Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Η υπόθεση Παιδεραστίας στη Μολδαβία και η εμπλοκή Ν. Γεωργιάδη. Σκαλίξαμε και βρήκαμε...

Στις 21 Ιανουαρίου, το HotDoc δημοσίευσε το άρθρο των Κώστα Βαξεβάνη, Μαρίνου Γκασιάμη, Άγγελου Προβολισιάνου με τίτλο: "Συνελήφθη για παιδεραστία το δεξί χέρι του Μητσοτάκη, σύμφωνα με το οποίο "στις 30 Νοεμβρίου 2010, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Γεωργιάδης, είχε προσαχθεί από τις μολδαβικές Αρχές ως μέλος ενός κυκλώματος παιδοφίλων, που κακοποιούσε ανήλικα παιδιά."

Αποφασίσαμε να σκαλίξουμε λίγο την ιστορία και επιβεβαιώσαμε καταρχήν ότι ο Ν. Γεωργιάδης βρισκόταν στη Μολδαβία την επίμαχη περίοδο ως Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεργάτης του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομικών της Μολδαβίας κ. Βαλέριου Λαζέρα.

Σκαλίξαμε λίγο παραπάνω και σήμερα παρουσιάζουμε την έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Δημοσιογραφικών Ερευνών της Μολδαβίας με χρηματοδότηση της ομοσπονδίας δημοσιογράφων και ερευνητών της Δανίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε διάρκεια 5 μηνών, το 2011, ένα χρόνο μετά τις συλλήψεις για το κύκλωμα της παιδεραστίας στη Μολδαβία, στο οποίο σύμφωνα και με αυτή ίσως ή φέρεται να εμπλέκεται ο Νικ (Νίκος) Γεωργιάδης. Η έρευνα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και σας την παρουσιάζουμε ολόκληρη. Τα κομμάτια της έρευνας, όπου υπάρχει αναφορά στον Γεωργιάδη έχουν υπογραμμισθεί. Και έπεται συνέχεια.

ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ

"Δολοφόνοι αγγέλων. Αξιωματούχος της Ε.Ε. μεταξύ των πελατών του κυκλώματος παιδοφίλων"

Μετά τη σύλληψη του εμπόρου ζωντανού εμπορεύματος, η "επιχείρηση" υπέστη μία από τις ζημιές της και το κύκλωμα συνεχίζει την δράση του υπό την ηγεσία καινούριου επικεφαλής.

Τον Μάρτιο, η μολδαβική αστυνομία και η εισαγγελία, ανακοίνωσαν την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος παιδοφίλων και τη σύλληψη των επικεφαλείς του. Με το πρόσχημα οργάνωσης τουριστικών ταξιδιών στη Μολδαβία, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Υπερδνειστερίας και της πόλης της Οδησσού (Ουκρανία), το κύκλωμα πρακτικά παρέδιδε σε αλλοδαπούς ανήλικα αγόρια για να εξυπηρετούν τις σεξουαλικές τους ορέξεις. Σε λιγότερο από ένα μήνα μετά τις συλλήψεις, βρήκαμε, ότι το κύκλωμα συνεχίζει τη δραστηριότητά του. Η «επιχείρηση» χρησιμοποιεί ένα από τα πρώην θύματα του κυκλώματος τράφικινγκ, στοχεύοντας, στην αποκατάσταση των επαφών με τους πελάτες, μείωσε και τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών. Χωρισμένο σε δύο κομμάτια, το κύκλωμα ανεμπόδιστα συνεχίζει τη δραστηριότητά του στο Τσισινάου και στο Τιράσπολ. Δύο δημοσιογράφοι (ένας από το Τσισινάου και ένας από το Ιάσιο) κατόρθωσαν να αγοράσουν μόλις για 55 ευρώ, ένα 15χρονο αγόρι για μία νύχτα. Οι συνομιλίες για την αγορά καταγράφηκαν από κρυφή κάμερα.
 
«Έχω ένα αγόρι. Μπορεί να έρθει αμέσως τώρα. Είναι 15 ετών. Εξυπηρέτησε πελάτες από τη Νορβηγία, τη Μεγάλη βρετανία, τη Σκωτία, όλα πήγαν καλά. Είναι ενεργητικός, καλό παιδί. Δουλεύουμε μ αυτόν περίπου ένα χρόνο», - περιέγραψε το «εμπόρευμά» του σε αδέξια μολδαβική γλώσσα. Ωστόσο πριν μας φέρει το αγόρι, φρόντισε ούτως ώστε τα χρήματα να πάνε στη δική του τσέπη.«και κάτι ακόμη. κατά την πληρωμή των υπηρεσιών δίνεις τα χρήματα σε μένα και εγώ πληρώνω το αγόρι. Αυτός δεν πρέπει να πάρει χρήματα από σένα. Δηλαδή, εγώ τον πληρώνω. Εγώ, και όχι εσύ!», - με προειδοποιεί αποφασιστικά ο Μίσα, πριν φέρει το αγόρι.

Τον Μίσα τον βρήκα μέσω του www.mail.ru. Δημιούργησα ένα ψευτικο λογαριασμό και επικοινώνησα μαζί του από τη Ρουμανία, λέγοντας, ότι θα πρέπει να έρθω στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Οι διαπραγματεύσεις στο διαδίκτυο ήταν σύντομες: 40 ευρώ στο Μίσα και 15 ευρώ στο αγόρι που θα έφερνε. Συμφωνήσαμε ότι, στις 24 Ιουνίου θα του τηλεφωνήσω από το Τσισινάου και θα συναντηθούμε.

