείται την πορεία μου πέρα από κυκλώματα και χωρίς οικονομικά στηρίγματα από εξωκαλλιτεχνικούς παράγοντες, σίγουρα έχω αγωνιστικά στοιχεία. Όμως, σε «εκτέλεση» δεν με οδήγησαν. Αντίθετα η «Οργάνωση» μεγαλώνει, όσο μεγαλώνω κι εγώ. Και δική μου οργάνωση θεωρώ, δυνατές παραστάσεις που σέβονται το κείμενο, με άξιους συνεργάτες.

Τι σας συγκινεί περισσότερο σε αυτή τη γυναίκα;

Η επιλογή της να διακινδυνεύσει τα πάντα για την πατρίδα της και τους συνανθρώπους της, ενώ ατομικά είχε από υλικής πλευράς «τα πάντα».

Στα πρώτα σας θεατρικά βήματα είχατε υποδυθεί μια νεαρή ηρωϊδα της αντίστασης την Ηρώ Κωνσταντοπούλου. Βρίσκετε κοινά στοιχεία σε αυτούς τους δυο ρόλους και σε αυτές τις δυο ηρωίδες;

  Και οι δυο ανήκαν στην αστική τάξη, ήταν εξαιρετικά καλλιεργημένες και χωρίς βιοποριστικά προβλήματα. Κοινές ηθικές αξίες, δυναμισμό και αυταπάρνηση.

Oι θεατές ανταποκρίνονται στην παράσταση;


Αν διαβάσετε στο διαδίκτυο τις κριτικές από τους θεατές αλλά και από τους επαγγελματίες κριτικούς, θα δείτε ότι μόνο μια λέξη μπορεί να τις χαρακτηρίσει – ύμνος. Τους ευχαριστώ μαζί με τους συνεργάτες μου.

Παρά την κρίση ο κόσμος επιλέγει το θέατρο.Ποιός πιστεύετε οτι είναι ο ρόλος του θεάτρου ειδικά τώρα που ο κόσμος έχει σοβαρά προβλήματα;

Ανάλογα το είδος και κάθε είδος είναι σεβαστό. Υπάρχει το καθαρά ψυχαγωγικό θέατρο, το θέαμα (κυρίως τα μιούζικαλ) και αυτά τα δυο είδη βοηθούν τον κόσμο να ξεχαστεί, να γελάσει. Το ρεπερτόριο που ακολουθούμε στο Διάχρονο, σ’ αυτούς τους μη πνευματικούς, μη ηθικούς (όχι ανήθικους), μη αξιοκρατικούς καιρούς, το θεωρώ αναγκαίο, γιατί αυτά τα κείμενα, αν φυσικά τα σεβαστεί η σκηνοθεσία, προβληματίζουν, επαναφέρουν και καμιά φορά ξυπνάνε.

Υπάρχει κάτι άλλο που ετοιμάζετε αυτή την περίοδο;

 Ένα πρωτόπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Μπομαρσέ, (λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα) στο οποίο δεν παίζω, γιατί η «Λέλα» θα συνεχιστεί εντός Αθηνών, εκτός Αθηνών και εκτός συνόρων.

"Η μάνα της αντίστασης", ανεβαίνει για μία και μοναδική παράσταση, αύριο Πέμπτη 04.02 και ώρα 21:00, στον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

bsgreeks.blogspot.com
αναδημοσίευση από zougla.gr