Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Επιστολή Ιβάν Σαββίδη στον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ

Δημοσιεύουμε το κείμενο της επιστολής του Ιβάν Σαββίδη, στον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Αμπντουλά Γκιούλ για τη διαφύλαξη της Βυζαντινής κληρονομιάς και ειδικότερα της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντας.

"Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε

Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, που βασίζεται σε σχέσεις καλής γειτονιάς, αλληλοκατανόησης και εμπιστοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντική για την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.

Η Τουρκική Δημοκρατία είναι κράτος πολλών πολιτισμών με διάφορες θρησκείες που πρέπει να διατηρούν την πολύτιμη κληρονομιά που παραδόθηκε από τα βάθη των αιώνων καθώς και της Ορθόδοξης Πίστης.

Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι χιλιάδες πιστοί από την Ρωσία και άλλες χώρες έρχονται στην Τουρκία για προσκύνημα στα ορθόδοξα ιερά. Μεγάλος αριθμός των προσκυνητών αποτελούν οι ρωσόφωνοι κάτοικοι της Τουρκίας.

Είναι πολύ σημαντικό ότι παρά την διαφορά στα πολιτικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων που επηρεάζουν και τον πνευματικό κόσμο των ανθρώπων, μόνο η πνευματικότητα συνεχίζει να εξασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη των διαφόρων λαών και θρησκειών. 

Στη βάση του συστήματος αξιών της ορθόδοξης θρησκείας όπως και του ισλάμ είναι η καλοσύνη, η ευαισθησία και η αυταπάρνηση που αναμφισβήτητα συνδέει τους λαούς μας και εγγυάται την στερέωση σχέσεων καλής γειτονιάς μεταξύ των χωρών μας.   

Στην Τουρκία βρίσκονται πολλοί ορθόδοξοι ναοί βυζαντινής κληρονομιάς που τώρα λειτουργούν σαν μουσεία. Ένας απ’ αυτούς είναι το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ να εξετάσετε την δυνατότητα παράδοσης του Μοναστηρίου της Παναγίας Σουμελά στην δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας με στόχο την αναστήλωσή του και έναρξη εκεί θρησκευτικής δραστηριότητας σύμφωνα με τους ορθόδοξους κανόνες.

Εκατομμύρια ορθόδοξοι θα σας χρωστούν ευγνωμοσύνη και θα συμμετέχουν σ’ αυτό το θεάρεστο έργο με τις συνεισφορές τους.


Με εκτίμηση,

   Ιβάν Ιγνατίου Σαββίδης
Βουλευτής της Κρατικής Δούμας
της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης
  της Ρωσικής Ομοσπονδίας"