24 Ιουνίου 2011. 19:30. Σε μία ακριβή βεράντα στο κέντρο του Τσισινάου.
             

'Εφτασα 15 λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα, χρόνος αρκετός για να εγκαταστήσω την κρυφή κάμερα. Αμέσως μετά ήρθε και ο Μίσα. Μου είπε, ότι έχει για μένα ένα 15χρονο αγόρι, τον Ντίμα, και ένα 17χρονο, τον Σλάβα. Όμως, μου πρότεινε τον Ντίμα «θάσαι καλύτερα με τον Ντίμα», - με συμβούλεψε ο Μίσα. «Βλέπω, ότι για σένα, θάναι καλύτερα με τον Ντίμα».
Με διαβεβαίωσε, ότι στο δικό του τμήμα του κυκλώματος δεν υπήρχαν προβλήματα και ότι η
Αντρέα Πασκουίνι
αστυνομία δεν του έκανε τίποτε. Ο Ντίμα αφελώς προσπάθησε να με προειδοποιήσει για τα προβλήματα του Μίσα με τους φύλακες του Νόμου, αλλά ο Μίσα τον διέκοψε: "Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Προβλήματα υπήρχαν με έναν Ιταλό, τον Αντρέα Πακουίνι, ο οποίος είχε να κάνει με 11χρονα - 14χρονα παιδιά. Αυτός ήρθε στο Σέρπεν και είπε στο Δήμαρχο, ότι είναι χορηγός μιας ποδοσφαιρικής ομάδας και διαλέγει αγόρια από τη Μολδαβία. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να φέρει δυό αγόρια στο Τσισινάου, αλλά η αστυνομία το έμαθε και τον συνέλαβε. Αυτή τη στιγμή κρατείται. Και ξέρω ότι έχει και άλλες δύο απάτες με παιδιά στην Ιταλία".

Στην κατάσταση των ξένων πελατών: διευθυντές, κρατικοί αξιωματούχοι.

Χωρίς να πιεστεί ιδιαίτερα άρχισε να μας μιλά για τους πελάτες του. «Είχα άλλον έναν πελάττη από τη Ρουμανία, τον Νταν. Αυτός είναι πολίτης των ΗΠΑ, αλλά μένει στο Βουκουρέστι. Εκεί έχει δική του επιχείρηση. Τον Αύγουστο θα πρέπει να με ε[ισκεφθεί ένας πολιτης της Μεγάλης Βρετανίας, διευθυντής εργοστασίου που παράγει σιδηροδρομικές ράγες, και ένας ακόμη από τις ΗΠΑ ο οποίος είναι  γραμματέας οικονομικών των ΗΠΑ. Επίσης είχα ένα πελάτη που είναι γραμματέας οικονομικών της Ε.Ε., Νίκ Γεωργιάδης. 

Γρήγορα και εύκολα περνάει από το ένα θέμα στο άλλο. Τον ρώτησα, πόσων χρονών είναι. "Σύντομα θα κλείσω τα 18, αλλά το μυαλό μου είναι 25-27χρονου. Έχω πολλά αγόρια. περίπου 30 -40. Τώρα θα φέρω το καλύτερο αγόρι, για τους καλύτερους πελάτες" με διαβεβαίωσε.

Του λέω, ότι είναι ώρα να δούμε το αγόρι. Ωστόσο αυτός επιμένει, να πάει μόνος του με ταξί να φέρει το Ντίμα. "αν δουν, ότι το αγόρι είναι μικρό, δε θα συμφωνήσει σε μια βόλτα", έτσι εξηγεί την αναχώρησή του ο Μίσα. Μας ζητά 100 μολδάβικα λέυ για το ταξί και χάνεται στην αλέα. Μετά από 30 λεπτά μας φέρνει τον Ντίμα.

Δείπνο σε ρεστωράν και 15 ευρώ, αυτό είναι το τίμημα της αφέλειας.

Ο Ντίμα εξ όψεως φαίνεται 15 χρονών, όπως υποσχέθηκε ο Μίσα. Τακτοποιημένος, φορώντας ένα λευκό μπλουζάκι, περπατάει γρήγορα σαν να ανυπομονεί να συναντηθεί μαζί μου. Μοιάζει με υπάκουο παιδί, σαν μαθητής που ήρθε στο σχολείο έχοντας κάνει μόνο τα μισά από τα μαθήματά του, σαφώς φοβισμένος. Στην καρέκλα κάθεται δειλά, κρύβωντας τα χέρια κάτω από το τραπέζι. Τα γαλάζια του μάτια ολόκληρα δε θα τάλεγες. Δειλά κοιτάει το πάτωμα, ρίχνοντας που και που ματιές στο Μίσα.

Για έναν άνθρωπο, για τον οποίο ο κόσμος της παιδικής πορνογραφίας και των σεξουαλικών διαστροφών προκαλεί αηδία, η αγγελική μορφή του 15χρονου προκαλούσε κάτι παραπάνω από δυσαρέσκεια. Για μόλις 15 ευρώ το παιδί φαίνεται έτοιμο να ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες σεξουαλικά διεστραμμένων, εγκαταλείποντας αρετή και αρχές. Ο Ντίμα γίνεται στα μάτια των πελατών, κάτι σαν εμπόρευμα που μπήκε στη βιτρίνα και πωλείται σε εντελώς συμβολική τιμή.

Με δυσκολία καταφέρνουμε να του αποσπάσουμε κάποιες λέξεις. "Είμαι μαθητής. στην 9η τάξη. Βαθμοί καλοί -9,10", μου λέει ο Ντίμα. Του λέω να είναι πιο εύθυμος και ο Μίσα την ίδια στιγμή παρεμβαίνει, και με τόνο διαταγής στη φωνή του λέει στα ρωσικά: "Ντίμα χαλάρωσε! μας παραφορτώνεις με τη σεμνότητά σου! Γίνε πιο εύθυμος!". 

