Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Τελευταία Ετήσια Oμιλία Μπάρακ Ομπάμα προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ουάσιγκτον 13 Ιανουαρίου 2016

Ο Μπάρακ Ομπάμα απευθύνθηκε για τελευταία φορά ως Πρόεδρος των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ στην ετήσια ομιλία "Για την κατάσταση στη χώρα".


Οι βασικές θέσεις που ανέπτυξε στην ομιλία του:

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.
  1.  Η Διεθνής Κοινότητα θεωρεί τις ΗΠΑ ηγέτη της και όχι τη Ρωσία ή την Κίνα. "Όταν τα ζητήματα είναι εξαιρετικά σοβαρά, οι πολίτες του κόσμου δεν προσπαθούν να προσεταιριστούν το Πεκίνο ή τη Μόσχα, αλλά απευθύνονται σε εμάς".
  2. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν και στο μέλλον να επιλύουν τα Διεθνή ζητήματα, όχι μόνες τους αλλά στη σύνθεση συμμαχιών. "όταν γίνεται λόγος για παγκόσμια προβλήματα, θα επιδιώξουμε να κινητοποιήσουμε ολόκληρο τον κόσμο γαι την από κοινού επίλυσή τους", "Αυτή είναι η προσέγγισή μας, σε συγκρούσεις σε χώρες όπως η Συρία, όπου ενεργούμε σε συνεργασία με τοπικές δυνάμεις, ενώ έχουμε τεθεί επικεφαλείς των διεθνών προσπαθειών για την επίτευξη ειρήνης σε αυτή τη χώρα που σπαράσσεται από εσωτερικές συγκρούσεις" "Ειδικά γι αυτό και συστήσαμε Διεθνή συμμαχία, χρησιμοποιήσαμε κυρώσεις και διπλωματία, για να μην επιτρέψουμε την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν. Σήμερα το Ιράν μείωσε το πυρηνικό του πρόγραμμα, μετέφερε τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου και ο κόσμος γλύτωσε έναν ακόμη πόλεμο."
  3. Οι συζητήσεις για την οικονομική ύφεση ή τη δύση των ΗΠΑ είναι "κενά λόγια".
  4. Οι ΗΠΑ είναι "το πιο δυνατό έθνος στη γη".  Ούτε μία χώρα στον κόσμο, δεν πλησιάζει καν "κοντά" τη δύναμη των ΗΠΑ
  5. Το σύστημα των Διεθνών Σχέσεων που εγκαθιδρύθηκε με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα.
  6. Οι κύριες απειλές προς τον κόσμο δεν προέρχονται από την "αυτοκρατορία του κακού", αλλά από αφερρέγγυα φτωχά κράτη. "Στο σύγχρονο κόσμο σε μικρότερο βαθμό απειλούμαστε από την "αυτοκρατορία του κακού" σε σύγκριση με αφερρέγγυα κράτη".     

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  1. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα πρέπει να εγκρίνει τη χρήση πολεμικής δύναμης ενάντια στους τρομοκράτες του "Ισλαμικού Κράτους". "Αν το Κογκρέσο προτίθεται σοβαρά να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο (ενάντια στην τρομοκρατία) και θέλει να στείλει μήνυμα στις ένοπλες δυνάμεις μας, σε όλο τον κόσμο, τότε θα πρέπει επιτέλους να επιτρέψετε τη χρήση στρατωτικών δυνάμεων ενάντια στις τρομοκρατικές ομάδες του ISIS. Ψηφίστε."
  2. Η διάλυση της Διεθνούς τρομοκρατίας αποτελεί προϋπόθεση της διατήρησης του Διεθνούς συστήματος ασφάλειας.
  3. Η Αλ Κάιντα και ο ISIS αποτελούν άμεση απειλή για τους αμεριακανούς πολίτες και θα πρέπει να εξουδετερωθούν. Ειδικά με αυτό ασχολούνται τώρα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, στο Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν και σε μια σειρά άλλες χώρες.
  4. Οι τρομοκράτες "που συνομωτούν σε διαμερίσματα και γκαράζ, είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και θα πρέπει να τους σταματήσουμε".
  5. Δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τη δύναμη του ISIS, είναι ένα "σύνολο δολοφόνων και φανατικών" που θα πρέπει να τους αποκαλύψουμε και να τους εξοντώσουμε.
 
O Αντιπρόεδρος Μπάυντεν χειροκροτεί τον Ομπάμα με τη λήξη της ομιλίας του

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ & ΤΗ ΣΥΡΙΑ
  1.   Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη διεθνή τάξη βοηθώντας την Ουκρανία. "Όταν βοηθάμε την Ουκρανία, να υπερασπιστεί τη δημοκρατία της, ή την Κολομβία - να βάλουμε τέλος σε έναν πόλεμο, που κρατάει κάποιες δεκαετίες- αυτό ενισχύει τη Διεθνή τάξη, από την οποία είμαστε εξαρτημένοι"
  2. Ανεξάρτητα με την ύφεση στην οικονομία της, η Ρωσία θυσιάζει πόρους για να κερδίσει στην Ουκρανία και τη Συρία.
  3. Η Ουκρανία και η Συρία φεύγουν από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.
bsgreeks.blogspot.com