Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Στο Μαγκαντάν της Σιβηρίας πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τους Έλληνες θύματα των Σταλινικών διώξεων.

Μαγκαντάν 10 Σεπτεμβρίου 2011


Μέσα σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί τα αποκαλυπτήρια του Μνημείο για τους Έλληνες αθώα θύματα των Σταλινικών διώξεων κατά τη δεκαετία του '30. Στη σεμνή τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι των αρχών αλλά και της τοπικής κοινωνίας του Μαγκαντάν.


Η αντιπροσωπεία των Ελλήνων της Ρωσίας ταξίδεψε 9 ώρες για να βρεθεί στο κολαστήριο όπου χιλιάδες ομογενείς άφησαν την τελευταία τους πνοή.



Μνημόσυνο για τα αθώα θύματα τέλεσε ο Επίσκοπος Σινεγκόρσκ και Μαγκαντάν Γκούρι.


Η διαιώνιση της μνήμης των αθώων ομογενών θυμάτων, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα Σοβιετικά Γκούλαγκ, είναι μία από τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΤΥΡΟΛΟΓΙΟ", που υλοποιείται με πρωτοβουλία της Ομσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας από το 2004. Σκοπός του προγράμματος είναι να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα των διώξεων εναντίον σοβιετικών πολιτών ελληνικής καταγωγής κατά τη Σταλινική περίοδο.   

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο Ιστορικός ερευνητής Ιβάν Τζουχά που είναι και ο επικεφαλής του προγράμματος, από το 1937 έως το 1938 στα πλαίσια της γνωστής και ως "Ελληνικής Επιχείρησης" της ΝΚΒεΝτε συνελήφθησαν 15 έως 18 χιλιάδες Ελλήνων. 3 χιλιάδες απ' αυτούς μεταφέρθηκαν στα Γκούλαγκ, οι μισοί εκ των οποίων στην Κολιμά. Οι υπόλοιποι εκτελέστηκαν. Σύμφωνα με το στοιχεία του ρωσικού συλλόγου "Μνήμη" που διερευνά τις διώξεις κατά τη Σταλινική περίοδο, η "Ελληνική Επιχείρηση" θεωρείται η πιό αιματοβαμμένη από τις άλλες 15 επιχειρήσεις εθνικής εκκαθάρισης που πραγματοποιήθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο.
Η ιδέα της ανέγερσης Μνημείου υποστηρίχθηκε από τις ελληνικές κοινωνικές οργανώσεις της Ρωσίας αλλά και από Έλληνες στην Ελλάδα και την Κύπρο. Με κοινές προσπάθειες για την ανέγερση του μνημείου συγκεντρώθηκε ποσό 2 εκατομμυρίων ρουβλίων, μεγάλο μέρος του οποίου από το "Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη".

"Αυτό είναι το ιερό χρέος μας απέναντι στις παλαιότερες γενιές, απέναντι σε όλους όσους που έγιναν αθώα θύματα πιέσεων και πολιτικών διώξεων, δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης, Οι μοίρες τους - είναι ένα πονεμένο κομμάτι της ιστορίας του λαού μας που οφείλουμε και να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε. Οι απώλειες για τον Ελληνισμό ήταν τεράστιες αλλά το σβήσιμο της μνήμης των ανθρώπων δεν κατέστη δυνατό ούτε από τη σταλινική κρατική μηχανή".
"Είναι ένα μνημείο για τους γονείς, εδώ σε αυτό το χώρο βρίσκεται ένα κομμάτι του πατέρα μου και της μητέρας μου, των παππούδων μου που εκτελέστηκαν το 1937 και αφιερώνεται σε όλους τους Έλληνες που υπέφεραν και σκοτώθηκαν. Σήμερα αποκαταστάθηκαν. Αιωνία τους η μνήμη", δήλωση η Κυριακή Νετσεταίλοβα (Γεροντίδη), παιδίατρος, κάτοικος Μαγκαντάν και μέλος οικογένειας εκτοπισμένων και διωχθέντων Ελλήνων.
Οι δημοσιογράφοι Νίκος Σιδηρόπουλος και Ίνγκα Αμπγκάροβα σε χώρο διαμονής εκτοπισμένου
Αξίζει να σημειώσουμε την έκπληξη που προκάλεσε σε όλους τους παρευρισκόμενους ο καιρός. Κατά την έναρξη της τελετής δυνατή βροχή και χιόνι και ξαφνικά ήλιος και ένα μοναδικό ουράνιο τόξο (σπάνιο φαινόμενο για την περιοχή). Σύμφωνα με τα λόγια του Επισκόπου Σινεγκόρσκ και Μαγκαντάν "σημάδι εν ειρήνη ανάπαυσης".