Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Μολδαβία

Κισινάου, 16.01.2016

Δεκάδες χιλιάδες Μολδαβοί βγήκαν σήμερα στους δρόμους του Κισινάου για να διαδηλώσουν υπέρ της διάλυσης του Κοινοβουλίου και της διενέργειας πρόωρων εκλογών.

Το πολιτικό κίνημα DA (αξιοπρέπεια και αλήθεια) κετέλαβε την κενρική πλατεία της πόλης, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα διαδηλώνει μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου.
Αν και συμφωνούν ως προς το αίτημα διάλυσης της Βουλής και διενέργειας πρόωρων εκλογών, διαφωνούν ως προς την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει η χώρα. Το DA είναι φιλευρωπαϊκό - φιλοδυτικό, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα υπέρ της ανάπτυξης των σχέσεων με τη Ρωσία.

"Η Μολδαβία βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού. Η ομάδα των ολιγαρχών που κατέχει την εξουσία, είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να την κρατήσει. Πιστεύουμε, ότι τη χώρα μπορούν να σώσουν μόνο οι πρόωρες εκλογές", τόνισε στην ομιλία του ο ηγέτης των σοσιαλιστών Ίγκορ Ντοντόν. Οι Σοσιαλιστές είναι το δεύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο της χώρας με 24 βουλευτές σε σύνολο 101.

Ανακοίνωσε, ότι οι σοσιαλιστές δε θα ψηφίσουν για Πρωθυπουργό τον νύν Υπουργό πληροφορικών τεχνολογιών και επικοινωνιών κ.Πάβελ Φιλίπ, που προτάθηκε από τον Πρόεδρο της χώρας Νικολάι Τιμοφτί. "Πίσω απ' αυτόν κρύβεται ο μεγαλύτερος ολιγάρχης της χώρας Βλαντιμίρ Πλαχατνιούκ" είπε ο Ντοντόν και κάλεσε σε συνεχή διαμαρτυρία που θα αποτρέψει τον πλήρη έλεγχο της χώρας από τους ολιγάρχες.

Ανάλογα αιτήματα ακούγονται και στην μεγαλύτερη πλατεία του Κισινάου. "Την ημέρα της εκλογής πρωθυπουργού θα πρέπει να περικυκλώσουμε το κοινοβούλιο και να ζητήσουμε τη διάλυσή του. Δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε από τις πρόωρες εκλογές, μόνο να κερδίσουμε, γιατί τα πράγματα για τη χώρα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα απ' ότι είναι τώρα" είπε ο Αντρέι Νεστάσε, εκ των ηγετών του DA.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται ειρηνικά και δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια.

Πηγή: tass.ru