Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Μια συνάντηση που προετοιμάζεται 20 χρόνια. Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και Πάπας Φραγκίσκος συναντιούνται σήμερα στην Αβάνα.

Το bsgreeks.blogspot.com παρακολουθεί το θέμα και λίγες ώρες πριν την συνάντηση που χαρακτηρίζετε ιστορική από τις δύο πλευρές, μεταφέρει τις τελευταίες πληροφορίες και το παρασκήνιό της.

Για πρώτη φορά στην Ιστορία

Η συνάντηση πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ιστορία. "Η Ρωσική Εκκλησία είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών στον κόσμο, ενώ η Ρωμαιοκαθολική είναι η μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία στον κόσμο",- γράφει το TASS σε σχετικό του δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Μητροπολίτη Βολοκαλάμσκ Ιλαρίωνα υπέυθυνου Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας "σημειοθετεί ενά σημαντικό νέου επιπέδο" στις σχέσεις των δύο εκκλησιών. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων διάβασε στην Κοινή ανακοίνωση που συνετάχθει από τις δύο πλευρές, ότι:
"το Πατριαρχείο Μόσχας και η Αγία Έδρα θα ήθελαν, όπως αυτό το γεγονός αποτελέσει σημάδι ελπίδας ανθρώπων με καλή θέληση".

Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία στα πλαίσια της χειροτέρευσης της διεθνούς πίεσης, συμπλήρωσε ο καρδινάλιος Κάσπερ, προεδρεύων του παπικού συμβουλίου για την ενότητα των χριστιανών.

"Είναι εξαιρετικά σημαντικό, ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται τώρα που ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Από την κοινή δράση των δύο Εκκλησιών, θα εξαρτηθούν πολλά για τον περαιτέρω διακανονισμό διεθνών ζητημάτων", - είπε ο Καρδινάλιος. Σύμφωνα με την άποψή του, είναι νωρίς να μιλήσουμε για επίσκεψη του Πάπα στη Μόσχα. "Είναι σημαντικό βήμα, αλλά θα χρειαστεί να περάσουμε ένα σημαντικό δρόμο για το πλησίασμα των δύο Εκκλησιών."

Ο Ραούλ Κάστρο υποδέχεται τον Πατριάρχη Ρωσίας Κύριλλο χθες στην Αβάνα
Η συνάντηση προετοιμαζόταν 20 χρόνια.

"Η συνάντηση προετοιμαζόταν από καιρό. Το 1996 και το 1997, υπήρχαν εντατικές συνομιλίες για τη διοργάνωση συνάντησης του Παναγιωτάτου Πατριάρχου Αλέξίου Β΄" είπε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, Προεδρεύων του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών σχέσεων. Όμως αυτές οι συνομιλίες σταμάτησαν λόγω της αδυναμίας συμφωνίας σε κάποια θέματα. "Αυτό αφορούσε τους Ελληνο-καθολικούς και τον προσηλυτισμό από καθολικούς αποστολικάριους σε Κανονικές περιφέρειες του Πατριαρχείου της Μόσχας", υπενθύμισε.

Υπενθυμίζουμε ότι το 1996, ο σημερινός Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, τότε υπεύθυνος Διεθνών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας είχε βάλει φρένο στη συνάντηση που προγραμματίζοταν να πραγματοποιηθεί στο Γκρατς της Αυστρίας, μεταξύ του Πατριάρχη Αλέξιου Β' και Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' λόγω της Ουνίας. Την περίοδο αυτή δεκάδες ουνίτες κληρικοί που φέρουν το ορθόδοξο σχήμα, τελούν τη Θεία Λειτουργία κατά το Ορθόδοξο πρακτικό, αλλά μνημονεύουν τον Παπα, καθώς αποτελούν τμήμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, άρχισαν να εισέρχονται στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, ενισχύοντας τα υπάρχοντα καθολικά τάγματα και προσηλυτίζωντας εκατοντάδες Ορθόδοξους.

Η Ουνία παραμένει ανοιχτή πληγή

Η διάλυση από τους Ουνίτες τριών επαρχιών του Πατριαρχείου της Μόσχας στη Δυτική Ουκρανία τη δεκαετία 1980 - 90, η μεταφορά του κέντρου της Ελληνοκαθολικής Ουκρανικής Εκκλησιάς, από το Λβοβ της Δυτικής Ουκρανίας στο Κίεβο, οι σημερινές προσπάθειες αυτής της εκκλησίας να αποκτήσει καθεστώς Πατριαρχείου, αλλά και η επέκταση της δράσης της στην Ανατολική και Νότια Ορθόδοξη Ουκρανία αποτελούν την κύρια αιτία.

Σύμφωνα με το Μητροπολίτη Ιλαρίωνα "Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη, ως αποτέλεσμα των γεγονότων του τελευταίου διαστήματος στην Ουκρανία, όπου εκπρόσωποι της Ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας είχαν άμεση συμμετοχή, μιλώντας με αντιρωσικά και ρωσοφοβικά συνθήματα. Με αυτόν το τρόπο, το πρόβλημα της Ουνίας σήμερα δεν έχει αρθεί και η Ουνία παραμένει μια ανοιχτή πληγή που στάζει αίμα και εμποδίζει την ολοκληρωτική ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο Εκκλησιών"

Αναχώρηση του Πάπα Φραγκίσκου για την Αβάνα σήμερα το πρωί.
Γιατί έγινε δυνατή τώρα αυτή η συνάντηση;

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες των δύο Εκκλησιών, η συνάντηση αιτιολογείται από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια και Κεντρική Αφρική, όπου εξτρεμιστικά στοιχεία πραγματοποιούν γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών, και χρειάζεται από κοινού δράση και λήψη μέτρων για την αποτροπή της.

"Στη σημερινή τραγική κατάσταση, είναι απαραίτητο να αφήσουμε στην άκρη τις εσωτερικές διαφωνίες και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να σώσουμε το Χριστιανισμό στις περιοχές όπου υπόκειται σε σκληρές διώξεις", θεωρεί ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Η θεματολογία της συνάντησης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αναμένεται να συζητηθούν κοινά χριστιανικά θέματα, κοινωνικά θέματα όπως η προστασία των θεσμών της οικογένειας και του γάμου, ο αγώνας ενάντια στις μάστιγες των ναρκοτικών και του αλκοολισμού.

Πρακτικά αναμένεται να θιγούν μια σειρά θεμάτων, όπου δεν υπάρχει απαραίτητα συμφωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Θέματα όπως η ρωσική εμπλοκή στη Συρία, η εμπλοκή της Δύσης στην Ουκρανία και οι σύνέπειες τους, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι.

Γιατί στην Κούβα;

Η δικαιολογία των δύο πλευρών, είναι ότι το έδαφος της Ευρώπης αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης για τα Χριστιανικά δόγματα. "Η Κούβα τους βολεύει όλους" ως ουδέτερο έδαφος.

Υπενθυμίζουμε ότι η συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα στις 20:00 ώρα Ελλάδος (14:00 τοπική) στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας. Οι δύο Εκκλησιαστικοί ηγέτες, θα υπογράψουν κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση.

bsgreeks.blogspot.com



 

Подробнее на ТАСС:
http://tass.ru/obschestvo/2644085