Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Ομπάμα

Μόσχα 13 Ιανουαρίου 2016

Στις 13 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία της Ανερικανικής πλευράς, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Προέδρου των  ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμιρ Β. Πούτιν.



Οι δύο ηγέτες συζήτησαν συνοπτικά για τα ζητήματα:
  • της κρίσης στην Ουκρανία
  • της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τις δυνατότητες διακανονισμού και επίλυσης της κρίσης στη Συρία
  • της διαμορφωθείσας κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο
Για την κρίση στην Ουκρανία:

Ο Πρόεδρος Πούτιν τόνισε την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων που προκύπτουν για την Ουκρανική πλευρά, στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ. ειδικότερα:
- την εγκαθίδρυση απευθείας διαλόγου με το Ντονμπάς
- την συμφωνία με το Ντονμπας των αλλαγών στο Σύνταγμα της χώρας και την πραγματοποίηση συνταγματικής μεταρρύθμισης
- την πραγματοποίηση τοπικών εκλογών
- το θέσιμο σε ισχύ των νόμων για το Ειδικό  Καθεστώς των Περιοχών και του Νόμου για την Αμνηστία

Ο Πρόεδρος Ομπάμα επίσης τόνισε, ότι για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία θα πρέπει να υλοποιηθούν οι δεσμέυσεις των συμφωνιών του Μινσκ από όλες τις πλευρές. Τόνισε ότι η Ουκρανική κρίση θα πρέπει να επιλυθεί δια μέσου της διπλωματίας με τήρηση των δεσμέυσεων των συμφωνιών του Μινσκ από όλες τις πλευρές. Βήμα κλειδί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ είναι η συμφωνία των εμπλεκόμενων, για τους όρους διεξαγωγής των τοπικών εκλογών, που θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα πρότυπα του ΟΑΣΕ.

Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημαντικότητα των επαφών των δύο χωρών για την επίλυση της κρίσης.

Για τη Συρία

Συζητήθηκε η στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ για την πραγματοποίηση συνδιάκεψης στη Γενεύη στα τέλη Ιανουαρίου με συμμετοχή της Συριακής κυβέρνησης και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης για την επίλυση της κρίσης στη βάση της υπ αριθμ. 2254 ψηφίσματος του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος Πούτιν επεσήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας μεγάλης συμμαχίας για τον αγώνα ενάντια στον ISIS και τις άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις. Τόνισε την άμεση αναγκαιότητα δημιουργίας καταλόγου των τρομοκρατικών δομών με αποφυγή διαφορετικών προτύπων στην κατάταξη σε αυτόν της μίας ή της άλλης οργάνωσης.

Συζητήθηκαν διάφοροι τομείς των διμερών επαφών, μεταξύ αυτών και οι στρατιωτικές για την εξουδετέρωση της απειλής τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

Οι δύο ηγέτες κάλεσαν σε εκτόνωση στην κρίση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

Για την Κορέα

Σχετικά με την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας για την πυρηνική δοκιμή βόμβας υδρογόνου, οι δύο ηγέτες τόνισαν, ότι αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και θα πρέπει να υπάρξει διεθνής σκληρή αντίδραση.

Ο Πρόεδρος Πούτιν επανέλαβε την πάγια θέση της Ρωσίας για διπλωματική επίλυση του ζητήματος και κάλεσε τους εμπλεκόμενους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκτονωθεί η κρίση και να μην πραγματοποιούν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για κλιμάκωση της κρίσης στη Βορειανατολική Ασία.

Τέλος τέθηκαν και άλλα θέματα διμερών σχέσεων και κοινού ενδιαφέροντος. Η συζήτηση ήταν ανοιχτή και σε επαγγελματικό επίπεδο.

bsgreeks.blogspot.com
με πληροφορίες από tass.ru