Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Μεγαλειώδης "ΜΕΓΑ ΓΙΟΡΤΗ" στο Σαρτανά Μαριούπολης

Σαρτανά 10 Σεπτεμβρίου 2011

Πάνω από 15 χιλιάδες επισκεπτών είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια πραγματικά μεγαλειώδη "ΜΕΓΑ ΓΙΟΡΤΗ" στο χωριό που ξαναγεννήθηκε ως ιδέα το 1988. Το διετές αντάμωμα των Ελλήνων της Ουκρανίας στο ιστορικό Σαρτανά Μαριούπολης προσέφερε στους επισκέπτες ένα μοναδικό θέαμα που άνοιξε με μια παρέλαση 3000 ομογενών για να συνεχιστεί με ένα κονσέρτο στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 300 καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Οι παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συμμετοχή 120 αθλητών ολοκλήρωσαν τη Μεγάλη Γιορτή του Ελληνισμού που σε δύο χρόνια θα φιλοξενηθεί στο Σταρομπέσεβο.

Στο χαιρετιστήριο μήνυμα του, ο Συντονιστής της Ε' Περιφέρειας του ΣΑΕ και Βουλευτής της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ιβάν Σαββίδης αναφέρθηκε στη δύναμη της παράδοσης που κράτησε και κρατάει δεμένο τον Ελληνισμό σε όλο τον κόσμο. "Στις δύσκολες ώρες που περνάει η ιστορική μας πατρίδα, η ενότητα και η συστράτευση όλων των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο είναι το συστατικό που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο" ανέφερε σχετικά.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κίεβο κ. Γεώργιος Γεωργούτσος, ενώ παρόντες ήταν και o Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Γεώργιος Καρανίκας, ο Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικτύου Αιρετών του ΣΑΕ κ. Γιώργος Κοντορίνης κ.α.
Ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουκρανία κ. Γεώργιος Γεωργούτσος
και ο Δήμαρχος Μαριούπολης κ. Γιούρι Χατλουμπέι γίνονται δεκτοί με τον παραδοσιακό τρόπο
των Ελλήνων της Ουκρανίας, με ψωμί, μέλι και νερό.  
Μια παραδοσιακή γιορτή που έλκει την καταγωγή της από την εποχή των πρώτων αποικιών συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον, να ενώνει και να συσπειρώνει τον Ελληνισμό της Ουκρανίας, αποτελώντας πλέον κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για ολόκληρη την Ουκρανία.

Δεν μένει παρά να ευχηθούμε καλό αντάμωμα στο Σταρομπέσεβο το 2013.