Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

55 χρόνων αδελφοποίησης Βόλου - Ροστώβ. Αντιπροσωπεία του Δήμου Βόλου στο Ροστώβ.

Αντιπροσωπεία του Δήμου Βόλου με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Πάνο Σκοτινιώτη αναχωρεί την Κυριακή για το Ροστώβ, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου της ρωσικής πόλης Μιχαήλ Ανατόλιεβιτς Τσερνίσεφ με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από την υπογραφή της συμφωνίας αδελφοποίησης Βόλου - Ροστώβ.
 Στην αποστολή συμμετέχουν οι επικεφαλής των μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου Ζέττα Μακρή, Απόστολος Νάνος και Μαργαρίτης Πατσιαντάς, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μαβίδης. Η αντιπροσωπεία αναμένεται να φθάσει στο Ροστώβ το βράδυ της Κυριακής και θα επιστρέψει στο Βόλο την Τετάρτη. Στο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον Δήμαρχο του Ροστώβ κ. Τσερνίσεφ, τον ελληνικής καταγωγής βουλευτή της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος εκλέγεται στην περιφέρεια Ροστώβ του Ντον, Ιβάν Ιγκνατίεβιτς Σαββίδη και έπαιξε ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο στην αναθέρμανση των σχέσεων και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της ρωσικής πόλης κ. Κολέσνικοφ. Επίσης, ο Δήμαρχος Βόλου και τα άλλα μέλη της αποστολής θα συναντηθούν μεταξύ άλλων με εκπροσώπους του Ελληνικού Συλλόγου του Ροστώβ. 
«Ελπίζουμε ότι οι συναντήσεις αυτές θα σηματοδοτήσουν την αναθέρμανση των φιλικών μας σχέσεων και την έναρξη των προσδοκώμενων ανταλλαγών πάνω σε θέματα αναπτυξιακού, τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που θα είναι πολύτιμες για τους κατοίκους του Βόλου και του Ροστώβ», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Σκοτινιώτης.
Οι σχέσεις Βόλου-Ροστώβ χρονολογούνται από το 1955, επί δημαρχίας Καρτάλη, όταν άρχισαν να αναπτύσσονται οι πρώτοι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας που οδήγησαν τελικά στην αδελφοποίηση των δυο πόλεων.
 Το πρώτο ταξίδι
 Όπως μαρτυρούν τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, ο Δήμαρχος της πόλης του Ροστώβ και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιέτ, κ. Τσιλιμένκο προσκαλεί τον Γ. Καρτάλη, με προσωπικό του τηλεγράφημα (15.7.1955), αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου να επισκεφθεί άμεσα το Ροστώβ. Ο Καρτάλης αμέσως ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και ζητεί την έγκρισή του, το οποίο απαντά δια του κ. Κανελλοπούλου ότι η «Κυβέρνησις δεν κρίνει σκόπιμη αυτή τη μετάβαση». Ο Καρτάλης ανθίσταται και ζητά να δει τον τότε Υπουργό και αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Στέφανο Στεφανόπουλο, ο οποίος τον διαβεβαιώνει ότι «ουδεμίαν έχει η Κυβέρνησις αντίρρησιν δια το ταξίδιον, ούτε δι’ οιονδήποτε των δημοτικών συμβούλων». Το ταξίδι, το οποίο πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο του 1955 και διαρκεί 20 ημέρες, δεν περιορίζεται στο Ροστώβ αλλά επεκετείνεται και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ρωσίας.
Ο Καρτάλης, κατά τη διαμονή τους στη Σοβιετική Ένωση, έρχεται σε επαφή με σημαντικούς ηγέτες της Ε.Σ.Σ.Δ. Ο Τύπος του Βόλου αγωνίζεται να εξασφαλίσει ανταποκρίσεις, τις οποίες δημοσιεύει με εκτενή πρωτοσέλιδα σε συνέχειες,  παρουσιάζοντας όψεις της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της μεγάλης αυτής χώρας. Στο Ροστώβ, σε ένα κλίμα θερμής εγκαρδιότητας, η βολιώτικη αντιπροσωπεία επισκέπτεται πλήθος εργοστασίων, παραδείγματα του εκπαιδευτικού συστήματος και πολλές κοινωνικές δομές, ενώ απολαμβάνουν μια ζεστή φιλοξενία.
Την ίδια χρονιά, στα δεινά των σεισμών του Βόλου προστίθενται οι πλημμύρες (13.10.1955). Στη δύσκολη αυτή συγκυρία η πόλη του Ροστώβ αποστέλλει αμέσως στο Δήμο Βόλου το ποσό των 20.000 ρουβλίων,  ως ενίσχυση για τους πλημμυροπαθείς του Βόλου. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχεται με συγκίνηση τη δωρεά αυτή (αρ. απόφ. 178/31.10.1955).
Τον Σεπτέμβριο του 1956 η φιλική επίσκεψη του Βόλου ανταποδίδεται και αντιπροσωπεία του Ροστώβ έρχεται στο Βόλο με επικεφαλής τον Δήμαρχο του Ροστώβ, Βασίλη Σουλιμένκο (ή Σουμελίνκα) με σκοπό να δώσει συμβουλές για την ανοικοδόμηση. Ο Δήμαρχος Βόλου Θόδωρος Κλαψόπουλος  τους υποδέχεται στο πλαίσιο πανηγυρικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, παρισταμένου και του Δημάρχου Ν. Ιωνίας Γ. Δοξοπούλου.
Η ανταλλαγή επισκέψεων συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια, δίνοντας την ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο πόλεων και τη δυνατότητα συνεργασίας και ανταλλαγών πάνω σε θέματα πολιτισμού, παιδείας, κοινωνικού ενδιαφέροντος κ.α.
Ακολούθησε χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι σχέσεις ατόνησαν έως το 1997, οπότε και επιχειρήθηκε από τον Δήμαρχο του Ροστώβ, Μιχαήλ Τσερνίσεφ αναθέρμανση των επαφών. Το Σεπτέμβριο του 1999,  αντιπροσωπεία της πόλης επισκέπτεται το Βόλο με την ευκαιρία της συνάντησης βουλευτών από τις παρευξείνιες πόλεις. Ο Δήμος Βόλου ανταποδίδει την επίσκεψη το Σεπτέμβριο του 2001, ενώ από το 2002 και μετά δεν πραγματοποιείται καμία συνεργασία. 
Το Ροστώβ σήμερα
Το Ροστώβ στον Ντον, είναι το διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας του Ροστώβ και της Νότιας Ομοσπονδιακής Περιφέρειας με πληθυσμό περίπου 1.200.000 κατοίκους. Η εξαιρετική γεωγραφική θέση και το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τη μηδενική ανεργία καθιστούν το Ροστώβ σημαντικό οικονομικό και επενδυτικό κέντρο.    Η πόλη σχεδιασμένη για 2 εκατομμύρια κατοίκους, δημιουργεί τη μεγαλύτερη στη Νότια Ρωσία καταναλωτική αγορά που παράλληλα συγκεντρώνει το σημαντικότερο κομμάτι του εκπαιδευτικού, επιστημονικού, επιχειρηματικού, οικονομικού και επενδυτικού δυναμικού.
Στο Ροστώβ σήμερα υπάρχουν πάνω από 800 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Μεταξύ αυτών, 470 μνημεία αρχιτεκτονικής, 55 αρχαιολογικά, 106 μνημεία γλυπτικής. Ιδιαίτερα το κέντρο της πόλης, κοσμείται από μια σειρά κτιρίων - μνημείων αρχιτεκτονικής εξαιρετικού ενδιαφέροντος.