Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΜΗΝΥΜΑ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 19η ΜΑΪΟΥ

Αγαπητοί συμπατριώτες!
Σήμερα τιμούμε την μνήμη των προγόνων μας, των Ποντίων Ελλήνων  που υπέφεραν και έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των διώξεων που υπέστησαν στην Τουρκία στη δεκαετία του ΄20 του περασμένου αιώνα.
Μιλώ για την γενοκτονία του ποντιακού λαού που άφησε μια βαθιά πληγή στην καρδιά του καθενός μας. Η τρομερή πολιτική της κυβέρνησης των Νεότουρκων είχε ως αποτέλεσμα να εκατοντάδες χιλιάδες να χύσουν το αίμα τους, πολλοί να βασανιστούν και να σφαχτούν… Από τους Πόντιους πήρανε τα πάντα: την ελευθερία, την αγάπη, την ευτυχία, τη ζωή, αλλά το πιο σημαντικό - τους στέρησαν την Πατρίδα.
Για τα τρομερά βάσανα των αθώων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήταν και ανυπεράσπιστες γυναίκες, αβοήθητοι ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, γράφτηκαν εκατοντάδες άρθρα και δεκάδες βιβλία. Αλλά μας συγκλονίζει ότι στον σημερινό κόσμο για αυτή την τραγωδία γνωρίζουν και θυμούνται πολύ λίγοι άνθρωποι.
Και γι’ αυτό, όσο και αν είναι δύσκολο για μας, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στις πληγές μας να κλείσουν, για να μην πνιγούμε στο παρελθόν μας, για να μην εξοργιζόμαστε, να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε, να πιστεύουμε και να μην επιτρέπουμε.
Την ημέρα αυτή κλίνουμε τα κεφάλια μας και επαναλαμβάνουμε τα μαθήματα της ιστορίας, στρέφοντας το βλέμμα μας στο παρόν και στο μέλλον. Θέλουμε το μήνυμά μας να φτάσει σε κάθε καρδιά.
Την ημέρα αυτή θρηνούμε για τις χαμένες ζωές… για τα παιδιά που έχασαν την παιδικότητά τους ….για την βασανισμένη και χαμένη Πατρίδα…
Με όλη την καρδιά μου πιστεύω ότι θα έρθει καιρός όπου οι λαοί θα ζουν ειρηνικά.

Ο Βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας,
Συντονιστής της Περιφέρειας ΣΑΕ χωρών της πρώην ΕΣΣΔ,
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας


Ιβάν Σαββίδης