Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Συνεχίζεται η άπνοια στις σχέσεις με τη Ρωσία παρά την ύφεση...


Αχιλλέας Πατσούκας


Τα σημάδια παρακμής που παρατηρούνται σε όλους σχεδόν τους τομείς της χώρας, δυστυχώς, φαίνεται πως έχουν πλήξει και τις ελληνορωσικές σχέσεις. Οπως ανέφερε στην «Κ» κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης, το επίπεδο των διμερών σχέσεων το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας εξαιτίας της απουσίας της Ελλάδας από τη ρωσική αγορά και τους κοινούς στόχους.

Το κορυφαίο κοινό σχέδιο, ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη έχει παγώσει εξαιτίας κυρίως της βουλγαρικής πλευράς, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν πως η άκαμπτη στάση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, ενδεχομένως, να αποτελεί άλλοθι για την ελληνική κυβέρνηση. Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται κυρίως στο γεγονός πως παρά τη δέσμευση του Ελληνα πρωθυπουργού πριν από ένα χρόνο, αλλά και της κ. Τίνας Μπιρμπίλη πως σύντομα θα ψηφιστεί νέο νομοσχέδιο για τον αγωγό, εν τούτοις, κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει συμβεί.
Την ίδια στιγμή, στον τομέα του τουρισμού, το γεγονός πως σε διάστημα έξι χρόνων πέρασαν από το αρμόδιο υπουργείο έξι υπουργοί ουσιαστικά διέλυσε τον όποιο προγραμματισμό. Το τελευταίο εξάμηνο παρατηρούνται δείγματα συνέπειας με τα τρία ταξίδια του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργου Νικητιάδη στη Ρωσία και την επίσκεψη εργασίας πριν από δύο μήνες του κ. Παύλου Γερουλάνου, ωστόσο αυτά που απαιτούνται να γίνουν είναι ακόμα πολλά. Στην προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, προκειμένου να αυξηθεί το ρεύμα των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, ο ρόλος του ελληνικού ΥΠΕΞ πρέπει σίγουρα να είναι πιο δυναμικός με μακροπρόθεσμο στόχο προκειμένου να καταργηθεί η βίζα.
Ενα παράδειγμα σοβαρής και μάχιμης διπλωματικής πολιτικής στην Ε.Ε. αποτελεί η στάση της Γαλλίας και της Ιταλίας, όπου με αφορμή το κύμα μετανάστευσης από τη Λιβύη, αλλά και τις άλλες αραβικές χώρες, απαίτησαν άμεσες αλλαγές στη συνθήκη Σένγκεν. Ισως λοιπόν ήλθε η στιγμή να απαιτήσουμε άμεσα από την Ε.Ε., όσο διαρκεί η οικονομική κρίση στη χώρα, να καταργηθούν οι θεωρήσεις εισόδου για τους Ρώσους τουρίστες. Αν αυτό συνέβαινε, τα οικονομικά οφέλη της χώρας μας από την «απόβαση των Ρώσων» θα ήταν θεαματικά.
Στον επιχειρηματικό και εμπορικό τομέα επικρατεί επίσης άπνοια. Λυπηρή απόδειξη αποτελεί το γεγονός πως σε μια αγορά σαν τη ρωσική, εδώ και επτά μήνες, το εμπορικό γραφείο της πρεσβείας μας στη Μόσχα παραμένει χωρίς επικεφαλής. Πολλά ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί στη ρωσική πλευρά από το γεγονός πως ενώ βλέπουν την Ελλάδα να χτυπάει όλες τις πόρτες πλούσιων χωρών για επενδύσεις (Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Κατάρ κ.α.) από την λίστα αυτή απουσιάζει η Ρωσία. Τα πρώτα δείγματα της απουσίας της χώρας μας είχαν παρατηρηθεί πριν από ένα χρόνο, όταν τόσο ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ όσο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια των συναντήσεών τους με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου είχαν προσκαλέσει τη χώρα μας να παραστεί στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Δυστυχώς, σε αυτό το Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται κάθε χρόνο, όπου το «παρών» κατά καιρούς έχουν δώσει οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομικά χωρών και συμμετέχουν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών του πλανήτη, η χώρα μας δεν εκπροσωπήθηκε ούτε σε επίπεδο γενικού γραμματέα.