Με κάποια δικαιολογία φεύγω, αλλά όχι νωρίτερα πριν βεβαιωθώ ότι ο Ντίμα ξέρει, ότι θα συμμετάσχει σε σεξουαλική πράξη για χρήματα. Αυτός το επιβεβαιώνει, κουνώντας καταφατικά το κεφάλι. Στην ηλικία του ο Ντίμα, δεν έχει ακόμη ορθή κρίση. Εύκολα χειραγωγείται παρασυρόμενος από τον αντικατοπτρισμό του χρήματος, το αγόρι δεν αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να του ακρωτηριάσουν τη ζωή.

Το χρυσορυχείο των παιδόφιλων: το odnoklassniki.ru  και το mail.ru

Ο Γερμανός Ρένε και ο Δανός Νταν Πήτερσεν με Μολαβούς ανήλικους. Φώτο από odnoklassniki.ru

Στους πιο γνωστούς ιστότοπους των κοινωνικών δικτών του διαδικτύου στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ,  www.odnoklassniki.ru και  www.mail.ru,  στις καταστάσεις φίλων 11-17 χρονων αγοριών από τη Μολδαβία εμφανίζονται άνδρες ηλικίας 30 - 55 ετών από τη Γερμανία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Ιταλία, την Ρωσία, ακόμη και από την Ταϋλάνδη.  Αυτοί παρακολουθούνται από την αστυνομία του Τσισινάου, που ερευνά υποθέσεις εμπορίας παιδιών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την παιδική πορνογραφία ή το σεξουαλικό τουρισμό. Σε κάποιες φωτογραφίες αναρτημένες σε αυτούς τους ιστότοπους, εμφανίζονται ανήλικοι ανάμεσα σε παρέες ανδρών σε ιδιωτικούς χώρους, να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά.

Τέτοιου είδους φιλικές σχέσεις δεν είναι τυχαίες.  Ένα καλά οργανωμένο δίκτυο ξένων παιδεραστών, λειτουργούσε ανεμπόδιστα στο έδαφος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας μέχρι το Νοέμβριο του 2010, οπότε η αστυνομία του Τσισινάου κατάφερε να προχωρήσει σε μια σειρά συλλήψεων. Ένας από τους κύριους υπόπτους, η υπόθεση του οποίου έφτασε μέχρι το δικαστήριο, είναι ο Ολέγκ Σιβίτσκιι, πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Νορβηγίας. Η αστυνομία υποπτεύεται ότι αυτός είναι επικεφαλής και διαχειριστής του ιστότοπου που προωθεί τον σεξουαλικό τουρισμό στη Μολδαβία, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών: www.gaymoldova.livejournal.com Ο ιστότοπος λειτουργούσε μέχρι τις αρχές Απριλίου του 2011. Με αυτό τον τρόπο, οι πράξεις πώλησης παιδιών για σεξουαλικές σχέσεις γίνονταν μέσω του διαδικτύου.

Εξολόθρευση του κυκλώματος


Ολεγκ Σιβίτσκιι
Με τον Ολέγκ Σιβίτσκιι ετοιμαζόμασταν να έρθουμε σε επαφή, με κάλυψη, για να αποδείξουμε ότι στη Δημοκρατία της Μολδαβίας λειτουργεί κύκλωμα παιδόφιλων και εμπόρων παιδιών. Ωστόσο, η έναρξη της δημοσιογραφικής έρευνας, συνέπεσε με τις έρευνες των οργάνων της τάξης, και οι συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν, φάνηκε να καταστρέφουν το κύκλωμα, μια που δε λάβαμε και καμία απάντηση στο γράμμα που στείλαμε στην υποδεδειγμένη στον ιστότοπο ηλεκτρονική διεύθυνση: osnor@mail.com («o» από το Ολέγκ, «s» από το Σιβίτσκιι και «nor» από το Norway), και το τηλέφωνο ήταν απενεργοποιημένο.
Προχωρήσαμε παρακάτω, ξεκινώντας από την υπόθεση, ότι τέτοιου είδους «επιχειρήσεις», συνήθως δεν πεθαίνουν, αλλά περνούν σε άλλα χέρια. Έτσι συνεχίσαμε την έρευνα, και με αυτό τον τρόπο ήρθαμε σε επαφή με το Μίσα.

Μετά τις συλλήψεις, το κύκλωμα αναδιαρθρώθηκε

Ρόμαν Μότοβ
Κοντινές στο κύκλωμα πηγές, μας επιβεβαίωσαν, ότι μετά τις συλλήψεις το κύκλωμα μοιράστηκε στα δύο: ένα κομμάτι στο Τσισινάου και το δεύτερο - στο Τιράσπολ. Στο Τιράσπολ το κύκλωμα το πήρε στα χέρια του και σήμερα το διευθύνει, ο εραστής του Ολέγκ Σιβίτσκιι, Ρόμαν Μότοβ, 22 ετών, πολίτης της Ρωσίας, ο οποίος όμως διαθέτει και ταυτότητα της Υπερδνειστερίας. Στο Τσισινάου, το κύκλωμα το χρεώθηκε ο Μίσα, ένα από τα πρώην θύματα των εμπόρων του ζωντανού εμπορεύματος. Ο Μίσα μας είπε, ότι περίπου δύο χρόνια ασχολιόταν με την αναζήτηση πελατών για τα αγόρια, που προσέλκυε, στην αρχή υπό την εποπτεία του Ολέγκ και μετά τη σύλληψή του - μόνος. 

