Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

1ο Φεστιβάλ Ποντιακής Λύρας στην Τραπεζούντα. ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ!!!

Αν κάποιος το έλεγε πριν 2 - 3 χρόνια θα ακουγόταν σαν ανέκδοτο. Κι όμως στις 14 Αυγούστου, παραμονή της Παναγιάς η Τραπεζούντα έζησε μια μοναδική στιγμή της ιστορίας της.  "Οι ήχοι της Λύρας ενώνουν τους λαούς" ήταν ο συμβολικός τίτλος του Φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων κ. Ιβάν Σαββίδης.
Ο πανέμορφος χώρος του Τσεπφανελίκ άρχισε να γεμίζει από νωρίς ήδη από τις 6 το απόγευμα άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα λεωφορεία για να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο γύρω στις 8. Οι 1000 θέσεις που είχαν προβλέψει οι διοργανωτές φάνηκαν ελάχιστες και πεντακόσιοι τουλάχιστον θεατές παρέμειναν όρθιοι.









Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις οκτώ το βράδυ ακριβώς. Είκοσι λύρες και 10 νταούλια ξεσήκωσαν στην κυριολεξία τους παρευρισκόμενους, ώστε τα χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα, την Ρωσία και την Τουρκία να χρειασθούν τουλάχιστον 15 λεπτά για να φτάσουν στη σκηνή διασχίζοντας το συγκεντρωμένο πλήθος.
Ψυχές του Φεστιβάλ η Χριστίνα Σαχινίδου από την Ελλάδα και ο Αλέκος Πετρίδης από την Ανάππα της Ρωσίας. Έστησαν σε ελάχιστο χρόνο ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα που απόλαυσαν οι καλεσμένοι.
Το πρόγραμμα παρουσίασε η άφωνη από την κούραση Χριστίνα Σαχινίδου και η φωνή του Πόντου Λάζος Τερζάς. Πουλαντζακλής, Αφες Κυριακίδη, Μιχαηλίδης, Παυλίδης, Πετρίδης και Τσολερίδης ανέβασαν το θερμόμετρο με τους ήχους της ποντιακής λύρας να πλημμυρίζουν το χώρο.
Πανευτυχής ο Ιβάν Σαββίδης ανάμεσα στη νεολαία που αγκάλιασε την εκδήλωση και βρέθηκε εκεί με κάθε μέσο και τρόπο. Απευθύνθηκε στους νέους στέλνοντας μήνυμα ενότητας και συγκαταβατικότητας σε ένα σύγχρονο κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται.
Παρόντες τυχαία στην εκδήλωση, μια που δεν υπήρξαν ειδικές προσκλήσεις, ο πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, ο Διευθυντής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ελλάδα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα λόγω και του ραμαζανιού που εορτάζουν αυτοί την περίοδο οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της πόλης.

Επισημαίνεται ότι παράλληλα είχε προγραμματισθεί και από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, αντίστοιχη εκδήλωση στα Σούρμενα η οποία τελικά ανεβλήθη ενώ τα στελέχη της επέλεξαν να διασκεδάσουν ιδιωτικά στο ξενοδοχείο τους.

                                                                                                  Θράσος Ευτυχίδης