Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Πτώση ελικοπτέρου και αντίδραση της Τουρκίας για τις έρευνες!!!

ΑΘΗΝΑ, 12.01.2016

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες του Πολεμικού Ναυτικού για την ανεύρεση των τριών μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου Augusta Bell που έπεσε στην Κίναρο.


Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, διευκρίνισε ότι «ακόμα δεν μπορώ να πω συλλυπητήρια».

Το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε στις 2:45, ενώ θερμικό ίχνος εντοπίστηκε στις 4:40 τα ξημερώματα της Πέμπτης βόρεια της Κινάρου σε απόκρημνη περιοχή.

Στις 7:01 υπήρξε και οπτική επαφή με συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του απο τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα.

Διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία, ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ φυσιολογικές και επισήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.

Στις έρευνες συμμετέχουν ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών, η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς και τμήμα της ΕΜΑΚ.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο της άσκησης Αστραπή 2/16.  Σε αυτό επέβαιναν τρία άτομα.

Όπως ανακοινώθηκε, τα τρία μέλη του πληρώματος είναι: κυβερνήτης Αναστάσιος Τουλίτσης, συγκυβερνήτης Κωνσταντίνος Πανανάς και ναυτίλος Ελευθέριος Ευαγγέλου.

Εσπευσμένα επιστρέφει στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Ο υπουργός, μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ακυρώνει όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά του επιστρέφει στην Αθήνα.

Σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Άμυνας βρίσκεται από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την υπόθεση σχετικά με το ελικόπτερο.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η αμφισβήτηση από πλευράς Άγκυρας των ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο μετά την πτώση του ελικοπτέρου.

Στις 4:05 εκδόθηκε η ελληνική ΝΟΤΑΜ από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) για τη διεξαγωγή της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με ΝΟΤΑΜ Α0701/16 η Τουρκία θεωρεί παράνομη την έρευνα και διάσωση που γίνεται στην Κίναρο, εκεί όπου εντοπίστηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.

'Οπως προκύπτει:

  • Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0265/16 καλύπτουν περιοχές που παρανόμως δέσμευσε η Τουρκία για όλο το 2016 με την ΝΟΤΑΜ Α5884/15.
  • Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0269/16 περιέχουν τομείς στα Ε-Τ σύνορα που κατά τη γνώμη της Τουρκίας είναι ασαφείς καθόσον πάντα κατά τη τουρκική άποψη δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς τα όρια στο Αιγαίο (περιοχή ανατολικά Μεγίστης).
  • Οι περιοχές που δεσμεύονται με την ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0270/16 περιλαμβάνουν περιοχές όπως ο Αγ. Ευστράτιος, τα Ψαρά, η Χίος, η Τήλος, η Χάλκη, η Ικαρία, η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Σάμος οι οποίες πάντα σύμφωνα με την τουρκική άποψη είναι αποστρατικοποιημένες με βάση την συμφωνία των έξι δυνάμεων, τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη συνθήκη των Παρισίων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να περιλαμβάνονται σε κανένα σενάριο στρατιωτικής εκπαίδευσης- άσκησης.
Κατά την επίσημη ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ρωτήθηκε για το θέμα και απάντησε ότι αυτό είναι μια πάγια τακτική.

bsgreeks.blogspot.com
 αναδημοσίευση από in.gr