Σήμερα οι καινούριοι επικεφαλείς του κυκλώματος, προφανέστατα, συνεχίζουν το «κυνήγι» για καινούριο «ζωντανό εμπόρευμα» και καινούριους πελάτες στα κοινωνικά δίκτυα του διαδικτύου. 

Νορβηγός, Ιταλός και Έλληνας.

Οι ξένοι πολίτες, που συνελλήφθησαν τον προηγούμενο χρόνο από την αστυνομία του Τσισινάου ως ύποπτοι  για εμπόριο παιδιών ή παιδική πορνογραφία, είναι ο Ολέγκ Σιβίτσκιι, πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Νορβηγίας, και ο Αντρέα Πασκουίνι, πολίτης της Ιταλίας, ο οποίος τελούσε σε καθεστώς έρευνας και στη χώρα του για ανάλογες παρανομίες που πραγματοποιήθηκαν το 2007 και το 2009.

Μεταξύ των υπόπτων μάλλον ήταν και ο πολίτης της Ελλάδας Νικ Γεωργιάδης, τον οποία συνόδευσαν στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση, αλλά απελευθερώοηκε σύντομα, γιατί είχε εκείνη την περίοδο διπλωματική ασυλία. Ο Νικ Γεωργιάδης, πρώην μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, ήρθε στην Δημοκρατία της Μολδαβίας τον προηγούμενο χρόνο ως σύμβουλος του Υπουργού οικονομικών στα πλαίσια της αποστολής της ΕΕ για την παροχή συμβουλών στον τομέα των δημόσιων πολιτικών, σχέδιο που χρηματοδοτούσε η Ευρωαπαϊκή Ένωση και υλοποιούσε το γραφείο του ΟΗΕ στη Μολδαβία. 

Ο Νικ Γεωργιάδης, έφυγε από τη δημοκρατία της Μολδαβίας με τη λήξη της αποστολής, δηλαδή, η διπλωματική του ασυλία έληξε, και τώρα η εισαγγελία έχει το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της έρευνας. Η εισαγγελέας του τμήματος ενάντια στο εμπόριο ανθρώπων κα Ελένα Καζάκοβα, υπεύθυνη για την υπόθεσή του, επιβεβαίωσε, ότι εναντίον του πολίτη της Ελλάδας έχει κινηθεί ποινική δίωξη. «Δεν μπορούμε να σας δώσουμε καμία πληροφορία για αυτή την υπόθεση, γιατί, αυτό μπορεί να προξενήσει ζημιά στην πορεία της έρευνας», - δήλωσε η Έλενα Καζακόβα.


Ο Νικ Γεωργιάδης φέρεται να πλήρωσε 75 ευρώ για μιά νύχτα με το Μίσα.


Δύο βδομάδες μετά την επαφή μας με το Μίσα, δήθεν για να «αγοράσουμε» αγόρι, συναντηθήκαμε ξανά και του είπαμε ότι είμαστε δημοσιογράφοι. Τότε ο Μίσα μας είπε, ότι στρατολογήθηκε από τον ολέγκ Σιβίτσκιι μέσω του ιστότοπου mail.ru στις αρχές Ιουνίου του 2010. Μετά από ανταλλαγή πολλών επιστολών μέσω διαδικτύου, τον έπεισε για τη δυνατότητα να κερδίζει εύκολα χρήματα για τα έξοδά του. Ο Μίσα συμφώνησε να παρέχει οριμένες υπηρεσίες σεξουαλικού χαρακτήρα σε κάποιους αλλοδαπούς πελάτες. Μεταξύ των πρώτων πελατών που του σύστησε ο Ολέγκ Σιβίτσκιι, ήταν και ο Έλληνας Νικ Γεωργιάδης (υπάρχει βίντεο όπου κατανομάζετε από το Μίσα). Σύμφωνα με τα λόγια του Μίσα, ο πολίτης της Ελλάδας ήταν πολύ συγκρατημένος. «Στις αρχές Ιουνίου του προηγούμενου έτους συνάντησα τον Ολέγκ, μετά συνομιλούσαμε στο διαδίκτυο. Αυτός μου είπε, ότι θα πρέπει να έρθει ένας πελάτης από την Ελλάδα, ο Νικ Γεωργιάδης, και ότι αυτός θα μπορούσε να με συστήσει σε αυτόν. Αυτοί μιλήσανε λιγάκι και μετά χωρίσαμε. Όταν φτάσαμε στο σπίτι του Ολέγκ, μου είπε, ότι ό έλληνας θέλει να συναντηθεί μαζί μου στις 22:00», - διηγήται ο Μίσα. Σύμφωνα με τα λόγια του Μίσα, αυτή τη νύχτα του Ιουνίου ο Νικ Γεωργιάδης, άσκησε επάνω του σεξουαλική βία. «Πήγα να του κάνω μασάζ, αλλά αυτός με βίασε, την ώρα που κοιμόμουν». Για τη νύχτα που πέρασε με το Μίσα, ο οποίος ήταν τότε 16 χρονών ο υψηλόβαθμος ευρωπαίος σύμβουλος φέρεται να πλήρωσε στον ολέγκ 50 ευρώ. Ο Μίσα πήρε 400 μολδάβικα Λέυ (περίπου 25 ευρώ).

