Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Είναι το Νταβός βλάκες, δεν είναι πρωινάδικο.

Του Θράσου Ευτυχίδη


Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας, το Παγόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Είναι μια συνάντηση των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών ολόκληρου του κόσμου. Στην ουσία, είναι μια ακόμη έξυπνη ιδέα των Ελβετών που πέρα από τα τεράστια έσοδα που αποφέρει κάθε χρόνο, στρέφει και τα παγκόσμια φώτα της δημοσιότητας επάνω του.

Είναι επίσης γεγονός ότι όπως όλα τα αντίστοιχα, έτσι και στο Νταβός, τα σημαντικά πραγματοποιούνται εκτός συνεδριάσεών του, στους διαδρόμους και στις επιμέρους κλειστές συναντήσεις. Βέβαια αυτές θα μπορούσαν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε αλλού, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Τέλος υπάρχουν ανακοινώσεις αποφάσεων που έχουν εκ των προτέρων ληφθεί. Είναι απλά αδιανόητο και αφελές να πιστεύουμε ότι στο Νταβός κάτι σοβαρό γίνεται.

Στην ουσία του το Νταβός, είναι απλά μια απεικόνιση των διεθνών τάσεων στην πολιτική και οικονομία, όπως αυτές εκφράζονται από τους ηγέτες που συμμετέχουν σε αυτό, χωρίς απαραίτητα να συμφωνούν.

Όλα λοιπόν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του κόσμου, μεταφέρουν αυτή την εικόνα, των μεγάλων διεθνών ζητημάτων και της παγκόσμιας οικονομίας μέσα από τις δηλώσεις και τις θέσεις των ηγετών. Όλα; Έ όχι και όλα... 

Για άλλη μια φορά, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης επικέντρωσαν σήμερα τη θεματολογία του Νταβός στην ανύπαρκτη κόντρα Σόϊμπλε - Τσίπρα. Όλα τα υπόλοιπα, αμερικανικά, ρωσικά και ευρωπαϊκά μέσα επικεντρώνουν στο μεταναστευικό κατά πρώτο και κύριο λόγο αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις προοπτικές της. Τέλος ένα μεγάλο μέρος δημοσιευμάτων αναφέρεται στις προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Παρατήρησα και κάτι άλλο. Από το στάδιο της προετοιμασίας του Νταβός, τα εθνικά μέσα των χωρών, είθισται να στηρίζουν τις αντιπροσωπείες τους αναφέροντας εκτενώς τα θέματα που θα θέσουν και διαφημίζοντας - προπαγανδίζοντας τις θέσεις που θα πάρουν. Όλα εκτός από τα δικά μας. 

Εμείς θα ασχοληθούμε καταρχήν με το αν θα πάει ο Χ πρωθυπουργός, αμέσως μετά, ποιός θα τον συνοδέψει, αν θα συμμετάσχει σε κάποιο πάνελ (αυτό ως γνωστόν ακριβοπληρώνεται) και τέλος με το ποιον θα δει (και αυτό πληρώνεται). 

Ένα δεύτερο μέρος που μας απασχολεί είναι η κριτική που ασκούν όλοι οι άλλοι σε αυτόν που πηγαίνει. Λες και πηγαίνει να υπογράψει ένα ακόμη μνημόνιο ή μια συμφωνία. Όχι αυτά δεν γίνονται στο Νταβός. Ή ακόμη και όταν γίνονται αποτελούν προϊόν μιας διαπραγμάτευσης που έχει γίνει από πριν.

Τέλος, θ ασχοληθούμε με το επίπεδο γνώσης της ξένης γλώσσας του εκάστοτε Χ που πηγαίνει, το ντύσιμό του, τα παραλειπόμενα ...

Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε το Νταβός ως θέμα σε πρωϊνάδικο. Δε θέλω να πω τίποτε άλλο. Ρίξτε μια ματιά στα σημερινά δημοσιέυματα του tass, του USA Today, των TIMES, της τουρκικής Hurriyet κλπ. κλπ. Ίσως καταλάβετε τι εννοώ.

Χρησιμοποιώντας την φράση - σκάνδαλο σήμερα, θέλω μόνο να πω:

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΒΛΑΚΕΣ!!! Δεν είναι πρωινάδικο.

bsgreeks.blogspot.com