Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Τούρκοι Ακαδημαϊκοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες ίδιες με αυτές του Οτσαλάν!!!

Mesut Hasan Benli-ANΓΚΥΡΑ

Οι Τούρκοι εισαγγελείς στη Σμύρνη και την Άγκυρα συνεχίζουν την έρευνα εναντίον ακαδημαϊκών που υπέγραψαν την έκκληση καταγγελία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην νοτιοανατολική Τουρκία με κατηγορίες που έχουν ως βάση τα πλέον αμφιλεγόμενα άρθρα του τουρκικού ποινικού κώδικα.

Στη Σμύρνη, η έρευνα για 37 ακαδημαϊκούς βασίζεται στο άρθρο 302 που αφορά «στη διατάραξη της ενότητας και της ακεραιότητας της χώρας", ενώ στην πλειονότητα των άλλων επαρχιών, η έρευνα βασίζεται στο άρθρο 301.Μέχρι το 2008, το περίφημο άρθρο 301 ποινικοποιούσε την "υποτίμηση (προσβολή) της Τουρκικότητας." Οι μεταρρυθμίσεις αντικατέστησαν την "υποτίμηση της Τουρκικότητας" με "δυσφήμηση του τουρκικού έθνους, του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας, του τουρκικού κοινοβουλίου, της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και των νομικών θεσμικών οργάνων του κράτους», και πρόσθεσε την πρόσθετη απαίτηση άδειας από τον υπουργό δικαιοσύνης πριν οι εισαγγελείς μπορέσουνν να κινήσουν τη διαδικασία.

Σε μια δικαστική απόφαση του 2006, που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε έντονα ως παραβίαση της ελευθερίας του λόγου, το Ανώτατο Εφετείο, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας, επικύρωσε την καταδίκη του Χραντ Ντινκ, ενός Τούρκο-Αρμένιου δημοσιογράφου, για " προσβολή της Τουρκικότητας "βάσει του ιδίου άρθρου.

Ο Ντινκ, ο οποίος ήταν ο αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Agos, δολοφονήθηκε έξω από κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της, στην περιοχή Σισλί της Κωνσταντινούπολης, στις 19 του Γενάρη 2007, από 17χρονο Ογκούν Σαμάστ.

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας, ωστόσο, δεν ζήτησε άδεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την συνεχιζόμενη έρευνα εναντίον των ακαδημαϊκών, δήλωσαν στελέχη του Υπουργείου.

Στην πλειονότητα των ερευνών που διενεργήθηκαν σε διάφορες επαρχίες της χώρας, οι εισαγγελείς είχαν βασίσει τα επιχειρήματά τους στο άρθρο 301 και απηύθυναν κατηγορίες στους υπογράφοντες για "προπαγάνδα επέρ τρομοκρατικής οργάνωσης."

Όσον αφορά το άρθρο 302, ο φυλακισμένος ηγέτης του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δικάστηκε και καταδικάστηκε στα πλαίσια αυτού του άρθρου και καταδικάστηκε σε σε ισόβια φυλάκιση. 

"Δημιουργώντας ένα έγκλημα σαν αυτό, για αυτή την διακήρυξη - καταγγελία, είναι ενάντια των αρχών του εγκλήματος και της νομιμότητας», δήλωσε ο Αρίφ Αλί Σινγκί, ένας από τους δικηγόρους των ακαδημαϊκών, στη Hurriyet στις 21 Ιανουαρίου, αναφερόμενος ιδιαίτερα στις στις κατηγορίες που βασίζονται στο άρθρο 302, όπως απαγγέλθηκαν από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Σμύρνης. «Διεξαγωγή έρευνας για μια τέτοια κατηγορία, συνιστά από μόνη της παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης. Η μεταχείριση που επιβάλλεται στους ακαδημαϊκούς αποτελεί επίσης παραβίαση της αρχής της απαγορεύσεως της απάνθρωπης μεταχείρισης", πρόσθεσε ο Σινγκί. 

Απαγγέλοντας τις κατηγορίες εναντίον 37 πανεπιστημιακών, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Σμύρνης αποφάσισε ότι το θέμα δεν εμπίπτει στην αρχή της δικαιοδοσίας του σε σχέση με τον τόπο, και έστειλε τον φάκελο στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης.

Ο δικηγόρος είπε επίσης, ότι  ο εισαγγελέας που έστειλε το αρχείο, είχε αναρτήσει μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στοχοποιώντας τους ακαδημαϊκούς. «Αφήστε αυτό να έρθει, σε αυτές τις ύπουλες πόρνες που λένε ότι το κράτος διαπράττει σφαγή", έγραψε ο εισαγγελέας στο λογαριασμό του στο Facebook, σύμφωνα με τουςισχυρισμούς του Σινγκί.

"Αυτή είναι μια θανατηφόρα κατάσταση, την οποία δεν μπορώ να αποδεχτώ ως νομικός", πρόσθεσε.

Οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα σε περισσότερα από 1.200 ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν έκκληση καταγγέλλοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά, με τουλάχιστον 18 να κρατούνται μέχρι στιγμής. Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατήγγειλει τις ανακρίσεις σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους στις δηλώσεις τους.

Όλοι όσοι κρατούνταν στον ανακριτή την περασμένη εβδομάδα, έκτοτε έχουν αφεθεί ελέυθεροι, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την έρευνα και μια ενδεχόμενη δίκη.

bsgreeks.blogspot.com
αναδημοσίευση από hurriyetdailynews.com