Όλες οι προσπάθειές μας, να βρούμε στοιχεία επαφής του Νικ Γεωργιάδη για να μάθουμε τη θέση του ως προς αυτά, απέβησαν άκαρπες. Καταφέραμε να βρούμε μόνο μια ηλεκτρονική διέυθυνση, η οποία αποδείχθηκε μη υπαρκτή. Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, όπου εργαζόταν επί ένα έτος καθώς και των γραφείων του ΟΗΕ, του οργανισμού, που τον προσκάλεσε να εργαστεί στο παραπάνω αναφερόμενο πρόγραμμα, μας είπαν, ότι δε διαθέτουν επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας του.
Σύμφωνα με τον Μίσα, ο Νίκ Γεωργιάδη επικοινώνησε με τον Ολέγκ Σιβίτσκιι, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία επικοινωνίας που αναγράφονται στην ιστοσελίδα www.gaymoldova.livejournal.com.

Σεξουαλικός τουρισμός στο gaymoldova.livejournal.com

Για την προσέλκυση ξένων πελατών στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, ο Ολέγκ Σιβίτσκιι άνοιξε δική του σελίδα στο διαδίκτυο, για την ακρίβεια μπλογκ, στην αγγλική γλώσσα: www.gaymoldova.livejournal.com, το οποίο κάποιος μπορούσε να βρει, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, κάνοντας αναζήτηση μέσω google, δίνοντας λέξεις κλειδιά «gay tour Moldova» ή «gay escort Moldova». Το μπλογκ προωθούνταν επίσης μέσω του facebook και ιστοσελίδων για gay.
To μπλόγκ, απευθύνονταν σε παιδόφιλους ομοφυλόφιλικής κατεύθυνσης και προωθούσε ανοιχτα τον σεξουαλικό τουρισμό στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Λειτουργούσε μέχρι τον Απρίλιο του 2011, δηαδή μέχρι τη στιγμή που το έκλεισαν οι αρχές.

Υπηρεσίες gay escort μόλις για 100 ευρώ.

Το μπλόγκ το είχαν σκεφθεί σαν ένα μικρό τουριστικό οδηγό, που εξασφάλιζε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για ταξίδια στη Μολδαβία, μεταξύ των οποίων και διακέδασης, καθώς και  «τουριστικά πακέτα», με κατάλογο τιμών για τουριστικές εκδρομές για gay στους ακόλουθους προορισμούς: Τσισινάου, τιράσπολ και Οδησσός, για 10 ημέρες, 7 ημέρες και αντίστοιχα, 4 ημέρες. Η τιμή των τουριστικών πακέτων κυμαινόταν από 285 έως 800 ευρώ, ανάλογα με τη διάρκεια των τουριστικών ταξιδιών.

Πρακτικά, η ιστοσελίδα πρότεινε υπερεσίες gay συνοδείας και εξασφάλιζε την πρόσβαση σε φωτογραφίες πάνω από 40 αγοριών, τα οποία θα μπορούσαν να συνοδεύσουν τους ξένους κατά τη διάρκεια ολόκληρου του διαστήματος του έτσι ονομαζόμενου τουριστικού ταξιδιού μόλις για 100 ευρώ, ανεξάρτητα από τη διάρκεια του ταξιδιού. Από το σύνολο του ποσού, το θύμα έπαιρνε μόλις 150 - 500 λέυ.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στο σάιτ δεν υπήρχαν οι φωτογραφίες όλων των αγοριών. Κοντινές στην έρευνα πηγές, αναφέρουν, ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων πλησιάζει περίπου τα 150 αγόρια.

Κρίνοντας από τις φωτογραφίες, τα περισσότερα θύματα ήταν ανήλικοι, όπως επιβεβαιώνεται και από τις αρχές. Πολλά από τα παιδιά έχουν τραβηχθεί σχεδόν γυμνά ή σε προκλητικές πόζες.

Cost of tours in accordance with the above proposed programs:

10 days / 9 nights (Chisinau-Tiraspol-Odessa) = 800 евро, where:

1) Transfer (for 1-4 pers.)
Airport-Point of acommodation in Chisinau = 15 евро
Chisinau-Tiraspol = 30 евроs
Tiraspol-Odessa = 40 евроs
Reverse shuttle (Odessa - Chisinau airport) = 75 евроs
2) Accomodation (1-2 pers.)
 3 nights in Chisinau: 3x40 евроs / day (lux-apartments)
 1 night in Tiraspol: 1x30 евроs / day (lux-apartments)
 5 nights in Odessa: 5x75 евроs / day (lux-hotel on the coast)
3) Services escort 100 евроs for the whole period (for 1 guest)

7 days / 6 nights (Chisinau-Tiraspol-Odessa) = 530 евро, where:

1) Transfer (for 1-4 pers.)
Airport-Point of acommodation in Chisinau = 15 евро
Chisinau-Tiraspol = 30 евроs
Tiraspol-Odessa = 40 евроs
Reverse shuttle (Odessa - Chisinau airport) = 75 евроs
2) Accomodation (1-2 pers.)
 3 nights in Chisinau: 3x40 евроs / day (lux-apartments)
 1 night in Tiraspol: 1x30 евроs / day (lux-apartments)
 2 nights in Odessa: 2x75 евроs / day (lux-hotel on the coast)
3) Services escort 100 евроs for the whole period (for 1 guest)

4 days / 3 nights (Chisinau-Tiraspol-Chisinau) = 285 евро, where:

1) Transfer (for 1-4 pers.)
Chisinau airport - Point of accomodation in Chisinau = 15 евро
Chisinau - Tiraspol = 30 евроs
Reverse shuttle (Tiraspol - Chisinau airport) = 30 евроs
2) Accomodation (1-2 pers.)
 2 nights in Chisinau: 2x40 евроs / day (lux-apartments)
 1 night inTiraspol: 1x30 евроs / day (lux-apartments)
3) Services escort 100 евроs for the whole period (for 1 guest)

If you are ready to travel by public transport and live in more modest housing conditions, your trip will require a much smaller budget. We will prepare your trip according to your requirements.

