Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ «Όποιος διαφωνεί παραιτείται » Συνέντευξη στο aixmira.gr

Ο Διονύσης, είναι μια άλλη φωνή στην πολιτική του τόπου μας. Χαρισματικός και αντάρτης εκ πεποιθήσεως, αν και εδώ και λίγα χρόνια κομμάτι του συστήματος και πολλές φορές και "πέτρα του σκανδάλου" μπορεί και αρθρώνει έναν άλλο αντισυμβατικό πολιτικό λόγο που καταλαμβάνει κατά περίπτωση όλο το πολιτικό φάσμα από την άκρα αριστερά ως την άκρα δεξιά, αλλά που κατά ένα περίεργο τρόπο εκφράζει σε μεγάλο βαθμό την τοπική κοινωνία!!! Αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη που έδωσε στο Χρήστο Τσολακίδη - aixmira.gr.

"Ο αδελφός του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και αναπληρωτής Περιφερειάρχης παίζει μπάλα στα aixmira.gr και βγάζει στη... σέντρα τους πάντες και τα πάντα. Μιλά για όλους και για όλα. Για τον αδελφό του και την επόμενη ημέρα στην Περιφέρεια, για τον Αντώνη Σαμαρά, τα «45άρια», για την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και φυσικά για το ποδόσφαιρο.
-Είστε έτοιμος να αναλάβετε καθήκοντα Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας αν χρειαστεί;
«Όταν είμαι στο κουρμπέτι τόσα χρόνια γιατί να μην είμαι έτοιμος; Το κυριότερο που πρέπει να ενδιαφέρει τον καθένα, είναι ότι στη συνείδηση του πολίτη ο Π. Ψωμιάδης είναι ο πρώην Νομάρχης και ο νυν Περιφερειάρχης. Οποιαδήποτε ανατροπή και αν γίνει, αυτός είναι και θα είναι ο Περιφερειάρχης. Για ένα πράγμα να είστε σίγουροι: Η επόμενη ημέρα του Παναγιώτη θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα».
-Θα έχουμε δηλαδή Περιφερειάρχη ΠΑΣΟΚ;
«Μπορεί να είναι και Κομμουνιστής και ΠΑΣΟΚ αλλά σίγουρα δεν είναι ούτε το βαθύ ΠΑΣΟΚ ούτε το τωρινό ΠΑΣΟΚ. Εγώ σας ρωτάω, είναι αυτό το πραγματικό ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ της ελπίδας του 1974; Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν το αναγνωρίζω ως ΠΑΣΟΚ. Το αναγνωρίζω ως το πιο συντηρητικό κόμμα που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία της ελληνικής πολιτικής».
-Τι απαντάτε σε όσους κατηγορούν εσάς και τον αδελφό σας ότι έχετε μετατρέψει το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε οικογενειακή υπόθεση;
«Επειδή είμαστε δυο αδέλφια. Γιατί δεν μιλάει κανείς για τον Παπανδρέου, τον Καραμανλή, τον Σαμαρά, για οποιονδήποτε άλλο; Αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο. Ρόλο παίζει η ικανότητα του ανθρώπου. Εγώ δεν είμαι πολιτικός είμαι αθλητικός παράγοντας. Ο Παναγιώτης ας πούμε πως είναι πολιτικός αλλά είναι και αθλητής αφού παίζει χρόνια ποδόσφαιρο. Για ποια οικογενειοκρατία άρα μιλάμε; Επειδή βρισκόμαστε στον ίδιο θώκο; Όχι, δεν πιστεύω στην οικογενειοκρατία. Άλλωστε πώς ερμηνεύετε εσείς τη λέξη οικογενειοκρατία; Αν όμως μας κατηγορούν κακεντρεχείς δημοσιογράφοι για δικούς τους λόγους, επειδή είναι δεκανίκια για τους πολιτικούς προϊστάμενους, τότε ναι, έχετε δίκαιο».
