Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Η κατάσταση των Ελληνο - ρωσικών σχέσεων και η επίσκεψη Παυλόπουλου στη Μόσχα

Του Θράσου Ευτυχίδη

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, βρίσκεται από εχθές στη Μόσχα. Το γεγονός πνίγηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ρωσίας τουλάχιστον χθες, κάτι που φαίνεται να αλλάζει σήμερα με την επικείμενη συνάντηση Πούτιν - Παυλοπουλου.

Το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέδωσε μια πολύ λιτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
"Η κεφαλή του Ρωσικού κράτους, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που επισκέπτεται τη Μόσχα για συμμετοχή στο φόρουμ "Η Ρωσιά και ο κόσμος. Ματιά στο μέλλον.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση και οι προοπτικές των ελληνορωσικών σχέσεων με δεδομένο και την πραγματοποίηση κατά το 2016 ετών της Ελλάδας στη Ρωσία και της Ρωσίας στην Ελλάδα.
Εκτός αυτού, θα εξεταστούν τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα".

Ο τύπος της ανακοίνωσης προμηνύει μια συνάντηση χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ρώσους. Μια συνάντηση που επιβάλλει το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Από την άλλη όμως, τα κύρια Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έχουν εκτενείς αναφορές στη συνάντηση, αναφερόμενα και στα θέματα, για τα οποία οι δύο άνδρες θα μπορούσαν να συζητήσουν !!!

Το πρακτορείο TASS παραθέτοντας την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, αναφέρει ότι είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στη Μόσχα και τονίζει ότι είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης με τον οποίο συναντιέται ο Πρόεδρος Πούτιν το 2016. 

Εκτενέστερη αναφορά στην επίσκεψη κάνει το πρακτορείο RIA. Eιδκότερη αναφορά γίνεται στην πραγματοποίηση κατά το 2016, των ετών Ρωσίας στην Ελλάδα και Ελλάδας στη Ρωσία. "Το έτος δεν θα είναι αφιερωμένο μόνο στον πολιτισμό και την τέχνη. Αναμένεται ότι θα δόσει ρυθμό στις διμερείς σχέσεις και στη συνεργασία σε όλους τους τομείς, θα βοηθήσει στην ανέυρεση νέων σχημάτων επενδυτικής δράσης, θα δόσει κίνητρα στο εμπόριο και θα αυξήσει τις τουριστικές ροές. Η Ρωσία θα είναι επίτιμος προσκεκλημένος της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται το Σεπτέμβριο. Εκτός αυτού, το 2016, εορτάζονται τα 1000 χρόνια της ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος Άθω. Όλα αυτά τα θέματα θα τεθούν κατά τη συνάντηση Πούτιν και Παυλόπουλου".

Το πρακτορείο RIA, παραθέτει απόψεις ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες:
  • Ο Παυλόπουλος θα μπορούσε να πληροφορήσει τον Πούτιν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και την κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
  • Θα μπορούσαν να υπογραφούν συμφωνίες για συμμετοχή της Μόσχας σε ελληνικά επενδυτικά σχέδια, αλλά και την παραχώρηση δανείου προς την Αθήνα.
  • Θα μπορούσαν να συζητήσουν την κατάσταση με τον πόλεμο κυρώσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας.(αγροτικά προϊόντα)
  • Θα μπορούσαν να συζητήσουν για την ανάπτυξη ενεργειακών σχεδίων - αγωγών αλλά και τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας.
Το "θα μπορούσαν" από το τι πραγματικά γίνεται, είναι μια τεράστια απόσταση που δύσκολα υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να καλυφθεί.

Ουσιαστικά μέσα από μια συνηθισμένη πρακτική, οι ρώσοι απεικονίζουν την κατάσταση των ελληνο - ρωσικών σχέσων σήμερα. Από τη μία η αδιάφορη επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου που απεικονίζει το παρόν των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Και από την άλλη, το τυράκι ... δια μέσου των μεγάλων δημοσιογραφικών πρακτορείων της Ρωσίας. Η απεικόνιση του πως θα μπορούσαν να είναι οι σχέσεις μας και σε ποιούς τομείς θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.

Είναι γεγονός ότι οι Ρώσοι κουράσθηκαν να ακούν υποσχέσεις από τους Έλληνες πολιτικούς και ευχολόγια για προοπτικές που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Και πραγματικά τι να προτοθυμηθεί κανείς:
  • Την επίσκεψη Γιώργου Παπανδρέου παραμονές του μνημονίου,
  • την επίσκεψη Σαμαρά ή την τελευταία
  • επίσκεψη Τσίπρα.
Δεκάδες υποσχετικές συνεργασίας παραμονές εκλογών που τελικά παρέμειναν λόγια του αέρα κύρια από ευθύνη της Ελληνικής πλευράς. Δυστυχώς οι έλληνες πολιτικοί έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν τη Ρωσία και τις φωτογραφίες τους με τον Πρόεδρο Πούτιν, για εσωτερική κατανάλωση.

Πρακτικά τα πλεονεκτήματα της θέσης της Ελλάδας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, οι δυνατότητες άσκησης μιας άλλης ανεξάρτητης πολιτικής έχουν χαθεί πλήρως με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το χρέος. Η Ελλάδα είναι δέσμια των υποχρεώσεων της απέναντι στους δανειστές και στην εξωτερική της πολιτική.

Για τους ρώσους είναι σαφές ότι, ότι και αν υποσχεθούμε, όσο και αν πραγματικά θέλουμε, απλά δεν μπορούμε.   
 
bsgreeks.blogspot.com