Sursa: www.gaymoldova.livejournal.com

Σεξουαλικές φαντασιώσεις - με επιπλέον χρέωση

Στο σάιτ υπήρχαν επίσης και αναφορές για σεξουαλικές προτιμήσεις των πελατών. Για παράδειγμα:
«For fans of the soldier's sex is it an incredible opportunity to visit military places» (γι αυτούς που τους αρέσει το στρατιωτικό σεξ, είναι μια μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν στρατιωτικές θέσεις). Σε μια από τις φωτογραφίες αυτού του σάιτ, ποζάρουν τρία αγόρια, φορώντας τη στρατιωτική στολή του Ινστιτούτου Εσωτερικών υποθέσεων της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας.

Οι ξένοι επιζητούν να συνατήσουν τον νέο χρόνο με παιδιά από τη Μολδαβία.

Ο Γερμανός Ρένε και ο ταϋλανδός Σομίτ στο πάρτυ της πρωτοχρονιάς του 2011.

Μεταξύ των φωτογραφιών που ανήρτησε στο σαίτ odnoklassniki.ru, ο πολίτης της γερμανίας Ρένε, βρήκαν φωτογραφία που τραβήχθηκε κατά τη διάρκεια γιορτής για το νέο χρόνο, 2011 στην οποία καμαρώνουν ο γερμανός Ρένε και ο ταυλανδός Νουταπόνγκ Σομίτ, με παρέα αρκετών αγοριών από τη Μολδαβία. Φωτογραφίες αγοριών βρήκαν και στο σάιτ  www.gaymoldova.livejournal.com. Πηγές των ερευνητικών κύκλων, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επιβεβαιώνουν ότι η αστυνομία του Τσισινάου διαθέτει  ακριβείς μαρτυρίες, ότι ο Ρένε, ο νταν πήτερσεν και ο Νουταπόνγκ Σομίτ είναι μεταξύ των πελατών του Όλεγκ Σιβίτσκιι.

Όταν τα θύματα γίνονται έμποροι ανθρώπων

Μαθαίνοντας, ότι είμαστε δημοσιογράφοι και όχι πιθανοί πελάτες, ο Μίσα θυμήθηκε ότι και ο ίδιος είναι θύμα. «Ο Ολέγκ με απειλούσε, ότι αν δε κάνω αυτό που μου έλεγε, όλη η οικογένεια μου θα μάθει τι κάνω, γιατί ήξερε που μένω», - μας διηγήται ο Μίσα. Λέει ότι ασχολείται με αυτή την  «επιχείρηση» μετά την σύλληψη του Ολέγκ, για να βοηθήσει την οικογένειά του να πληρώσει τα χρέη για τα κοινόχρηστα και θα σταματήσει αμέσως μόλις ξεχρεώσει.

Σύμφωνα με το Μίσα, βγάζει αρκετά από την «πώληση» παιδιών σε ξένους παιδόφιλους. «Σε ένα καλό μήνα, βγάζω και 600 ευρώ», - συμπληρώνει ο Μίσα, έχοντας υπόψιν του τους πελάτες από τις ΗΠΑ και τη μεγάλη Βρετανία που θα πρέπει να έρθουν τον Αύγουστο στο Τσισινάου.

Η περίπτωση του μίσα, ο οποίος από θύμα μετατράπηκε σε έμπορο «ζωντανού εμπορεύματος», είναι γνωστή στους ψυχολόγους και καθορίζεται από αυτούς ως «Σύνδρομο της Στοκχόλμης». Αυτό το σύνδρομο περιγράφει την συμπεριφορά του θύματος, που αρχίζει να συμπασχει με το δράστη των επιθέσεων εναντίον του, να δικαιολογεί τις πράξεις του και στο τέλος να ταυτίζεται μ αυτόν. Αυτό το σύνδρομο, σύμφωνα με τους ψυχολόγους εμφανίζεται σε συνθήκες δυνατού συναισθηματικού στρες και συναντάται συνήθως σε παιδιά που έχουν υποστεί βία.

«Συχνά ένα παιδί, που έχει υποστεί βία και δεν πέρασε διαδικασία αποκατάστασης, φτάνει σε ένα σημείο, που ταυτίζετια με τον επιτιθέμενο ή το διακινητή. Δανείζεται τον τρόπο ομιλίας του, τον τρόπο συμπεριφοράς του, αντίληψης και φτάνει να κάνει ακριβώς το ίδιο με τον άνθρωπο που το εκμεταλλέυθηκε. Φτάνει μέχροι το σημείο, να βλέπει στο πρόσωπο του επιτιθέμενου σ αυτό, το πρότυπο΄της ενηλικίωσής του. Δεν ξέρει να κάνει τίποτε άλλο, εκτός από το να παρέχει υπηρεσίες και να πραγματοποιεί εποπτεία γι αυτές τις υπηρείες. Δεν μπορεί καν να φαντασσθεί ότι θα μπορούσε να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Τα ταυτιζόμενα με τον έμπορο ανθρώπων θύματα, προσπαθούν να γίνουν όπως αυτός: θαραλλέα, δυνατά, ευκίνητα, να κάνουν χρήματα ώστε να θεωρούνται επιτυχημένοι άνδρες στην κοινωνία», - εξηγεί η ψυχολόγος κ. Λίδια Γκορτσάγκ.

