Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

H Αργεντινή θέτει για άλλη μια φορά το ζήτημα του ελέγχου των νήσων Φώκλαντ.

H ανάκτηση του ελέγχου στα διαφιλονικούμενα νησιά "αποτελεί πολιτική του κράτους και απαντάει
στη θέληση όλων των κατοίκων της Αργεντινής", τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής.
Η Αργεντινή θα συνεχίσει να μάχεται για την ανάκτηση της κυριαρχίας της στα διαφιλονικούμενα νησιά Φώκλαντ, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, 3 Ιανουαρίου του 2016 το Υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής με αφορμή την επέτειο απόβασης στα Φώκλαντς Βρεταννικών δυνάμεων.
"Σήμερα που συμπληρώνονται 183 χρόνια συνεχούς κατοχής, ο λαός και η κυβέρνηση της Αργεντινής για άλλη μια φορά ανακοινώνουν το αδιαίρετο δικαίωμα κυριαρχίας επί των νήσων Μαλβίδων, της Νότιας Γεωργίας, των νήσων Νοτίων Σάντουιτς και του θαλάσσιου χώρου τους" - αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αργεντινού ΥΠΕΞ.
Οι νήσοι Φώκλαντς ή Μαλβίδες, όπως τις ονομάζουν στην Αργεντινή, αποτελούν αντικείμενο μακριάς διαμάχης μεταξύ Αργεντινής και Μεγάλης Βρεταννίας, που έφτασε το 1982 σε ένοπλη σύγκρουση. Η Αργεντινή είχε προσπαθήσει τότε να προσαρτήσει τις νήσους που η Μεγάλη Βρεταννία κατέχει από το 1833. Η ένοπλη σύγκρουση που ακολούθησε, είχε ως αποτέλεσμα 649 Αργεντινούς και 255 Βρετανούς νεκρούς. Στον πόλεμο των 72 ημερών, η Μεγάλη Βρεταννία νίκησε.

Το Μάρτιο του 2013 πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για το καθεστώς του Αρχιπελάγους. Η πλειοψηφία των κατοίκων ψήφισε τότε υπέρ της παραμονής των νήσων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Αργεντινή δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Πηγή: RIA NOVOSTI