Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ο Νταβούτογλου καταγγέλει τη Ρωσία στην Τουρκική Βουλή.

ΑΓΚΥΡΑ 16.02.2016

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατήγγειλε έντονα τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στη Συρία, δηλώνοντας ότι η ρψσική αεροπορική εκστρατεία είναι  «χυδαία, σκληρή και βάρβαρη», ενώ επίσης κατηγόρησε τους συμμάχους της Άγκυρας, ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, για οπισθοχώρηση και άρνηση καταδικής της Ρωσίας με σαφή γλώσσα.
"Τα άθλια, απάνθρωπα και βάρβαρα αεροπλάνα έχουν κάνει σχεδόν 8.000 εξόδους, από της 30ης Σεπτεμβρίου [2015], χωρίς καμία διάκριση μεταξύ αμάχων και στρατιωτών, παιδιών ή ηλικιωμένων" δήλωσε ο Νταβούτογλου χθες στο τουρκικό κοινοβούλιο..
"Τώρα που υποτίθεται ότι κινούνται προς την κατεύθυνση της ειρήνης μετά τη συνάντηση του Μονάχου, έχουν επαναλάβει τις ίδιες φαύλες επιθέσεις, έτσι ώστε ο διάδρομος της Τουρκίας προς το Χαλέπι να κλείσει και το Χαλέπι να πεινάσει πριν επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός», είπε.
Η Τουρκία υποστηρίζει την αποπομπή του Άσαντ, όπως και άλλες δυτικές χώρες, υποστηρίζωντας ότι οι ρωσικές επιδρομές πραγματοποιούνται εναντίον στόχων της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης και όχι του Ισλαμικού κράτους.
Οι δυνάμεις του Άσαντ χρησιμοποιούν τη ρωσική αεροπορική κάλυψη και πλησιάζουν το προπύργιο των ανταρτών Χαλέπι. Στην Τουρκία έντονη είναι η ανησυχία ότι το Χαλέπι μπορεί να πέσει στα χέρια της Κουρδικής Πολιτοφυλακής που με αυτόν τον τρόπο θα πάρει τον έλεγχο της περιοχής κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και οι δυνάμεις της Πολιτοφυλακής  Λαϊκής Προστασίας (YPG), είναι παρακλάδια του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωσης, καθώς φυσικά και την Τουρκία.
Από την Κυριακή την ξημερώματα το Τουρκικό πυροβολικό χτυπάει κουρδικούς στόχους εντός της Συρίας. Η Ρωσία κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας ως "προκλητικές" αναφέροντας ότι βάλλονται κατοικειμένες περιοχές στο έδαφος της Συρίας, κουρδικές, αλλά και κυβερνητικές θέσεις.

“Η Ρωσία σφάζει καταπιεσμένους ανθρώπους με αυτούς τους βομβαρδισμούς. Η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της με αντίποινα και να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας για τους καταπιεσμένους ανθρώπους, αλλά η Ρωσία παραπονιέται για την Τουρκία στο Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Γιατί; Επειδή είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,” είπε ο Νταβούτογλου.

“Αυτό που είναι ενδιαφέρον, είναι ότι οι ΗΠΑ και οι άλλοι σύμμαχοι που θα πρεπε να πετάξουν αυτό το έγκλημα στα μούτρα της Ρωσίας, λένε, ότι καταδικάζουμε τους βομβαρδισμούς πολιτικών στόχων στο Χαλέπι από [χωρίς αναφορές στον] ανώνυμο εγκληματία, σαν να μην υπάρχει έγκλημα και θέμα να ανοίξει. Ποιός πραγματοποιεί τους βομβαρδισμούς; Πείτε το ανοιχτά, με όνομα" είπε.

Ο Νταβούτογλου κατηγόρησε και τους Κούρδους. “Το YPG και το PYD δεν εκπροσωπούν τους Κούρδους, ούτε τη Συρία, είναι Ρώσοι λεγεωνάριοι και μισθοφόροι,” είπε.

Ο κ. Νταβούτογλου τελειώνοντας την ομιλία του, άφησε την κορυφαία δήλωση για το τέλος, λέγοντας ότι "κανένας δεν πρέπει να προσπαθεί να εκμεταλλεύεται τους Κούρδους. Για τους Κούρδους, κράτος πατέρας και προστάτης είναι το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας".

Δεν σχολιάζουμε.

bsgreeks.blogspot.com
με πληροφορίες από Hurriyet