Παιδιά για σεξουαλική ευχαρίστηση βγαίνουν σε δημοπρασία στο διαδίκτυο
Μόλις 9 θύματα, από τα οποία τα 7 ανήλικα αναγνωρίσθηκαν και τους παρασχέθηκε βοήθεια.
Νουταπόνγκ Σομίτ
  «Πραγματοποιήθηκαν δύο συνεδριάσεις του δικαστηρίου, στη διάρκεια των οποίων, ακούστηκαν τα παιδιά και οι μάρτυρες.Состоялись два судебных заседания, в ходе которых были заслушаны дети и свидетели. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να οδηγήσουν στην καταδίκη από το σκαμνί του κατηγορουμένου. Μετά, θα υπάρξουν άλλες δύο συνεδριάσεις, στις οποίες θα δοθεί ο λόγος στους κατηγορουμένους, και μετά και από αυτές, νομίζουμε θα ανακοινωθεί η ποινή», - μας ξεκαθαρίζει ν Ναταλία Μπαϊράμ, δικηγόρος που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των θυμάτων σε αυτή τη διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι, που υπερασπίζουν τους κατηγορημένους, ανακοινώνουν ότι οι πελάτες τους είναι αθώοι, αλλά δε θέλουν να μπουν σε λεπτομέρειες. «Οι συνεδριάσεις του δικαστηρίουμ είναι κλειστές, επομένως δεν μπορώ να σας ανακοινώσω λεπτομέρειες», - λέει ο Ίον Γκερτσέσκου, δικηγόρος ενός από τους κατηγορουμένους που απειλούνται με ποινή φυλάκισης 15 - 20 χρόνια.

Τα υπόλοιπα θύματα που δεν κατορθώθηκε να αναγνωρισθούν μέχρι στιγμής, συνεχίζουν να παρέχουν πληρωμένες σεξουαλικές υπηρεσίες σε ξένους πολίτες που έρχονται στη Δημοκρατία της Μολδαβίας ειδικά γι αυτό το σκοπό. Η πλειοψηφία των αγοριών, οι φωτογραφίες των οποίων βρέθηκαν στο σάιτ gaymoldova.livejournal.com, φαίνεται πως είναι από την Υπερδνειστερία. Εκτός από το όνομα, στο σάιτ κάτω από κάθε φωτογραφία αναγράφεται και η πόλη απ όπου προέρχεται το αγόρι, συχνότερα εμφανίζεται το Τιράσπολ.

«Η πλειοψηφία των θυμάτων - είναι από την περιοχή της Υπερδνειστερίας. Συνεχίζουμε την έρευνα της υπόθεσης με σκοπό να ταυτοποιήσουμε τα πρόσωπα, ωστόσο, πρόβλημα παραμένει ότι τα όργανα του νόμου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή την περιοχή. Γι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποκαλύψουμε και άλλα θύματα ή και μέλη του κυκλώματος παιδοφίλων στην Υπερδνειστερία. Η ανάκριση συνεχίζεται. Μόλις 8 άτομα αναγνωρίσθηκαν ως ύποπτοι για εμπόριο παιδιών, τέσσερις από αυτούς συνελλήφθησαν. Άλλα 4 άτομα βρίσκονται στη διαδικασία της ανάκρισης και παραμένουν ελέυθεροι», - μας επιβεβαιώνει ο αναπληρωτής επικφαλής του Κέντρου για τον αγώνα ενάντια στο εμπόριο ανθρώπων του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων Γιούρι Ουρσάν.

Στην Ουκρανία, παράνομα μέσω Υπερδνειστερίας

Παιδιά για σεξουαλικές υπηρεσίες στέλνονται επίσης σε πελάτες που φτάνουν στην ουκρανική πόλη Οδησσό. Οι ανήλικοι μετακινούνται μέσω Υπερδνειστερίας, κάποιες φορές παράνομα ή με πλαστά έγγραφα. Η Οδησσός επίσης εμφανίζεται στον κατάλογο τουριστικών διαδρομών για ξένους παιδόφιλους στο σάιτ www.gaymoldova.livejournal.com.
«Το τελευταίο διάστημα ενισχύουμε τις επαφές μας, κύρια με την Οδησσό, μια που παιδιά από την Υπερδνειστερία, όπως και από τη Μολδαβία, παράνομα βρίσκονται στην Ουκρανία, παρακάμπτοντας τους τελωνειακούς ελέγχους. Αυτά τα παιδιά είναι μετανάστες, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και θεωρούμε, ότι κάποια από αυτά έχουν υποστεί σεξουαλική βία, αν και κανένα από τα παιδιά με τα οποία εργασθήκαμε, δεν παραδέχθηκε μια τέτοια εμπειρία», - μας λέει η ψυχολόγος του Κέντρου βοήθειας και αποκατάστασης θυμάτων εμπορίου ανθρώπων Λίδυα Γκορτσάγκ.

Κάθε χρόνο, παιδιά χωρίς συνοδούς ή ευρισκόμενα σε δύσκολη κατάσταση στο εξωτερικό, ανακαλύπτονται από τις διπλωματικές και προξενικές αρχές της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και επαναπατρίζονται με τη βοήθεια τιυ Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Τον προηγούμενο χρόνο επαναπατρίσθηκαν 66 παιδιά, ειδικότερα, από την Ουκρανία και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Από αυτά 28 κορίτσια και 38 αγόρια. Από τη Ρωσική Ομοσπονδία επαναπατρίσθηκαν 33 παιδιά, από την Ουκρανία - 29, δύο από τη Ρουμανία, ένα από το Βέλγιο και ένα από την Ιταλία.

