Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Μαριούπολη. Η κατάσταση στην πόλη σήμερα 30.08.2014

Ήσυχη παραμένει η κατάσταση στην πόλη σήμερα 30.08.2014. 
Νωρίτερα το απόγευμα πάνω από χίλιοι πολίτες της πόλης σχημάτισαν ζωντανή αλυσίδα ενάντια στον πόλεμο προς την πλευρά του Νοβοαζόφσκ στην συνοικία Βαστότσνιι.
Οι κάτοικοι της πόλης είναι πραγματικά φοβισμένοι από το ενδεχόμενο να υπάρξουν πολεμικές συγκρούσεις και βομβαρδισμοί μέσα στην πόλη.
Άφαντοι παραμένουν τις τελευταίες ημέρες ο Δήμαρχος κ. Γιούρι Χατλουμπέι (εμφανίσηκε τελευταία φορά στη διαδήλωση της Πέμπτης) αλλά και ο Κυβερνήτης της Περιφέρειας Ντανιέτσκ κ. Σεργκέι Ταρούτα που δεν έδωσε το παρόν ούτε στη μεγάλη φιλειρηνική - αντιρωσική διαδήλωση στην πλατεία Λένινα την Πέμπτη.

Την Πέμπτη έκλεισε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Μαριούπολη και μεταφέρθηκε στο Ντνιπροπετρόβσκ. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η εκκένωση του λιμανιού της Μαριούπολης και η μεταφορά του προσωπικού και μέρους του εξοπλισμού στην Οδησσό. Συνεχίζεται η εκκένωση τραπεζικών καταστημάτων, ενώ από χθες ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη και τα Σούπερ Μάρκετ ΑΤΒ ιδιοκτησίας Γιούλιας Τιμοσένκο. Στο μεγάλο εμπορικό κέντρο PORT CITY, 21 καταστήματα ανέστειλαν τη λειτουργία τους. 
Όλα δείχνουν ότι επίκειται κατάληψη της πόλης από τις δυνάμεις της ΛΔΝ.
Νωρίτερα το πρωί οι στρατιωτικές δυνάμεις της ΛΔΝ απέκρουσαν προσπάθεια αντεπίθεσης του Ουκρανικού Στρατού στο Νοβοαζόφσκ που παραμένει υπό τον έλεγχο τους. 
Αργά το απόγευμα εξέδωσαν ανακοίνωση όπου ανακοινώνεται η κατάληψη της Βολνοβάχας αλλά και η έξοδος του Λαϊκού Στρατού στην Αζοφική Θάλασσα και η κατάληψη του ελληνικού χωριού Γιάλτα στα δυτικά της πόλης.
"Στην κατεύθυνση της Μαριούπολης τα στρατιωτικά τμήματα της ΛΔΝ, πραγματοποίησαν ελιγμό και ξεπερνώντας τη Μαριούπολη από τα βόρεια, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους του τμήμα του δρόμου μεταξύ Μάνγκους και Οσιπένκο. Με αποφασιστική κίνηση βγήκαν στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας και κατέλαβαν το χωριό Γιάλτα"  αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που αναμεταδίδεται από το ρωσικό RIA NOVOSTI. Η είδηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του bsgreeks.blogspot.com, εχθές τη νύχτα μετακινήθηκαν και οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ουκρανικού παραστρατιωτικού ΑΖΟΒ από το Ουρζούφ όπου στρατοπέδευαν τους τελευταίους μήνες στην εξοχική κατοικία του πρώην Προέδρου Γιανουκόβιτς. Στην περιοχή απέμειναν 15 φρουροί.
Αν επιβεβαιωθεί η κατάληψη της Γιάλτας, η Μαριούπολη βρίσκεται σε απόλυτο κλοιό και είναι ζήτημα ημερών η κατάληψη της πόλης από τις δυνάμεις της ΛΔΝ.

                                                                                                         bsgreeks.blogspot.com