-Να πάμε και στα περίφημα 45άρια;
«Τα οποία είναι νόμος του ΠΑΣΟΚ και τα οποία μόλις ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τα έκανε 65άρια. Αυτά όμως δεν τα λέει κανείς. Τα 45άρια έγιναν για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί. Δεν μπορείς όταν κάνεις 1000 έργα να μην κάνεις «45άρια». Εμείς κάναμε 450 «45άρια» αλλά το κυριότερο είναι, και ας το αποκρύβουν όλοι, ότι αν τα κάναμε ομαδικά θα υπήρχε ένα μεγάλο ποσό και θα αναλάμβανε το έργο μια μεγάλη εταιρεία. Εμείς κάναμε 450 «45άρια» και τα πήραν 120 μικροί εργολάβοι. Αυτό δεν είναι στο σχεδιασμό οποιασδήποτε διοίκησης, να βοηθήσει τον κόσμο και την ανεργία; Τώρα θα μου πείτε, κάνατε ανάθεση. Μα ο νόμος είναι του ΠΑΣΟΚ και το κάναμε σύμφωνα με τη νομοθεσία του ΠΑΣΟΚ. Θέλει 45άρια, θέλει πρόχειρο διαγωνισμό, κάναμε 45άρια, κάναμε πρόχειρο διαγωνισμό. Και ποιοι μας κατηγορούν; Το ΠΑΣΟΚ. Ας ανοίξει κάποιος μια ιστοσελίδα του Ραγκούση ή του κάθε υπουργού που έχει σχέση με οικονομικά μεγέθη για να δει ότι έχει 150-160 «45άρια». Αυτός τα έκανε σωστά και εμείς λάθος; Το μεγάλο πρόβλημα είναι η κατακραυγή του κόσμου προς την τωρινή πολιτεία. Βλέπουν ότι κατευθύνονται όλοι προς το πρόσωπο του Παναγιώτη. Δεν φταίει ο Παναγιώτης για τα «45άρια», φταίει ο νόμος. Φταίει το ότι εμείς είχαμε όρεξη να κάνουμε έργο, φταίει ότι η αντιπολίτευση στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης δεν ήθελε να κάνουμε έργα. Εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Οι στείρες, μικροκομματικές αντιπαραθέσεις».
-Προεκλογικά ο κ. Τσαμασλής άφησε κάποιες σκιές για τα 45άρια…
«Ο καθένας έχει τη δική του πορεία, τη δική του προσφορά. Όλοι κρινόμαστε στο τέλος».
-Την κυβέρνηση πώς την βλέπετε;
«Τέτοια προχειρότητα δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου. Η κυβέρνηση έκανε 150 ταυτόχρονες αλλαγές. Τις έκαναν και τις έκαψαν. Πάρτε για παράδειγμα την απαγόρευση του καπνίσματος. Είναι καταπέλτης σε βάρος των καφετεριών. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μαζί. Αν θέλουμε να εφαρμοστούν οι νόμοι ας δούμε τι γίνεται με τους νόμους που ισχύουν από το 1920. Άλλαξε τους. Κάνε μοντέρνους νόμους, πλέον είμαστε στο 2020. Άλλαξε τα όλα αλλά όχι μαζί. Ένα, ένα».
 -Σας πίκρανε η στάση του Αντώνη Σαμαρά προεκλογικά;
«Καθόλου. Πάνω από την αδελφική φιλία δεν βάζω οποιαδήποτε θέση. Ο Παναγιώτης είναι αδελφός μου. Αν αυτοί δεν σκέφτονται την αδελφική φιλία τότε τι να πω… Ας το σκεφτεί μόνος του. Ήταν όμως ότι πιο απερίσκεπτο μπορούσε να κάνει. Να χτυπήσει εμένα; Καλό μου έκανε γιατί εκλέχθηκα με ψήφο. Εμένα με ψήφισαν, δεν με διόρισαν ποτέ στη ζωή μου. Αυτό είναι και το μήνυμα που στάλθηκε στον Σαμαρά. Τώρα αν το πήρε ή όχι το μήνυμα δεν με ενδιαφέρει».
-Είστε ικανοποιημένος με τη στάση της ΝΔ απέναντι στον αδελφό σας με τις δικαστικές περιπέτειες που είχε;
«Πήρε χαμπάρι η ΝΔ την απόφαση; Έγινε ντόρος; Μίλησε κανείς; Είπανε τίποτα στη Βουλή; Δεν με ενδιαφέρει αν φοβούνται τον Παναγιώτη Ψωμιάδη μέσα στο κόμμα της ΝΔ. Υπάρχει μια παράταξη και κάποιοι προσπαθούν να κάψουν ένα μέλος της. Με ποιόν τρόπο τον προστατεύουν; Εμείς στα σπορ μάθαμε την αλληλεγγύη. Όλοι αυτοί όμως φαίνεται πως δεν έχουν παίξει κανένα ομαδικό άθλημα και δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ομαδικότητα».
-Ξυλοδαρμός δυο ανθρώπων στην Αθήνα, δολοφονία ενός 43χρονου για μια κάμερα, πιθανά αντίποινα με τη δολοφονία ενός νεαρού μετανάστη από το Μπαγκλαντές, που πάει αυτή η χώρα;
«Εσείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να γράφετε την αλήθεια. Οι αστυνομικοί είναι παιδιά μας. Δεν είναι εκείνοι οι παλαιοί που εξυπηρετούσαν ένα καθεστώς. Είναι ντροπή να κυνηγάμε τους αστυνομικούς. Όταν έγινε το τραγικό συμβάν με τον Γρηγορόπουλο, επί τρεις μήνες η Αθήνα ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Τρεις μήνες μετά δολοφόνησαν εν ψυχρώ έναν αστυνομικό-πατέρα τριών παιδιών- και κανείς δεν έγραψε τίποτα. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει μια μερίδα που κατευθύνεται από τα γραφόμενα κάποιων. Οι αστυνομικοί θα κάνουν καλά τη δουλειά τους όταν τους αφήσουμε ήσυχους. Γνωρίζετε πως συμπεριφέρονται οι αστυνομικοί στο εξωτερικό; Αν κάνεις κάτι παράνομο σε πήραν παραμάζωμα. Εκεί όμως όλη η κοινή γνώμη είναι μαζί τους γιατί προστατεύουν τον πολίτη. Εδώ κάμερες ήθελαν να βάλουν στους δρόμους και κάποιοι δήθεν οικολόγοι και κάποιοι δήθεν αριστεριστές διαμαρτυρήθηκαν επειδή λέει θα παραβιάζονταν προσωπικά δεδομένα. Όλα τα βρίσκουμε σήμερα προσωπικά δεδομένα».