«Το 2010, επαναπατρίστηκε μια ομάδα αγοριών, περισσότερα από τους οποία προέρχονταν από την περιοχή της Υπερδνειστερίας, αλλά περίπου το ένα τρίτο από αυτούς δεν ήταν σε θέση να περάσει την πλήρη διαδικασία αποκατάστασης, που ακολουθούμε στο κέντρο. Την άνοιξη ένα από αυτά επέστρεψε στους γονείς του στην Υπερδνειστερία, αλλά που βρίσκονται τώρα τα υπόλοιπα δυστυχώς δεν ξέρουμε», - λέει η Λυδία Γκορτσάγκ. Τα παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση σε διάφορες ηλικίες, στην ενήλικη ζωή, ή θα γίνουν τα ίδια θύτες ή πάσχουν από το σύνδρομο θυματοποίησης, εξαιτίας του οποίου δεν θα είναι σε θέση να εγκατασταθούν σε έναν επαγγελματικό περιβάλλον, δεν είναι σε θέση να ξεκινήσουν μια οικογένεια, λέει ο ψυχολόγος. Η κατάσταση αυτών των εφήβων μπορεί να αλλάξει μόνο όταν υπάρξη πολύπλοκη διαδικασία αποκατάστασης,  αρκετά μεγάλη σε διάρκεια. Το κράτος προς το παρόν δεν διασφαλίζει συνολικές υπηρεσίες αποκατάστασης παιδιών, που έχουν υποστεί σεξουαλική βία, και οι λίγες μη κυβερνητικές οργανώσεις, που παρέχουν βοήθεια στα παιδιά, που έχουν βιώσει τραυματικές ψυχικές εμπειρίες, δεν έχουν τις απαραίτητες δυνατότητες για να καλύψουν όλα τα παιδιά που βρέθηκαν σε μια τέτοια κατάσταση. Είναι προφανές, ότι ούτε μία κυβερνητική ή μη κυβερνητική δομή δεν παρακολουθεί την μοίρα όλων των παιδιών που υπέστησαν σεξουαλική βία. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά αυτά παραμένουν σε περιβάλλον κακοποίησης, τονίζει η Λύδια Γκορτσάγκ.     

Το φαινόμενο αποκτά διαστάσεις

Ο σεξουαλικός τουρισμός στη Δημοκρατία της Μολδαβίας με σκοπό την  σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών - δεν είναι είδηση. Το τελευταίο διάστημα σχεδόν κάθε χρόνο αποκαλύπτονται περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από αλλοδαπούς.

Υπενθυμίζεται εδώ η μεγάλη δημοσιότητα  που πήρε η περίπτωση ενός πολίτη των ΗΠΑ του Άντονι Μαρκ Μπιάνκι, ο οποίος το 2007 συνελήφθη και δύο χρόνια αργότερα καταδικάστηκε σε 24 χρόνια φυλάκισης στις ΗΠΑ για τη διάπραξη σεξουαλικής κακοποίησης 10 παιδιών της Μολδαβίας. Στη Μολδαβία, καταδικάσθηκε ο μολδαβός συνεργός του.

Το 2009 για ανάλογα εγκλήματα συνελήφθη ο Βρετανός Ντίκον Νταιίβιντ Μπράιαν και καταδικάσθηκε σε 7 χρόνια και 6 μήνες στέρησης της ελευθερίας του. Τον προηγούμενο χρόνο συνελλήφθησαν στο Τσισινάου οι επικεφαλείς διεθνούς κυκλώματος παιδεραστίας. Λίγο νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2011, στην πόλη Μπέλτσι συνελλήφθησαν άλλοι δύο Ιταλοί.

Αυξάνεται ο αριθμός των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος υποθέσεων ανηλίκων και δικαιωμάτων του ανθρώπου της Γενικής Εισαγγελίας, καταγράφεται αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων σεξουαλικής βίας εναντίον παιδιών, ειδικότερα δε, σεξουαλικής κακοποίησης.

Το 2010, το ένα τρίτο των εγλημάτων που διαπράχθηκαν εναντίον παιδιών, αφορούσαν την παραβίαση της σεξουαλικής ζωής. «Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό περιπτώσεων σεξουαλικής βίας, γιατί τα θύματα συνήθως δεν το αναφέρουν λόγω του του ισχυρού ψυχικού τραύματος που έχουν υποστεί ή ακι του εκφοβισμού», - αναφλερει ο επικεφαλής του τμήματος ανηλίκων και δικαιωμάτων του ανθρώπου Γιούρι Περεβόζνικ.

Η Στατητιστική του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει την αύξηση των περιπτώσεων εμπορίου παιδιών κατά δύο φορές. Αν το 2010 έιχαν καταγραφεί 43 περιπτώσεις, το πρώτο εξάμηνο του παρόντος έτους έχουν ήδη καταγραφεί 46 περιπτώσεις εμπορίου παιδιών. Και μόλις οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις, έφτασαν στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Η έρευνα συνεχίζεται
Όλα τα σοιχεία που συλλέχθηκαν στη διάρκεια της πεντάμηνης δημοσιογραφικής έρευνας, παραδόθηκαν στις αρχές του Τσισινάου. Η Αστυνομία και η Εισαγγελία ξεκίνησαν νέα έρευνα για την πιθανή ανάμειξη ορισμένων πολιτών της Μολδαβίας, αλλά και πελατών από άλλες χώρες του κόσμου σε εμπόριο παιδιών, σεξουαλική βία ενάντια σε ανήλικους, παιδική πορνογραφία και σεξουαλικό τουρισμό.

Η Δημοσιογραφική έρευνα πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων - Ερευνητών της Δανίας SCOOP/FUJ.

bsgreeks.blogspot.com