Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Την άμυνα χωρών της Βαλτικής έναντι της Μόσχας σχεδίαζαν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Wikileaks. ΝΕΕΣ ΔΙΑΡΟΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Σχέδια για την προστασία τριών χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία) από απειλές που προέρχονται από τη Ρωσία, επεξεργάστηκαν Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ, όπως αποκαλύπτουν αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το WikiLeaks και δημοσιεύονται στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύονται, σχέδιο της Συμμαχίας για την προστασία της Πολωνίας επεκτάθηκε στις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, στις οποίες υπάρχουν ισχυρές ρωσικές μειονότητες, αφού ζήτησαν να έχουν συμπληρωματική προστασία απέναντι στη Ρωσία.

Η σύρραξη ανάμεσα στη Γεωργία και τη Ρωσία το 2008, που έφερε αντιμέτωπες την Τιφλίδα και τη Μόσχα, η οποία επενέβη επισήμως για να υπερασπιστεί την ρωσική μειονότητα στη Γεωργία, έχει αφήσει ίχνη στη μνήμη των χωρών της Βαλτικής, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, που δείχνουν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τους ομολόγους τους στις τρεις χώρες να παραμείνουν ήρεμοι για να μην ερεθίσουν τη Ρωσία.

«Τα γεγονότα της Γεωργίας κυριάρχησαν στην επικαιρότητα εδώ, όπως σπάνια έχει συμβεί» αναφέρεται σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρίγα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επίσης δημοσιεύουν αποσπάσματα.

Οι Λετονοί έκαναν τότε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στην κατάσταση στον Καύκασο και στην κατάσταση που θα δημιουργείτο σε περίπτωση ρωσικής επέμβασης στη χώρα της Βαλτικής.

Σε άλλα τηλεγραφήματα, που δημοσιεύει η ισπανική εφημερίδα El Pais, ο πρόεδρος της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγκα εμφανίζεται να χρηματοδοτείται από τους εμπόρους ναρκωτικών και από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

«Ο Ντανιέλ Ορτέγκα και οι Σαντινίστας λαμβάνουν τακτικά χρήματα από τους διεθνείς εμπόρους ναρκωτικών για την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου των Σαντινίστας (FSLN)» επισημαίνει ο Αμερικανός πρώην πρεσβευτής στη Μανάγκουα Πολ Τριβέλι.

Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με τον Τριβέλι, ο Ντανιέλ Ορτέγκα ζητάει από τους δικαστές να αφήνουν ελεύθερους τους εμπόρους ναρκωτικών που συλλαμβάνουν οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικές δυνάμεις.

«Το 1984 (στη διάρκεια της πρώτης του θητείας) ο Ντανιέλ Ορτέγκα διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με τον Κολομβιανό λαθρέμπορο Πάμπλο Εσκομπάρ και του παρείχε άσυλο για πολλούς μήνες στη Νικαράγουα όταν ο Εσκομπάρ διέταξε την δολοφονία του κολομβιανού υπουργού Δικαιοσύνης» υπογραμμίζει ο πρώην πρεσβευτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Ορτέγκα και το FSLN έχουν λάβει πολλά χρήματα σε μετρητά από τον Εσκομπάρ».

Σε άλλο διπλωματικό τηλεγράφημα από το 2008 επισημαίνεται πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Νικαράγουα έπαιρναν «βαλίτσες γεμάτες χρήματα» στα επίσημα ταξίδια τους στη Βενεζουέλα.

Θρίλερ με την κατάθεση Άσαντζ

Σε θρίλερ εξελίσσεται η αναμενόμενη, από πολλούς, εμφάνιση του Τζούλιαν Άσαντζ ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης.

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η εφημερίδα Guardian υποστηρίζει ότι ο 39χρονος Αυστραλός θα καταθέσει σήμερα, Τρίτη, και είναι πιθανόν να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους μετά την καταβολή εγγύησης ύψους 100.000-200.000 στερλινών.

Ωστόσο, ο Βρετανός δικηγόρος τού Άσαντζ, Μαρκ Στίβενς, δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της εφημερίδας. «Προς το παρόν δεν έχω καταλήξει σε καμιά συμφωνία με την αστυνομία» δήλωσε.

Ο Στίβενς ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τη βρετανική αστυνομία για να κανονίσει μια συνάντηση με τον πελάτη του, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα έκδοσης του Άσαντζ στις ΗΠΑ, εάν συλληφθεί και παραδοθεί στην σουηδική αστυνομία.

                                                                        πηγή: Το Βήμα online