 -Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Π. Ψωμιάδης είπε «έκανα πολλούς μάγκες»…
«Έκανε έγκλημα ο Παναγιώτης και πάει να κάνει έγκλημα και με έναν ακόμα εκεί. Για τον έναν ούτε το όνομα του δεν θέλω να αναφέρω. Τον έκανε ευρωβουλευτή. Ασήμαντοι άνθρωποι ακουμπούσαν πάνω του. Έλεγε κάτι εκείνος, απαντούσε ο Παναγιώτης και γινόταν μάγκας ο πρώτος. Και τώρα έχουμε και ένα άλλον στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο οποίος θέλει να γίνει μάγκας ακουμπώντας στον Παναγιώτη. Ένα Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να τελειώνει σε 2-3 ώρες. Εμείς κάναμε 6,5 ώρες γιατί κάποιος ήθελε να μιλάει διαρκώς».
-Μήπως όμως ο Π. Ψωμιάδης έκανε μάγκες και κάποιους μέσα από την παράταξη;
«Και βέβαια, θα δούμε, όμως, αν έχουν διάρκεια».
-Φοβάστε για την ενότητα του συνδυασμού;
«Βέβαια. Δείτε την παράταξη του κ. Μπόλαρη όπου πάνε όλοι στρατευμένοι. Δείτε την παράταξη του ΚΚΕ που τους χαίρομαι. Μπορεί να είναι λίγοι αλλά υπάρχει πειθαρχία. Σε μας ο κάθε ένας θέλει μια θέση. Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η ικανότητα κάνει μάγκα τον άνθρωπο και όχι η θέση».
-Ο μεγαλύτερος αντίπαλος βρίσκεται εντός της «οικογένειας»;
«Όποιος διαφωνεί παραιτείται. Τέλος. Κύριε, εσύ δεν εκλέχτηκες μόνος σου αλλά με τη σημαία του Παναγιώτη».
-Τελικά τι είναι πιο διεφθαρμένο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ή η πολιτική;
«Το υγιέστερο κομμάτι της κοινωνίας είναι το ερασιτεχνικό γήπεδο. Μπορείτε να πείτε ένα δικαστήριο ή ένα νοσοκομείο που είναι καλύτερο από το γήπεδο; Η υγεία βρίσκεται στον αθλητισμό. Για αυτούς που μπαίνουν στο ποδόσφαιρο και δεν είναι «καθαροί» φταίει η Πολιτεία. Πως γίνεται κάποιος να είναι πρόεδρος ομάδας και μετά πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας; Αυτοί θέλουν τη διαφήμιση, την προβολή, τον ιδιωτικό στρατό. Ποιος πρόεδρος ομάδας γνωρίζει ποδόσφαιρο; Μόνο ο Πέτρος Θεοδωρίδης, ο Ντέμης Νικολαίδης και ο Θόδωρος Ζαγοράκης. Όταν κερδίζεις είσαι καλός, όταν χάνεις είσαι κακός».
-Ασπάζεστε τις θέσεις που διατύπωσε ο Μίκης Θεοδωράκης…
«Ασπάζομαι τα πάντα που λέει ο Θεοδωράκης. Μόνο ένα λάθος έκανε. Δεν έπρεπε να συνεργαστεί το 1990-1991».
-Ο διαχωρισμός «γαλάζιων», «πράσινων», «κόκκινων» πρέπει να σταματήσει;
«Ευτυχώς σταμάτησε εξαιτίας των νέων ανθρώπων. Τώρα πια δεν μιλάμε για γαλάζια, πράσινα καφενεία γιατί η νεολαία δεν ασχολείται με αυτές τις ανοησίες. Εμείς που ασχοληθήκαμε βρεθήκαμε σε έναν εμφύλιο».
-Υπάρχει ελπίδα να αλλάξει η τωρινή κατάσταση;
«Φυσικά αρκεί να δώσουν στους νέους ανθρώπους την ευκαιρία. Δεν δώσαμε κανένα όραμα στην κοινωνία."
Συνέντευξη στον Χρήστο Τσαλικίδη